Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nekoliko skrivnostna ovadba Zorana Jankovića

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 01/09/2017)

Točne vsebine novinarjem nismo in ne bomo razkrili, so včeraj pojasnili pri županu Ljubljane Zoranu Jankoviću, ko sem skušal pridobiti celotno ovadbo, ki jo je župan vložil zaradi razkritja vsebine obtožb proti njemu.  So pa odvetniki Zorana Jankovića  medijem zadnje dni potrdili, da so ovadbo vložili proti tožilki Blanki Žgajnar in pooblaščencu za posredovanje javnih informacij Aleksandru Lenardu.

Zakaj proti Žgajnarjevi in Lenardu?

Ovadba je posledica objave množice tožilskih dokumentov proti Jankoviću na spletnem portalu Pod črto, ki je dokumente tožilstva zahteval po zakonu o dostopu informacij javnega značaja. Med temi dokumenti so javno najbolj odmevali tisti, ki potrjujejo v medijih že prej predstavljeno zgodba o farmacevtki, ki gre na obisk k županu, ker ne more dobiti zaposlitve za nedoločen čas v lekarni, ki je v lasti občine. Po dostopnih dodatnih podrobnostih je župan posredoval pri direktorju Marjanu Sedeju, da ta s pomočnico za kadrovsko področje Spomenko Sluganović uredi, da ženska dobi, kar hoče. Mlada ženska pa je Jankoviću zagotovila, da tudi on dobi kaj od tega. Namreč posteljne radosti. Najmanj dvakrat. Pogovori o tem so bili posneti. Policiji pa je ženska menda potrdila, da je župan seks tudi dobil.

Proti obema, Žgajnarjevi in Lenardu županovi odvetniki najbrž sprožajo spor, ker sta vsak na svojem področju odločila, da dostopa javnosti ni mogoče omejiti.  Žgajnarjeva je ocenila, da javni dostop do dokumentov ne bo škodilo interesom kazenskega postopka, saj, ko je vložena zahteva za preiskavo, imajo osumljeni že dostop do vseh dokumentov. Lenard pa je ocenil, da tudi drugih razlogov za zavračanje dostopa (varstvo osebnih podatkov) ni. Osebne podatke je pri pošiljanju dokumentov namreč prikril.

Na medije Janković ne pritiska

[wp_ad_camp_4]

Ni pa Janković doslej kakorkoli pritiskal na spletni portal Pod črto je – ko sem preverjal – povedal urednik Anže Voh Boštic. Boštic tudi nima podatkov, da bi iz mestne hiše sprožili kak pravni postopek  proti njim.

Na objavo vsebine obtožb na spletnem portalu se je župan Janković sicer ostro odzval. Zatrdil je, da gre za zlorabo prava za njegovo diskreditacijo, kritiko pa je na začetku uperil proti tožilki Blanki Žgajner, pa tudi proti generalnem državnem tožilcu Dragu Šketi in ministru Goranu Klemenčiču. Od slednjih je zahteval ukrepanje proti Žgajnerjevi in prevzem odgovornosti.

Pravosodni minister Klemenčič se je na Jankovićevo ostro kritiko odzval tako, da je zahteval pojasnila generalnega tožilca, Iz ministrstva so zapisali, da odločitev državnega tožilstva „predstavlja novoto v postopanju organov odkrivanja in pregona ter odstop od prevladujoče prakse pri uporabi določil zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ), ko gre za vsebine kazenskih ovadb“.

Zaostritve nadzora na tožilstvu

[wp_ad_camp_3]

Iz vrhovnega državnega tožilstva pa so se pozneje odzvali s sporočilom, da bodo zaostrili nadzor in tudi sicer storili vse, da bi onemogočili, da bi se še kaj takega zgodilo.

Zapisali so: „V interesu Vrhovnega državnega tožilstva je, da se v zgodnjih fazah postopka še ne obvešča javnosti, saj se s tem varujejo interesi postopka, ovadenih domnevnih storilcev, žrtev in drugih udeležencev v postopku. Glede posredovanja informacij javnega značaja bomo vztrajali, da bo praksa posredovanja informacij v predkazenskih in kazenskih postopkih v zadevah, ki niso odprte za javnost, čim bolj restriktivna.“ Med drugim so dodali še: „Organizacijo dela v zadevah dostopa do informacij javnega značaja bomo spremenili tako, da bodo dokončno odločali v teh zadevah nosilci višjih funkcij. Pooblastilo za odločanje, torej za sprejem dokončne odločitve v zadevah dostopa do IJZ, bomo ločili od pooblastila za samo vodenje postopkov…“

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu