Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Čez Kolpo prebredlo 13 prosilcev za azil iz Sirije in Jemna

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 14/05/2018)

Policisti iz Kočevja so v nedeljo zjutraj prijeli 13 tujcev pri naselju Slavonski Laz, ki so ilegalno prestopili državno mejo s Hrvaško, so sporočili iz policijske uprave Ljubljana. Migranti so prebrodili reko Kolpo pri Slavskem Lazu. Dva državljana Jemna in enajst državljanov Sirije je takoj zaprosilo za mednarodno zaščito. Število takšnih prehodov meje se zadnje čase zelo povečuje v primerjavi z letom prej.

Iz Hrvaške tam, kjer ni ograje

Ko so jih pregledali zdravniki v Zdravstvenem domu Kočevje in so dobili suha oblačila in nekaj hrane, so bili vsi premeščeni v azilni dom, so sporočili iz policijske uprave Ljubljana.

Kraj, kjer so prečkali mejo, je na zemljevidu videti tako:

 

Da se število migrantov, ki prihajajo razpršeno, dramatično povečuje, je februarja opozorila komisija za nadzor obveščevalnih služb. Razlog je več migrantov v Grčiji, manj mejnega nadzora v Makedoniji po zamenjavi tamkajšnje vlade, Bolgarijo je nadzor mejo zaostrila, na meji z Madžarsko migrante ustavlja ograja in se zato migrantski tokovi obračajo v našo smeri. Tujci gredo v skoraj vseh primerih (čez 95 odstotkov) čez mejo tam, kjer zaradi nasprotovanja domačinov ograja zadnja leta še ni bila postavljena.

Izginjajoči prosilci za azil

Kot je februarja povzel predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Branko Grims (SDS) velik del tistih, ki zaprosijo za azil, pozneje nenadome izgine in vsaj del od 2.300, ki so doslej že izginili, nam lahko druge evropske države sčasoma vrnejo, ker je naša država prva sprožila postopek in s tem prevzela odgovornost, je opozoril Grims.

To dogajanje je najbrž tudi eden od razlogov, da sosednja Avstrija vztraja pri nadzoru meje proti Sloveniji.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu