Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ: Alkohol bo hitro spet na stadionih

(Last Updated On: 26/03/2017)
image_pdfimage_print

Popravek zakona o omejevanju rabe alkohola bo predvsem ukinil prepoved točenja alkohola na športnih prireditvah. Tako je na kolegiju predsednika državnega zbora  Jani Möderndorfer (SMC) ta teden pojasnil, o čem predlaga odločanje parlamenta po skrajšanem postopku. Hitro odločanje parlamenta so vodje poslanskih skupin SMC Desus, SD, ZL in NSi tudi dovolili.

Jani Möderndorfer Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Omejevanje za razširjanje?

»Glede na to vsebino zakona je naslov napačen. Govorimo o razširjanju alkohola in ne o omejevanju,« je Jože Tanko (SDS) opozoril, da gre ukrep v drugo smer kot naslov in sprožil smeh predstavnikov strank.

Bolj resen, a brez možnosti, da bi prepričal večino, da ta vztrajala pri običajem postopku, je bil Bojan Dobovšek (nepovezani), ki je povedal, da bi glasoval za skrajšan postopek odločanja, če bi šlo za omejevanje rabe alkohola. Pri širjenju se mu naglica ne zdi nujna.

Möderndorfer je vztrajal, da skrajšan postopek primeren, ker gre le za manjšo spremembo zakona.  Večina se je takoj strinjala.

Skrajšan postopek so izglasovali vodje poslanskih skupin SMC, Desus, SD, ZL in NSi. Proti ni bil nihče.

Kdaj bo parlament znova dovolil prodajo piva in vina na stadionih, še ni jasno.

Zanesljivo pa, se zdi, do poletja.

Preobrat v SMC 

Več o predlogu liberalizacije prodaje piva in vina na stadionih, s katerim je prvič Möderndorfer, ko je bil še v opoziciji, pred dvema letoma propadel, je dostopno na povezavi:

Ko je ukinitev prodaje alkohola na športnih prireditvah Möderndorfer predlagal prvič, so bili ostro proti iz ministrstva za zdravje, pa tudi pomembni politiki največjih vladnih strank: SMC in Desus.

V drugo so iz SMC, kamor je Möderndorfer medtem prestopil, predlog spremembe ureditve sopodpisali.
[socialpoll id=”2427130″]

(Visited 20 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: