Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Musk obratno kot Golob: za več svobode govora

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:47 pop

Elon Musk je s 44 milijardami prevzel omrežje twitter in napovedal, da bo zagotovil več svobode govora. Takoj je odpustil dosedanji vrh podjetja. Napovedi novega lastnika so obratne od politike, ki jo od prvega kroga volitev predsednika republike, v katerem je bil poražen skupni kandidat GS in SD Milan Brglez, napoveduje slovenski premier Robert Golob. Golob namerava v državi svobodo govora omejiti, da bi s tem, kot je sporočil, preprečil sovražni govor. To je napovedal, ko je Nika Kovač iz zavoda 8. marec ta teden sporočila, da jo je fizično v Ljubljani napadel neznanec, za napad pa naj bi bila, tako je ocenila ta provladna politična aktivistka, kriva opozicijski SDS in televizija Nova24TV. Dokazov o povezavi s fizičnim napadom doslej ni predstavila.

Golob je napovedal, da bo posegel v medije, na spletna omrežja, kjer bi se naj širil sovražni govor in celo v parlament. Sovražni govor je treba pregnati iz vseh komunikacijskih kanalov in platform in tudi iz državnega zbora, je dejal premier Golob. Za šefa izvršne oblasti je to bila nenavadna izjava, ker državni zbor voli premiera in vlado in bi ju moral nadzorovati. In ne obratno. V zahodnih državah so pred omejitvami in posegi vlad zaščiteni tudi novinarji in mediji zaradi koncepta svobode govora in tiska, ki veljata za eno temeljnih svoboščin zahodnega sveta. Pri poslancih slovenska ustava, da bi jim zagotovili svobodo izražanja in jih zaščitili pred morebitnimi sankcijami zaradi besed drugih vej oblasti, določa:

  1. člen
    (poslanska imuniteta)

Poslanec državnega zbora ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga je izrekel na sejah državnega zbora ali njegovih delovnih teles.

Da je prevzel twitter je Musk na spletnem omrežju sporočil tako

Musk je napovedal, da bo zrahljal tudi omejitve, zaradi katerih so v preteklosti ukinili račun nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Spremembe so na liberalnem delu slovenskem spletnega omrežja, ki ima novega lastnika, odmevale tako:

Musk je zaprtje računa nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa označil za “neumno” potezo. Trumpu so račun zaprli in ga trajno izključili iz omrežja twitter po napadu njegovih privržencev na stavbo ameriškega kongresa v Washingtonu s pojasnilom, da se želijo izogniti tveganju, da bi Trumpovi tviti, takrat je še vladal, spodbudili še več nasilja.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu