Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predvolilno: SMC vrača alkohol na stadione

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th april 2017, 11:57 dop

Odpravo prepovedi prodaje alkohola, da bi organizatorji športnih prireditev zaslužili s pivom in vinom, že drugič v dveh letih predlaga Jani Möderndorfer. Tokrat s podpisi kar 27 poslancev največje vladne stranke. Prepoved velja od leta 2003, ko je bil minister za zdravje Dušan Keber.

Prvič pogrnil, a potem prestopil v SMC

Poslanec Igor Zorčič (SMC, leta 2015): »Möderndorfer nas poziva k razumu. Zakon, ki bi ga spremenil, je bil sprejet leta 2003. Po letu 2003 je bil v koaliciji, ki je imela večino. Pa tega ni spremenil. Tudi razpravljavci iz vrst SDS so bili v vladi, ki je imela večino. Pa tega niso spremenili. Danes pa nas pozivate k razumnosti. Poglejte, zakaj niste tega že popravili, če je zakon nerazumen in nesprejemljiv. Na to nimate prepričljivega odgovora.«
Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Prvič je vrnitev alkohola na športne prireditve Möderndorfer poskušal doseči leta 2015. Takrat je bil še poslanec opozicijskega Zavezništva Alenke Bratušek. Pogrnil je na celi črti.

Podprl ga ni niti en poslanec SMC, ki jih je v državnem zboru največ.

Zamisel gre v smeti, je odločilo 45 poslancev. To je točno polovica od vseh 90. Da bi še razpravljali, je glasovalo 22 poslancev.

Ker pa je Möderndorfer pred dobrim letom prestopil v SMC, se je položaj spremenil. Ta teden je njegov predlog podpisalo kar 27 (od 35) poslancev SMC in še trije (od 11) iz Desusa: Peter Vilfan, Franc Jurša in Ivan Hršak.

Zelo verjetno je, da bo prodaja alkohola na športnih prireditvah zato spet dovoljena, bližajo se namreč volitve, ljudje radi popijejo kakšno pivo, politiki pa skušajo pridobiti kak dodaten glas.

V predvolilnem času vse stranke poskušajo bolj ugoditi ljudem kot pred tem.

Za je bil Vilfan, proti ministrica

Pred dvema letoma za liberalizacijo prodaje alkohola na športnih prireditvah ni podprl niti en sam poslanec SMC. Proti pivu in vinu za navijače je takrat glasovalo 29 poslancev največje stranke, ki jo vodi premier Miro Cerar, sedem iz Desusa, štirje iz SD, trije iz NSi in oba predstavnika narodnosti.

Precej pisana pa je bila druščina poslancev, ki bi o Moderndorferjevih zamislih leta 2015 še razpravljala.

Za to je bilo 13 poslancev SDS, tudi njihov šef Jože Tanko, dva iz Desusa, tudi njihov vodja Franc Jurša, Jernej Vrtovec iz NSi, Matjaž Nemec iz SD, trije poslanci ZL, tudi njihov vodja Luka Mesec in dva iz Zaab, Ob Moderndorferju je bil za še Peter Vilfan. Alenka Bratušek je pri glasovanju manjkala. Vilfan je pozneje prestopil k Desusu.

Kolar Celarc: Voda na mlin proizvajalcem

Predsednik odbora za zdravstvo Tomaž Gantar (Desus, 2015): »Ne govorimo v prid izboljšanja financiranja športa. Govorimo o izboljšanju položaja industrije, ki se ukvarja s proizvodnjo alkoholnih pijač. To s financiranjem športa nima velike zveze. Uslugo delamo čisto nekomu drugemu. In za konec: če člani odbora za zdravstvo ne bi videli škodljivosti predloga, potem res težko pričakujemo od večine ljudi, da bodo razumeli, da govorimo o nečem, kar nam krajša življenje, povzroča večje obolevnosti, tragedije v družinah, v družbi in da moramo iti kvečjemu v obratni smeri. Foto: Državni zbor

Ostro proti liberalizaciji je bila pred dvema letoma ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je opozorila: »Če to dovolimo, se bodo športne prireditve povezovale z alkoholom in to ni dobro sporočilo. Dokazano je, da je povezovanje alkohola s športom in uspehom eden najučinkovitejših ukrepov za spodbujanje prodaje. Je najboljši marketing in seveda voda na mlin tistim, ki želijo prodati čim več alkoholnih pijač. Zaradi tega se pač moramo tudi v Sloveniji odločiti, da imamo na eni strani tehtnice povečevanje dobička nekaterih in na drugi strani povečevanje finančnega, socialnega in zdravstvenega bremena za celotno družbo in za vse nas.«

Obratno Möderndorfer trdi, da hudih škodljivih posledic za zdravje ljudi ne bo, lahko pa novost olajša financiranje športnih organizacij.

O Möderndorferjevi ideji, da bi alkohol smel prodajati le organizator športne prireditve (ne pa lastnik stadiona), so pravniki v državnem zboru že pred dvema letoma opozorili, da je to oblika omejevanja svobodne gospodarske pobude, ki jo je treba pretehtati z vidika načela enake obravnave.

Organizatorji bi po zadnjem Möderndorferjevem predlogu za prodajo alkohola morali pridobiti dovoljenja države in za to plačati pristojbino, katere višino bi določila ministrica za zdravje.

Foto: Peter Jančič, 15.03.2017

Dovoljenje bi jim država odvzela, če bi organizator kršil zakon, denimo alkohol prodajal mladoletnim.

Organizator ali upravna enota bi se lahko odločila  za dodatne varnostne ukrepe.

V športnih objektih pa bi organizator vzpostavil ”območja zaupanja”, kjer bi bila dovoljena prodaja in uživanje alkohola, predlaga Möderndorfer.

Kako bi morali odločiti poslanci lahko svetujete z izbiro odgovora v anketi:

 

 

 

[socialpoll id=”2427130″]

Druga plat športnega centra Stožice v Ljubljani:

Foto: Peter Jančič, 15.03.2017
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu