Spletni časopis

DZ: Alkohol bo hitro spet na stadionih

(Last Updated On: 26/03/2017)

Popravek zakona o omejevanju rabe alkohola bo predvsem ukinil prepoved točenja alkohola na športnih prireditvah. Tako je na kolegiju predsednika državnega zbora  Jani Möderndorfer (SMC) ta teden pojasnil, o čem predlaga odločanje parlamenta po skrajšanem postopku. Hitro odločanje parlamenta so vodje poslanskih skupin SMC Desus, SD, ZL in NSi tudi dovolili.

Jani Möderndorfer Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Omejevanje za razširjanje?

»Glede na to vsebino zakona je naslov napačen. Govorimo o razširjanju alkohola in ne o omejevanju,« je Jože Tanko (SDS) opozoril, da gre ukrep v drugo smer kot naslov in sprožil smeh predstavnikov strank.

Bolj resen, a brez možnosti, da bi prepričal večino, da ta vztrajala pri običajem postopku, je bil Bojan Dobovšek (nepovezani), ki je povedal, da bi glasoval za skrajšan postopek odločanja, če bi šlo za omejevanje rabe alkohola. Pri širjenju se mu naglica ne zdi nujna.

Möderndorfer je vztrajal, da skrajšan postopek primeren, ker gre le za manjšo spremembo zakona.  Večina se je takoj strinjala.

Skrajšan postopek so izglasovali vodje poslanskih skupin SMC, Desus, SD, ZL in NSi. Proti ni bil nihče.

Kdaj bo parlament znova dovolil prodajo piva in vina na stadionih, še ni jasno.

Zanesljivo pa, se zdi, do poletja.

Preobrat v SMC 

Več o predlogu liberalizacije prodaje piva in vina na stadionih, s katerim je prvič Möderndorfer, ko je bil še v opoziciji, pred dvema letoma propadel, je dostopno na povezavi:

Ko je ukinitev prodaje alkohola na športnih prireditvah Möderndorfer predlagal prvič, so bili ostro proti iz ministrstva za zdravje, pa tudi pomembni politiki največjih vladnih strank: SMC in Desus.

V drugo so iz SMC, kamor je Möderndorfer medtem prestopil, predlog spremembe ureditve sopodpisali.
[socialpoll id=”2427130″]

Exit mobile version