Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Državna sramota: Gašperšič ne ruši ovir na avtocestah

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd marec 2017, 09:07 dop

Mandata vlade bo prihodnje leto konec, minister za infrastrukturo Peter Gašperšič pa se po devetih letih, kar je država prenehala pobirati denar na avtocestah,  hvali s pripravljanjem začetne dokumentacije, da bi odstranil nepotrebne postaje za plačevanje.

Plačevanje na cestninskih postajah je bilo ukinjeno sredi leta 2008. Velika večina mitnic še stoji. Njihova funkcija danes je: motenje prometa na avtocestah, povzročanje zastojev in prometnih nesreč v času prometnih konic. Služijo pa še občasnemu polnjenju proračunske luknje z denarjem voznikov, ki ne upočasnijo dovolj in jih policisti ulovijo z radarji.

Gašperšič: Ni mogoče pričakovati takojšnjega rušenja

Minister za promet Peter Gašperšič ne ve, kdaj bo rušil in koliko bo to natačno stalo. To je pokazal odgovor, ki ga je poslal nekdanji premierki Alenki Bratušek.

Foto: Peter Jančič

Minister je poslanki pojasnil, da so »priprave za odstranjevanje v polnem teku«. Opozoril je, da pripravljajo »projekt za izvedbo preureditve cestninskih postaj« in »predinvesticijske zasnove« za preureditve vseh postaj. V okviru projekta za izvedbo preureditve bo, je dodal, pripravljen prioritetni vrstni red preurejanja, v katerem bodo upoštevali kriterij prometne varnosti, pretočnosti prometa…

Na koncu je Gašperšič dodal še: »Že danes je potrebno poudariti, da bo potekalo preurejanja cestninskih postaj daljše časovno obdobje, po določenem zaporedju, in da ni mogoče pričakovati takojšnjega rušenja cestninskih postaj…«

[socialpoll id=”2428972″]

Cestninske postaje na avtocestah so postale nepotrebna ovira, kar se je marca leta 2008 prva vlada Janeza Janše (SDS) odločila, da bo uvedla učinkovitejši vinjetni sistem. Državni zbor je to bliskovito uzakonil s spremembo zakona o javnih cestah junija leta 2008.

Iz opozicije so ugovarjali, da gre za predvolilni bonbonček. Po padcu Janševe vlade konec leta 2008 nekaj časa ni bilo jasno, ali bo nova vlada Boruta Pahorja (SD) vrnila stari sistem.

Černač je poskušal eno leto

A je vinjetni sistem, s sicer nekoliko popravljenimi cenami, obstal tudi v času Pahorja. Ostale pa so tudi cestninske postaje.

Nazadnje jih je resno poskušal podreti nekdanji minister Zvonko Černač (SDS) v drugi Janševi vladi. A so se mu ostro upirali iz Darsa. Trdili so, da bo predrago in da niso pripravljeni. Za ministra je bil Černač imenovan februarja 2012.

Nekdanji minister Zvonko Černač (SDS) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Na ministrstvu so takrat ocenjevali, da bi odstranitev večine mitnic lahko izvedle kar tehnične službe Darsa same brez velikih stroškov.

Iz Darsa so Černaču ugovarjali z opozorili, da že dalj časa pripravljajo projekt elektronskega cestninjenja za tovornjake in podiranja cestninskih postaj po uvedbi tega. Skupaj bi oboje takrat stalo, so ocenjevali, 28 milijonov evrov.

Ko cena skoči v nebo

A so projekt eletronskega cestninjenja tovornjakov na Darsu morali marca 2012 odpovedati. Za izvedbo pilotnega projekta preureditve čelne cestninske postaje Log na primorski avtocesti pa je bila, ker je Černač vztrajal, da morajo rušiti, ustanovljena delovna skupina, da bi pripravila projektno dokumentacijo in razpis za izvajalca del.

Černač že dolgo več ni minister, druga Janševa vlada je padla marca 2013. Oblast je takrat prevzela Alenka Bratušek. Mitnica na Logu, sicer nekoliko preurejena,  pa še kar ovira promet.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Foto: www.vlada.si, predstavitvena stran vlade

Gašperšiča je Bratuškova vprašala še, koliko bo zdaj stalo rušenje vseh cestninskih postaj.

Odgovoril ji je, da rušenje in preurejanja Dars ocenjujejo na 34 milijonov evrov brez DDV, z dodatnimi ukrepi pa na 45 milijonov evrov.

Natančnejša vrednost pa bo jasna šele, ko bo izdelana projektna dokumentacija, je opozoril minister Gašperšič.
[socialpoll id=”2428974″]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu