Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Marcel Štefančič dobi oddajo, vrh RTVS od poslancev zahteva še več denarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th december 2023, 10:13 dop

Po tem, ko so iz vlade depolitiziranemu vodstvu RTVS obljubili, da jim bodo še letos dodatno poslali pet milijonov za manjšinske programe, prihodnje leto pa deset, sta predsednik uprave Zvezdan Martič in sveta RTVS Goran Forbici včeraj zahtevala še več denarja od poslancev koalicije v parlamentu in to tudi z grožnjami, kaj vse bodo sicer morali ukiniti. Smo pa tam izvedeli, da položaj ni tako slab, ker načrtujejo posebno oddajo za novinarja Mladine, ki je pred volitvami propagiral Roberta Goloba in Svobodo, Marcela Štefančiča. Štefančič je takrat zaslovel, ker je povedal, da mimo uredniške politike in pravil v času pred volitvami pred kamere StudiaCity vabi Goloba in je k takšnemu uporu pozval tudi druge z izjavo: “Jebeno več nas je, kot njih, njih je samo ene par in vemo točno, kateri so”. Predsednik nove uprave Zvezdan Martić je poslancem pojasnil, da razmišljajo o ukinjanju pomembnih športnih prenosov v prihodnjem letu, nič pa ni omenjal ustanavljanja teh novih oddaj. Na to, da se vrača Štefančič, je opozorila iz opozicije Alenka Jeraj (SDS). Razlog finančnih težav je v veliki meri povišanje stroškov za plače, prispevek za RTVS, ki je glavni vir denarja, pa ostaja nespremenjen, je na seji ocenil nekdanji direktor Igor Kadunc.

Še več iz proračuna, v katerem ni

Po informacijah poslancev je novi predsednik sveta RTV pred odbor za kulturo prinesel predlog interventnega zakona, da bi še več denarja kot vlada dali poslanci. Kot je razvidno bi obšli celo običajni rok uveljavitve (14 dni) in bi novost obveljala že dan po objavi v uradnem listu. Zamisel je, da bi to predlagali in na hitro izglasovali poslanci vladne koalicije, ki pa se temu nekoliko upirajo. Janja Sluga (Svoboda, prej SMC) je, denimo, ocenila, da bi to moralo iti preko vlade.

Ali podpirate, da bi koalicija z naglo spremembo zakona zagotovila več deset milijonov za pokritje minusa RTVS?

Loading ... Loading ...

Martić: Za pet milijonov nimamo rešitve

Na seji odbora za kulturo smo izvedeli, da pa na RTVS kljub finančnim težavam načrtujejo posebno dodatno oddajo za Marcela Štefančiča iz Mladine. Odbor za kulturo je razpravljal o financiranju RTVS, ker se je ta po depolitizaciji in menjavi celotnega vodstva “nenadoma” znašla v velikih finančnih težavah, ki so bile že lani predvidljive, a je oblast zanimalo le politično prevzeti vrh RTVS, bližajoče se finančne težave pa so ignorirali. Pri tej poti, da je važen le političen prevzem, so pomagali tudi številni novinarji iz tega zavoda, ki so tradicionalno močno povezani s strankami z leve.

Vlada je zadnje tedne že odločila, da jim zaradi nenadnih težav dodeli dodatnih pet milijonov že letos, še deset pa prihodnje leto iz postavk za narodnosti, kjer pa ta dodaten denar v proračunu ni načrtovan in bo verjetno tja prerazporejen iz drugih postavk. Kot je odboru za kulturo pojasnil predsednik nove štiričlanske uprave Zvezdan Martić za letos načrtujejo deset milijonov minusa, prihodnje leto pa ga bo za štiriindvajset milijonov. Deset milijonov namerava za prihodnje leto dati vlada, preostanek je še nepokrit, je povzel.

Goran Forbici in Zvezdan Martić in na odboru za kulturo Foto: DZ/Matija Sušnik

Deloma s krčenji iščejo rešitve, za okoli pet nimajo rešitev in razmišljajo o ukinitvi prenosov svetovnih športnih dogodkov.

Med sejo smo bili priča tudi širjenju lažnih informacij poslanke Svobode Janje Sluga o prejšnjem direktorju Andreju Grahu Whatmoughu, ki ga je pripisala SDS. V resnici je za nadzorniki RTVS prišel kot kandidat stranke SMC, v kateri je bila tudi Sluga in to ob ostrih protestih SDS, ki bi nadzornika kot največja opozicijska stranka takrat morala dobiti.

Glasila delovnega ljudstva v težavah

Uredniki in predstavniki časopisov Delo, Večer in Dnevnik so bili že dan prej predsednika vlade Roberta Goloba (Svoboda) in ministrico za kulturo Asto Vrečko (Levica) seznanjali s težavami tiskanih medijev, so sporočili iz kabineta premiera. Tiskani mediji imajo, ker so jim v zadnjem desetletju strmoglavile naklade, predvsem finančne težave.Tiskani mediji so v zelo različnem položaju zaradi različnih lastnikov. Delo, ki ima monopolni položaj, ker izdaja dva največja dnevnika, je v lasti skupine Kolektor Stojana Petriča iz Idrije, ki predvsem v gradbeništvu močno posluje z državo, med drugim gradi milijardni drugi tir. Petrič je bil nekoč del vrha Kučanovega Foruma 21. Večer je v lasti hobotnice podjetij družine Martina Odlazka, ki je močna na področju odvoza in predelave odpadkov. Del tega imperija je tudi portal Necenzurirano, iz katerega prihaja generalna sekretarka Svobode Vesna Vuković. Menjajoči se lastniki so v preteklosti prodali večino nepremičnin nekoč močnega časopisnega podjetja Večer v Ljubljani in Mariboru, trenutno jih iz nekoč njihove stavbe v Mariboru selijo v prostore župana Saša Arsenoviča, čemur se novinarji nekoliko upirajo. Dnevnik je v lasti DZS Bojana Petana, ki je bil nekoč v vrhu LDS. Vsi ti časopisi (Delo, Dnevnik, Večer) so bili v prejšnjem sistemu glasila socialistične zveze delovnega ljudstva.

Kakšne težave so, so iz RTVS poslance obvestili tudi s poročilom, katerega del je tudi takšna grafika in pojasnilo, da jim že nekaj mesecev zmanjkuje za plače in morajo najemati likvidnostna posojila:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu