Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bralci so zadeli: Fiskalni svet je izvoljen

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 21/03/2017)

Davorina Kračuna, Tomaža Peršeta in Alenko Jerkič je 73 poslancev nekaj po 18 uri  nocoj izvolilo za člane fiskalnega sveta. Država je s tem z nekaj let zamude le dobila fiskalni svet.

Proti je bilo 11 poslancev, strankarsko iz vrst ZL in NSi.

Za izvolitev pa so bili, strankarsko gledano, poslanci SMC, SDS, Desus, in SD.

Za preobrat poskrbela Pahor in SDS

Na posnetku predsednik republike Borut Pahor, za njim premier Miro Cerar (SMC) in za Cerarjem predsednik DZ Milan Brglez (SMC). Posnetek je nastal prejšnji teden ob 60. obletnici podpisa Rimskih pogodb. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Da se po treh letih vendarle lahko zgodi, da bo fiskalni svet izvoljen, se je pokazalo prejšnji teden, ko je predsednik republike Borut Pahor za ustavne sodnike predlagal štiri kandidate, med njimi tudi Klemna Jakliča, ki ga je podprla SDS. Pahor je zagotovil, da ima zanje večino. Ob Jakliču je predlagal še Mateja AccettaRajka Kneza in Marijana Pavčnika. O ustavnih sodnikih bodo poslanci glasovali jutri zvečer. Za izvolitev vsakega od njih bo nujnih najmanj 46 glasov.

Da je pri Pahorju najbrž prišlo do širšega dogovora koalicije s SDS, so konec prejšnjega tedna zaznali tudi bralci tega spletnega časopisa: nenadoma je krepko čez pol vseh v anketi ocenjevalo, da bo najmanj 60 poslancev podprlo predlog vlade Mira Cerarja (SMC) in izvolilo Kračuna za predsednika fiskalnega sveta, Peršeta in Jerkičevo pa za člana.

Kračun je bil v preteklosti večkrat minister v vladah Janeza Drnovška, krajši čas celo zunanji minister. Lani, ko je predlog vlade za izvolitev fiskalnega sveta propadel, je Kračuna tedanji finančni minister Dušan Mramor predlagal za člana. Predlog je zgrmel, ker se Mramor in vlada nista nič uskladila z opozicijo, brez katere 60 glasov ni mogoče zbrati.

V začetku prejšnjega tedna je še dvetretjine anketiranih bralcev ocenjevalo, da bodo vsi trije kandidati propadli, za kar se je zavzemala koalicija strank Združena levica, katere poslanski klub vodi Luka Mesec.

Anketni rezultat se je obrnil že konec tedna, do nocoj pa še popravil. V času tik pred glasovanjem, je bil:

 

Ankete v medijih praviloma zgrešijo.

V tem mediju, vsaj prvič, ni.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu