Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zavožene kampanje: Kdo bo prihodnji teden Zoran Janković?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 24/05/2018)

Na volitvah pred štirimi leti je volilno kampanjo najbolj zavozil Zoran Janković s Pozitivno Slovenijo, ki je v propagando investiral 243.976 evrov, a je s tem prepričal le 25.975 volivcev, da so glasovali za PS. To je bilo manj kot tri odstotke glasujočih. Vsak glas ga je stal skoraj deset evrov. Nekaj več denarja je porabila le SD Dejana Židana, a dosegla dvakrat boljši rezultat kot PS in s tem tudi bolj racionalno porabila denar.

Propagandno zgrešene napovedi

Zoran Janković s PS letos ne kandidira, je pa sklenil koalicijo z DeSUS Karla Erjavca Foto: DeSUS

V preglednici prikazujem, kolikšne stroške za kampanjo so mi stranke napovedale pred prejšnjimi volitvami, koliko so v resnici porabile, kak rezultat so dosegle in kaj napovedujejo tokrat. Napovedim, kot kažejo ti podatki, ni pametno verjeti. Z izjemo SDS Janeza Janše, ki je vrednost kampanjo pred štirimi leti precej natančno napovedala in SLS, ki jo je takrat vodil še Franc Bogovič, ki je z napovedjo, da bodo porabili enako kot na volitvah 2011, precej pretiravala, je večina strank odločno podcenila stroške. Razlog je bil propagandni: volivcem so bolj všeč varčne stranke. Posebnost je bila SMC Mira Cerarja, ki je nastala tik pred volitvami in kjer so vztrajali, da ne morejo oceniti, koliko jih bo stala kampanja. To je bilo nenavadno za stranko, ki so ji volivci potem dodelili oblast in s tem načrtovanje poslovanje celotne države.  V preglednici ni podatka, kakšno kampanje je pred štirimi leti napovedala koalicija treh strank Združena levica, ker jih takrat o tem nisem vprašal. S porabljenimi 26.735 evri pa so dosegli skoraj enak rezultat kot SD, ki je za kampanjo porabila skoraj desetkrat več.

Cena kampanj pred štirimi leti ni bila astronomska. Za kampanjo pred predčasnimi volitvami leta 2011 je SDS porabila 683.445, PS 598.183, SLS 308.938, SD pa, denimo, 284.922 evrov. Za tokratne volitve sem vprašanja prejšnji teden poslal vsem 25 strankam, ki kandirajo na tokratnih volitvah, a celo vse velike niso takoj odgovorile.

Hiter odziv: Janša in Cerar

Od pomembnih strank so skoraj takoj odgovor poslali SDS Janeza Janše, SMC Mira Cerarja in NSi Mateja Tonina. Hitro so se odzvali tudi iz Liste Marjana Šarca, a od tam z vprašanjem, do kdaj pričakujem odgovor. Vse druge večje stranke, to so SD Dejana Židana, Desus Karla Erjavca, Levica Luka Meseca, Zavezništvo Alenke Bratušek in SLS Marka Zidanška so odgovorili takoj, ko sem včeraj poklical njihove predstavnike za javnost in jih opozoril, da bi to morali. Najvišji znesek za kampanjo so napovedali iz SDS: med 300.000 in 350.000 evri. Nekaj nižjega med 200.000 in 250.000 evri pa iz SMC. V preglednici pri vseh strankah navajam višje število, če so odgovorili z razponom. Skromnejšo kampanjo za 150.000 evrov so napovedali iz NSi, od koder so na vprašanje, ali so za kampanjo najeli posojilo, odgovorili, da so ga v višini 50.000 evrov pri Delavski hranilnici. Da je najel 30.000 evrov pri Sberbanki, mi je povedal tudi šef SNS Zmago Jelinčič, ki je opozoril, da je posojilo poskušal dobiti pri NLB, a so ga pri državni banki zavrnili. Za kampanjo namerava Jelinčič, ki mu raziskave javnega mnenja kažejo, da bi se lahko celo ponovno prebil v državni zbor, porabiti 60.000 evrov. Nekaj več, 85.000 evrov namerava porabiti Levica Luke Meseca, ki je za kampanjo najela 28.000 evrov posojila.

Šarec prispeval in posodil za kampanjo stranki

Presenetljivo negorenjski je bil odgovor o tem, koliko bodo porabili za kampanjo in kdo jim je morebiti podaril denar, Liste Marjana Šarca. Ta stranka je ena redkih, ki je razkrila donatorje, ki so ji za nastop na volitvah podarili denar. Iz drugih strank večjih strank so zatrdili, da daril še niso dobili ali pa da so pod zneskom povprečne plače, ko jih zakon ne zavezuje k razkritju.  LMŠ, ki namerava za kampanjo porabiti od 90.000 do 100.000 evrov, je sporočila, da je za kampanjo doslej zbrala 80.243 evrov prispevkov posameznikov. Več kot povprečno plačo sta podarila Katja Damij in predsednik Marjan Šarec. Šarec pa je stranki iz svojega žepa za kampanjo posodil še 9.000 evrov. Drugih posojil, so zatrdili, niso najeli. Damijeva za LMŠ kandidira v zelo težkem okraju Bežigrad 2, kjer bo glasove za SD nabiral Dušan Semolič, za SMC Milan Brglez, za Levico Luka Mesec in za stranko Gas predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Ob LMŠ je donatorja, ki bo podaril nekaj tisoč evrov, razkril še Desus, a ker je razkriti donator predsednik Karl Erjavec, je to nekoliko manj neobičajno.

Več o drugih strankah in sicer financah sledi…

Katera stranka vam je najbližje, lahko odgovorite v anketi:

Kateri stranki bi dali glas? III.

 • SDS Janez Janša (29%, 1.165 Votes)
 • NSi Matej Tonin (22%, 869 Votes)
 • LNBP Bojan Požar (20%, 793 Votes)
 • SLS Marko Zidanšek (9%, 344 Votes)
 • DD Bojan Dobovšek (4%, 169 Votes)
 • LMŠ Marjan Šarec (3%, 107 Votes)
 • GAS Alojz Kovšca (2%, 90 Votes)
 • Levica Luka Mesec (2%, 71 Votes)
 • ZSi Andrej Šiško (2%, 70 Votes)
 • ZS Andrej Čuš (2%, 65 Votes)
 • SNS Zmago Jelinčič (1%, 49 Votes)
 • SD Dejan Židan (1%, 44 Votes)
 • SMC Miro Cerar (1%, 37 Votes)
 • Pirati Rok Andrée (1%, 35 Votes)
 • SAB Alenka Bratušek (1%, 31 Votes)
 • GSN Danijel Bešič Loredan (1%, 29 Votes)
 • DeSUS Karl Erjavec (0%, 15 Votes)
 • ZD Primc in Kangler (0%, 15 Votes)
 • RESET Martin Ivec (0%, 9 Votes)
 • ZL IN SLOGA Žnidaršič in Veber (0%, 8 Votes)
 • ZD Valentina Flander (0%, 6 Votes)
 • SOLIDARNOST Uroš Lubej (0%, 6 Votes)
 • NS Blaž Svetek (0%, 5 Votes)
 • SPS Tadej Trček (0%, 4 Votes)
 • SSN Marjan Žandar (0%, 4 Votes)

Total Voters: 4.040

Loading ... Loading ...
Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu