Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Minister Prešiček: Dajmo privilegirane pokojnine kulturnikom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th oktober 2018, 11:18 pop

Minister za kulturo Dejan Prešiček (SD) je v javno razpravo poslal osnutek zakona, s katerim bi po nekdanjem predsedniku republike Milanu Kučanu in športnikih privilegij najvišje pokojnine vlada lahko spet delila tudi kulturnikom in raziskovalcem. Javna razprava bo potekala mesec dni. Presičkov predlog ni nov.

Anketirani plebiscitarno proti

Podrobnejši članek o višini doplačila k pokojnini, ki ga prejema nekdanji predsednik Milan Kučan. Pripada mu po posebnem zakonu, ki velja le in samo zanj. Točne vsote Kučanovega privilegija šef pokojninske blagajne lani Delu ni bil pripravljen razkriti, je pa to storil Spletni časopis.  

Dosmrtne dodatke k pokojninam elite kulturnikov je letos tik pred volitvami kar v državnem zboru predlagalo sedem poslancev DeSUS in SMC, a jim ni uspelo doseči, da bi razpadajoči državni zbor do volitev ta sladkorček uzakonil. Je pa večina leto prej na predlog Petra Vilfana (DeSUS) privilegij uzakonila za najbolj izstopajoče športnike. V odboru za kulturo, ki ga je vodil Dragan Matić (SMC), je kulturniški pokojninski privilegij v začetku leta  podprlo devet poslancev, proti so bili trije. Odbor je odločal naglo, da bi DZ vse skupaj lahko uzakonil pred volitvami, a je “lobiju kulturnikov” spodletelo. Politično podarjanje izjemnih pokojnin, če smo natančni,  poskušajo le obnoviti, v prejšnjem sistemu so oblasti izjemne pokojnine borcem in kulturnikom že bogato delile. Delitev povišanih pokojnin kulturnikom in športnikom še iz prejšnjega sistema je ustavila prva vlada Janeza Janše (SDS), povsem pa revizija računskega sodišča, ki je pokazala, da je z razdeljevanjem teh bonbončkov zaslužnim narobe skoraj vse, kar je lahko narobe.

V anketi Spletnega časopisa v začetku leta so bralci idejo o delitvi novih dosmrtnih privilegijev kulturnikom odločno zavrnili. Rezultat glasovanja je doslej tak:

Glasujete lahko še vedno, saj je minister za kulturo Prešiček v vladi Marjana Šarca predvolilno zamisel poslancev DeSUS in SMC zdaj spet obudil:

Ali ste za dosmrtne dodatke k pokojninam za kulturnike in raziskovalce?

Loading ... Loading ...

Zaradi izjemno ostre kritike računskega sodišča novih izjemnih pokojnin kulturniki po letu 2008 niso dobivali, jih je pa lani še prejemali 146 kulturnikov, ki so jim bile dodeljene pred desetletji. Doplačilo je bilo pred osmimi leti, ko je računsko sodišče opravilo nadzor, povprečno mesečno znašalo slabih štiristo evrov. Dosmrtno.

Koliko bo stalo nimajo pojma

Članek o pokojninskih privilegijih za športnike, ki so bili že uzakonjeni poleti leta 2017 na predlog Petra Vilfana

V razpravah pred volitvami je Violeta Tomić (Levica) opozorila, da bi posamezen kulturnik po predlogu poslancev, ker je najvišja pokojnina malo pod 2.700 evrov, prejel tudi dva tisoč evrov doplačila. Tomićeva je imela pomisleke, ali ni parlament preveč velikodušen do že tako privilegiranih skupin državljanov. Ugovarjal ji je takrat še poslanec DeSUS Primož Hainz, da je najvišja pokojnina 1825 evrov in bo mesečnega doplačila zato manj. Zdi se, da je Tomićeva navajala bruto znesek privilegirane pokojnine, Hainz pa neto. Kakšne bi bili točno te pokojnine v bruto in neto zneskih in koliko bi državo stalo, pa ne vemo, ker poslanci pred volitvami niso zapisali, kaj sploh predlagajo, čeprav bi morali. Zatrdili so, da zneskov ne znajo izračunati. Vlada, ki je zakon podprla, je opozorila, da bo za te pokojnine treba doplačevati iz državnega proračuna “s čimer se bo ponovno povečal delež transfera, ki ga mora državni proračun zagotavljati za izplačilo vseh pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja”. Dejansko bodo nezasluženo višje pokojnine plačeval vsi državljani in to prejemnikom najvišjih državnih priznanj, ki so večinoma že bolje plačani državljani z nadpovprečnimi pokojninami.

Kako so se v preteklosti delile izjemne pokojnine povečini so jih dobivali kulturniki (le manjši del športniki), kaže graf, ki ga je pripravilo računsko sodišče:

Prešiček v osnutku, ki ga zdaj pošilja v javno razpravo, ponavlja ocene poslancev iz preteklosti, da ne more ugotoviti, koliko bo to stalo in tudi sicer se zdi, da je večino zakonskega predloga, ki ni bil sprejet pred volitvami, preprosto povzel kot nov osnutek zakona.

Takšen je:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/10/objava_20181011.pdf”]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (13)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu