Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Klemenčič: Pravosodni policist ni bil kriv!

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2017, 01:45 pop

„Posnetek v celoti prikazuje, da je bilo postopanje pravosodnega policista korektno in v tej luči nasprotnim trditvam o neustreznem ravnanju ni mogoče pritrditi. Komisija je ugotovila, da je pravosodni policist izvedel postopek, ki je v takih situacijah predpisan. S tem, ko je njemu neznani osebi, ki se kljub pozivom ni z ničemer ustrezno identificirala  ter očitno namenoma ignorirala vse zahtevane varnostne postopke, preprečil nemoten vstop v prostore sodne stavbe, je opravil osnovno varnostno nalogo, ki je namenjena zagotavljanju varnosti vsem zaposlenim v stavbi. Sklepna ugotovitev komisije je, da je pravosodni policist ob incidentu ravnal zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno.“

Tako so iz ministrstva za pravosodje, ki je prejelo poročilo interne komisije glede fizičnega ukrepanja proti vrhovnemu sodniku Janu Zobcu 11. 12. 2017 pojasnili danes. Kot sem poročal je pravosodni policist, ker vrhovni sodnik Zobec ni počakal na podrobnejši pregled pri glavnem vhodu v stavbo sodišča, prišel za njim in ga med dvigalom in stopniščem dohitel ter uporabil prisilne ukrepe: ostro ga je prijel za nadlaket, ga z besedami poniževal in žalil ter odvlekel nazaj do vhoda v sodno stavbo.

Florjančič hitro razrešil problem

Vrhovni sodnik Jan Zobec je bil devet let tudi ustavni sodnik Foto: Ustavno sodišče

Zobec je zaradi poniževanja in policijskega nasilja ostro protestiral in napovedal, da ga, dokler se problem ne reši, ne bo več v stavbo sodišča. Spremenilo se je naglo.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič se je Zobcu opravičil in takoj ukinil preglede vrhovnih sodnikov ob vstopu skozi glavni vhod v sodno stavbo, ki veljajo še iz časov vodenja Branka Masleše. Vrhovni sodnik Zobec pa je zato takoj spet normalno prišel na sodišče. Skozi stranske vhode so vrhovni sodniki brez zelo podrobnih preverjanj smeli že prej.

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je po dogodku imenoval strokovno komisijo z namenom, da preveri in razišče vse okoliščine dogodka domnevno neustreznega ravnanja pravosodnega policista.

Z ministrstva za pravosodje, ki ga vodi Goran Klemenčič, pa so danes sporočili, da so na ministrstvu in na upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij dogodek zaradi resnosti očitkov zoper delo pravosodnih policistov s strani vrhovnega sodnika Jana Zobca „obravnavali zelo resno in ustrezno ukrepali, gre namreč za razmerje med dvema vejama oblasti, sodno in izvršilno, ki je v okviru načela delitve oblasti eno najbolj občutljivih.“

Policist proti “neznani osebi” ravnal ustrezno

Komisija je za ugotavljanje dejanskega stanja proučila pisno dokumentacijo (načrt varovanja, hišni red, dogovor o izvajanju varovanja, uradne zaznamke pravosodnih policistov, idr.), opravila razgovor s pravosodnim policistom in vpogledala v videoposnetek nadzornih kamer. Posnetek v celoti prikazuje, da je bilo postopanje pravosodnega policista korektno in v tej luči nasprotnim trditvam o neustreznem ravnanju ni mogoče pritrditi. Komisija je ugotovila, da je pravosodni policist izvedel postopek, ki je v takih situacijah predpisan. S tem, ko je njemu neznani osebi, ki se kljub pozivom ni z ničemer ustrezno identificirala  ter očitno namenoma ignorirala vse zahtevane varnostne postopke, preprečil nemoten vstop v prostore sodne stavbe, je opravil osnovno varnostno nalogo, ki je namenjena zagotavljanju varnosti vsem zaposlenim v stavbi.

Sklepna ugotovitev komisije je, da je pravosodni policist ob incidentu ravnal zakonito, sorazmerno in strokovno ustrezno.

Policisti le izvajajo sodni red

Povezan članek o dogajanju

Ministrstvo za pravosodje dogodek obžaluje, ob tem pa opozarjamo, da so pravosodni policisti v sodni palači na Tavčarjevi ulici zgolj izvajalci hišnega reda, ki so ga določili predsedniki vseh treh sodišč, ki delujejo v tej stavbi. Ne gre torej za pravila, ki bi jih določila izvršna oblast in bi bila sodni veji vsiljena.

Ne moremo sprejeti, da se na plečih pravosodne policije lomijo kopja in notranja nesoglasja, ki smo jim bili priča tudi na sestanku predstavnikov okrožnega sodišča v Ljubljani, višjega sodišča v Ljubljani in vrhovnega sodišča, 15. 12. 2017, na okrožnem sodišču v Ljubljani, so zapisali iz pravosodnega ministrstva dodali še:  „Na ministrstvu za pravosodje verjamemo, da bodo vsa tri sodišča, ki uporabljajo sodno stavbo na Tavčarjevi, v naslednjih tednih uskladila svoja pričakovanja in zahteve glede hišnega reda. Do takrat pa bodo pravosodni policisti spoštovali odredbo predsednika vrhovnega sodišča in svojo funkcijo opravljali profesionalno, kot doslej, za kar pa je osnovni predpogoj seveda tudi medsebojno spoštovanje nosilcev funkcij in poklicev, ki se vsakodnevno srečujejo v sodni stavbi.“

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu