Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada popravila Pozniča: sekretarka ne bo Kunaverjeva

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:35 dop

Vlada je danes ministru za kulturo imenovala dve državni sekretarki. Nobena pa ni Tanja Kunaver, za katero je novi minister Zoran Poznič poslancem napovedal, da bo opravljala delo namestnice ministra. Za državni sekretarki je vlada imenovala Tanjo Kerševan Smokvina in Petro Culetto. Da bo drugače, je Poznič poslancem napovedal, ko se je prejšnji teden v ponedeljek predstavljal odboru za kulturo in je dejal, da je “Tanja Kunaver, ki je ena največjih strokovnjakinj na medijskem področju, predavateljica tudi na Univerzi v Mariboru, mednarodno eksponirana strokovnjakinja, sprejela mesto državne sekretarke. In jaz se tega zelo veselim.” Iz ministrstva za kulturo so pojasnili, da se je minister v odboru za kulturo zmotil pri priimku kandidatke, reference pa je pozneje navedel prave, od Tanje Kerševan Smokvina. Niso pa se uresničila niti ugibanja iz največje opozicijske stranke, da bi drugi državni sekretar lahko postal nekdanji novinar Dela in Dnevnika, ki je na lanskih lokalnih volitvah v Ljutomeru kandidiral za SD, Dejan Karba.

Nova sekretarja na ministrstvu za kulturo sta posledica zahteve premiera Marjana Šarca (LMŠ) ob odstopu ministra za kulturo Dejana Prešička (SD), da morata oditi tudi Jan Škoberne in Vojko Stopar. Šarec je to zahtevo postavil tako: “Želim, da mi stranka SD čimprej predstavi novega kandidata za ministra in oba nova državna sekretarja. Če ne odide celotno vodstvo, bo vedno senca dvoma nad vodenjem ministrstva.” Prešička je odnesel upor zaposlenih na ministrstvu po samomoru uslužbenca, ki je ministru med drugim občasno prevažal instrumente na konservatorij, kjer je bil minister z dovoljenjem vlade dodatno zaposlen največ en dan na teden.

Na posnetku novi minister Poznič po prisegi v DZ:

Minister za kulturo Zoran Poznič Foto:DZ/ Borut Peršolja

O sekretarkama, ki ju je vlada danes imenovala Pozniču so iz vlade zapisali:

“Petra Culetto je leta 2006 diplomirala iz mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede, leta 2012 pa je magistrirala iz pravnih znanosti s področja mednarodnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. V svoji dosedanji poklicni karieri je opravljala več vodstvenih funkcij in pridobila visoke strokovne in organizacijske kompetence. Med drugim je bila ob pripravah in med predsedovanjem Slovenije Svetu EU zaposlena na Ministrstvu za zunanje zadeve, kasneje v Državnem zboru, leta 2014 pa se je zaposlila na Ministrstvu za obrambo, kjer je bila v prejšnjem mandatu vodja kabineta ministrice. Mag. Culetto govori angleško, nemško in francosko.

Tanja Kerševan Smokvina je univerzitetna diplomirana novinarka (1998), magistrica znanosti (2007) in doktorica znanosti (2014) s področja komunikologije. Pretežni del poklicne poti je bila zaposlena na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) in njenih predhodnikih. Tako doma kot v mednarodnem prostoru si je prizadevala za približevanje raziskovalne in regulativne sfere ter zagovarjala regulacijo, utemeljeno na podatkih, dokazih in ugotovitvah, pridobljenih skozi raziskovalne procese. V sodelovanju z mednarodnimi organizacijami, kot so Svet Evrope, Evropski avdiovizualni observatorij, OVSE, UNESCO, s programi Evropske unije (npr. TAIEX), drugimi mednarodnimi fundacijami, medijsko industrijo in profesonalnimi združenji je razvijala tudi modele samoregulacije in koregulacije. Od leta 2016 se je med drugim posvečala lastni raziskovalni in strokovni dejavnosti ter pedagoškemu delu. Tako sodeluje s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in s Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani, kot pogodbena sodelavka Instituta Jožef Stefan pa je bila vključena v mednarodni projekt COMPACT o družbenih medijih in dezinformacijah. V času med 2016-2017 je bila članica odbora MSI-NET pri Svetu Evrope, kjer je sodelovala pri pripravi priporočil o internetnih posrednikih in študije o vidikih avtomatizirane obdelave podatkov, ki se tičejo človekovih pravic. V obdobju 2018-2019 je članica odbora MSI-AUT, ki pripravlja deklaracijo, priporočila in dve študiji s področja vprašanj zagotavljanja in zaščite človekovih pravic v povezavi z različnimi rabami umetne inteligence.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu