Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

So mediji pred volitvami odvračali pogled od migrantov

Print Friendly, PDF & Email

Po volitvah postaja bolj jasno, zakaj je v tednu pred odločanjem ljudi, kdo bo vladal državi, notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar avstrijskemu ministru za notranje zadeve Herbertu Kicklu zagotovila, da lahko Slovenija tudi zapre mejo, avstrijski minister pa je predlagal, da bi migrantom, organizatorjem ilegalnih prehodov in tudi varnostnim organom držav iz regije, poslali jasen signal, da državi ne bosta dopustili ponovitve dogodkov iz časa zadnje migracijske krize. Veliki mediji so o tem dramatičnem dogajanju tik pred volitvami komaj poročali. Zdi se, da tudi zaradi tega, ker bi lahko, če bi o tem potekala javna razprava, to prineslo več glasov desnici. Veliki mediji v državi, ki jih obvladuje levica, so poskušali pozornost ohraniti na problemih sovražnega govora in domnevne nestrpnosti do migrantov in beguncev na spletnih omrežjih.

Precejšnje povečanje migrantskih tokov

Po seji komisije za nadzor obveščevalnih služb je njen predsednik Branko Grims (SDS) ta teden opozoril, da se je migrantski tok k nam bistveno povečal: od novega leta je policija prestregla 2.668 ilegalnih migrantov,  649 jih je vrnila nazaj, predvsem na območje Hrvaške. To pomeni povečanje za 430 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu, je povzel Grims. 199 migrantov  je bilo k nam vrnjeni iz Italije, iz Slovenije v Italijo pa 14. Iz Italije nam migrante vračajo, ker od nas tja bežijo. Od novega leta je v državi, je povedal Grims, 1163 prosilcev za azil, od tega 88 žensk in nič otrok. Statistike strižejo za kakšnih tisoč ljudi, ki v času, kar so zahtevali azil pa do pričetka postopka preprosto izginejo, večina najbrž pobegne proti zahodu.  Grims je opozoril, da bi nas posebej moralo skrbeti dogajanje v BiH, kjer je  do pet tisoč ilegalnih migrantov, katerih cilj je Slovenija in v Grčiji, od koder jih na sever želi do 60.000. Eden od problemov pa je tudi srbska vlada, ki je sklenila sporazum o ukinitvi viz z Iranom in je po uradnih podatkih v Srbiji sedaj že več kot 3000 iranskih »turistov«. Iz Srbije se lahko kadarkoli pomaknejo naprej, je opozoril Grims in opozoril, da se Srbija o podobnem režimu dogovarja še s 15 državami iz Afrike in s področja radikalnega islama, torej se dotok ljudi lahko še poveča.

Avstrijci in Italijani manj odprti, zato več k nam

Grims je opozoril še, da v Avstriji zapira mošeje in izganja radikalne islamske duhovnike, kar je povzročilo celo reakcije turškega predsednika vlade Erdogana. Avstrija zapira mejo, videti je, da po šivih poka tudi sporazum med EU in Turčijo, je ocenil Grims in dodal, da je tudi Italija napovedala, da bo izgnala pol milijona ilegalnih migrantov. “Ko se bo to začelo, se bo najbrž ta tok migrantov iz Italije k nam, ki se je že začel pojavljati, močno povečal,« je opozoril  Grims in povzel, da varnostne in tajne službe opozarjajo, da se jeseni lahko stvari še drastično zaostrijo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu