Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zadnji glasovi: Stevanović spet prehitel Šarca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th junij 2024, 07:29 dop

Pred tednom sem poročal, da je obrambni minister Marjan Šarec (Svoboda), ko so bile preštete še glasovnic iz posebnih načinov glasovanj, po številu prednostnih glasov prehitel Zorana Stevanovića (Resni.ca) in se je povzpel na devetem mestu, Stevanovića pa je porinil na deseto mesto. A po preštetih dodatnih glasovnic še v tem tednu, ki so prišle še po pošti iz tujine in iz ambasad, je v finišu Stevanović spet prehitel Šarca. Pred tednom je imel Šarec 14.528 glasov, Stevanovič pa 14.521. Po dodatnih glasovnicah pa se je štetje pri Stevanoviću končalo pri 14.581, pri Šarcu pa pri 14.563. Drugih res pomembnih sprememb glasovi po pošti in iz ambasad niso povzročili.

Vrstni red, ki so ga določile stranke, je s prednostmi glasovi uspelo preskočiti le Zali Tomašič (SDS), Branku Grimsu (SDS) in Šarcu. Le pri teh treh kandidatih je imelo dodatno glasovanje s prednostim glasom smisel. Tomašičeva in Šarec sta se med izvoljene prebila zelo iz dna liste. Tomašičeva iz zadnjega mesta. Šarec je bil na šestem mestu. Grims pa v SDS na petem. Iz SDS so izvoljeni štirje kandidati, iz Svobode dva. Peter Gregorčič (SLS) in Stevanović ne bosta v EU parlamentu, čeprav sta po številu preferenčnih glasov med prvimi devetimi. Gregorčič celo na četrtem mestu med vsemi kandidati. A stranka SLS ni zbrala dovolj glasov, da bi ta sedež za Gregorčiča tudi dobili. Podobno je pri Stevanoviću, le da je ta zbral precej manj glasov, a za las prehitel Šarca, Resnica pa je ostala daleč pod pragom.

Vrstni red preferenčnih glasov, ki bo verjetno obveljal za dokončnega, je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu