Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Na cesto zadrogirani, pa še malo alkohola po vrhu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th junij 2024, 12:55 pop

Nacionalno akcijo za več varnostni v prometu zaradi skrb zbujajočih podatkov raziskave o zadrogiranosti voznikov v prometu, bo prihodnji teden začela agencija za varnost prometa. Akcijo so napovedali takoj po posvetovalnem referendumu, na katerem so v nedeljo volivci večinsko glasovali za zamisli vladnih strank Svoboda, SD in Levica, da bi ljudje lahko doma gojili marihuano in se zadevali. Kar bo varnost v prometu zanesljivo poslabšalo.

Podobno je bil liberalizaciji namenjen referendum, da bi dovolili gojenje marihuane v medicinske namene, kar je večina še bolj podprla. Za medicinske namene se marihuana v državi že uporablja, gojenje pa ni bilo dovoljeno, ker je težko nadzorovati, kdo iz njiv odnese kanabis za zasebno zadevanje.

Od vprašanih, ki so vozili po zaužitju droge, je skoraj tri četrtine uživalo kanabis, sledijo kokain in amfetamini, skoraj polovica ob uporabi droge tudi pila alkohol, opozarja agencija za varnost v prometu

Čas, ki ga je državna agencija izbrala za opozarjanje, da je na cestah nevarno, je nenavaden. Če že, bi bilo to pametno pred referendumom, na katerem se je večina odločila za več neodgovornosti in ne manj.

Tako so akcijo napovedali medijem iz agencije za varnost prometa:

Zaskrbljujoče statistike uporabe alkohola in drog med slovenskimi vozniki

Sodeč po najnovejši raziskavi, je 61 % slovenskih voznikov, ki so v zadnjih 12 mesecih zaužili drogo, potem tudi sedlo za volan. Od vprašanih, ki so vozili po zaužitju droge, je skoraj tri četrtine (74 %) uživalo kanabis, sledijo kokain (32 %) in amfetamini (14 %). Skoraj polovica ali 48 % vprašanih poroča, da so ob uporabi droge tudi pili alkohol, medtem ko jih je 51 % vozilo samo pod vplivom droge. Gre za izsledke posebne raziskave Uporaba drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z vožnjo motornega vozila, ki jo je izvedla Agencija za varnost prometa v okviru nove Nacionalne preventivne akcije »Droge«. Podrobne ugotovitve o deležu voznikov, ki vozijo pod vplivom drog in alkohola, in statistiki nesreč, povezanih z drogami, bodo v Agenciji RS za varnost prometa (AVP) v celoti razkrili na novinarskem srečanju, ki bo v torek, 18. junija 2024, ob 11. uri v predavalnici Izpitnega centra v Ljubljani (Cesta dveh cesarjev 176, Ljubljana). Med govorci bosta mag. Simona Felser, direktorica  Agencije za varnost prometa, in Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije UUP GPU.

S ponedeljkom, 17. junija, se bo prvič začela Nacionalna preventivna akcija »Droge«, ki bo potekala pod okriljem AVP in Policije, trajala pa bo vse do konca meseca, 30. junija. Na AVP si poleg ozaveščanja na različne načine prizadevajo za zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola in/ali prepovedanih drog, in tudi za zmanjšanje teže posledic teh nesreč. Zato so letos priskrbeli dodatnih 1000 hitrih testov za droge, ki jih bodo na novinarskem srečanju predali Policiji. S testi lahko policisti na podlagi vzorca sline zelo hitro ugotovijo prisotnost različnih prepovedanih drog v telesu. Policija bo v tem mesecu tako izvajala poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki in vozniki pod vplivom prepovedanih drog.

V letu 2023 so povzročitelji pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi povzročili 92 prometnih nesreč, od tega 44 prometnih nesreč s telesno poškodbo udeleženca. V teh prometnih nesrečah so umrli 3 udeleženci (10 manj kot v letu 2022), 24 je bilo hudo telesno poškodovanih (4manj kot v letu 2022), 20 pa je bilo lažje telesno poškodovanih (31 manj kot v letu 2022). Delež umrlih zaradi omenjenih povzročiteljev je bil v preteklem letu 4 %.

Policisti so odredili 1.505 strokovnih pregledov na droge, od tega je bilo 264 pozitivnih, 812 odklonjenih in 276 negativnih. Podatki slovenske policije kažejo, da je bila leta 2023 pri 72 voznikih s hitrim testom ugotovljena prisotnost prepovedanih drog – kanabinoidov, kar je  4 manj kot leta 2022. Od tega je bilo lani v prometnih nesrečah udeleženih 21 voznikov, kar je 3 več kot leta 2022, pri katerih je bila ugotovljena prisotnost prepovedanih drog – kanabinoidov. 40 voznikov, udeleženih v prometnih nesrečah je strokovni pregled odklonilo oziroma 17 več kot leta 2022. Število odklonov strokovnih pregledov pripisujejo prav širši uporabi hitrih testov za droge.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu