Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Upor sodnikov, ker je Golob pojedel obljubo o 600 evrih dodatka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th april 2023, 08:33 dop

V zadnjih dneh se vrstijo protestne izjave iz sodstva, kjer so vse bolj hudi, ker je premier Robert Golob pojedel obljubo, da jim bo že za januar povišal plače za šesto evrov. Protestne izjave, da jih je naplahtal, so objavili v sodniškem društvu, ki združuje 600 sodnikov, v sodnem svetu, pa tudi na vrhovnem sodišču, ki ga od srede februarja vodi novi šef Miodrag Đorđević. Za danes je o plačnih težavah v sodstvu sklican zbor sodnikov na pravni fakulteti.

Ko predsednik vlade zavozi

Miodrag Đorđević Foto: DZ/Matija Sušnik

Đorđevićev prevzem vodenja vrhovnega sodišča sredi februarja bi moralo po obljubi Goloba že pozdraviti krepko povišanje plač vsem sodnikom, ki pa se ni zgodilo. Projekt je propadel, ker višino plač funkcionarjev, kar so tudi sodniki, določa državni zbor z zakonom in ne premier ali vlada. Zakona o plačah funkcionarjev pa čisto čez noč ni mogoče spremeniti, tudi če premier to obljubi na zboru sodnikov. Kar je storil januarja. Povrhu bi bilo povišanje plač le sodnikov tudi precej nespametno, ker bi porušilo razmerja med plačami najpomembnejših državnih funkcionarjev.

Po protestni izjavi sodnega sveta bo zbor sodnikov, na kakršnem je Golob izrekel znamenito obljubo, znova danes. Zahtevajo konkretna dejanja premiera. Tako so to napovedali v sodnem svetu:

V protestni izjavi sodniškega društva so pred dvema tednoma opozorili: “Pred avdienco več kot 300 sodnikov in v prisotnosti javnosti ste razložili, da ste edini do sedaj, ki ne le, da se zaveda neustreznosti sodniških plač, pač pa bo za razliko od svojih predhodnikov zoper to tudi konkretno ukrepal. »Da Vlada pokaže resnost te svoje namere«, ste dejali, bodo sodniki od 1. 1. 2023 deležni enakega nominalnega dodatka k plači, do sistemske ureditve, ki je – kot ste sami prikazali – sedaj okoli 20 % v škodo sodnikov. Obljube, obljube, obljube!.”

Tako so v javnem pismu iz sodniškega društva, na katerem je datum 1. april, ko se včasih ljudje tudi pošalimo, opozorili, da jih je premier povlekel za nos. Zapisali so: “Želimo jasno sporočiti, da se s sodniki preprosto tako ne ravna.” In še, da so se sodniki začeli angažirati »tudi izven naše organizacije, kar utegne povzročiti zaskrbljujoče kaotično stanje«.

Težava, v katero se je z nepremišljeno obljubo spravil premier, ni bila le, da povišanje plač v parlamentu ni bilo izvedljivo čez noč, ker bi tak zakon celo ob kršitvi običajnih proceduralnih pravil veljal retroaktivno (za nazaj). Z nekaj več potrpljenja bi dvig plač sodnikom in tožilcem koalicija sčasoma v državnem zboru lahko dosegla tudi brez te retroaktivnosti, ki je praviloma kršitev ustave. A dodatna težava je bila v vsebini obljube: zakaj bi država plače povišala le funkcionarjem ene od vej oblasti, torej sodnikom? In dodatno še tožilcem, ki niti niso posebna veja oblasti. Zakaj ne bi hkrati tudi funkcionarjem drugih vej oblasti, torej predsednici republike, ministrom, poslancem, računskim sodnikom, ustavnim sodnikom…? Ti imajo enako urejene plače, ki se tudi že dolgo niso poviševale. Le nižale.

Zakaj bi bil predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević več vreden od predsednice Nataše Pirc Musar ali od predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta?

Parcialno reševanje je še dodatno nevarno, ker sproži velikanske apetite pri vseh skupinah v javnem sektorju, ki vedno hočejo več, pa čeprav so se jim plače bolj poviševale kot državnim funkcionarjem.

Premier je z obljubami povišice odprl pandorino skrinjico.

Celotna pisna protesta sodniškega društva, ki napoveduje upor sodnikov, ki bi lahko vodil v kaotično stanje v državi in sodnega sveta, ki zahteva takojšnje ukrepanje, torej zvišanje plač sodnikom, sta takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu