Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

ŠVICA OBRATNO KOT GOLOB: “ZDAJ NI PRAVI ČAS ZA PRIZNANJE!”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th junij 2024, 06:53 dop

Predstavniški dom v Švici je s 131 glasovi zavrnil priznanje Palestine, 61 poslancev je bilo za obraten predlog socialdemokratov in zelenih. Nekdanji predsednik švicarske federacije, član zveznega sveta in vodja zveznega oddelka za zunanje zadeve (zunanjega ministrstva) Švice liberalec Ignazio Cassis je po glasovanju povedal, da Švica še naprej podpira rešitev dveh držav, v kateri bi lahko Izrael in Palestina obstajala drug ob drugem znotraj priznanih meja, a zdaj ni pravi čas za priznanje Palestine.

Pirnat za Siol.net: Koalicija je evidentno kršila poslovnik

Koalicija ne bi smela iskati bližnjic in je v torek evidentno kršila 184. člen poslovnika DZ, pa je za Siol.net povedal profesor pravne fakultete Rajko Pirnat, ki je opozoril, da poslovnik predvideva, da se predlog za razpis referenduma “uvrsti na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najkasneje 30 dni pred to sejo”. “Zdaj imamo razlago, kot da noben rok v poslovniku ne velja nič, če skličeš izredno sejo, kar je nora in nesprejemljiva razlaga,” je dejal Pirnat. “Osebno mislim, da je to precej resna kršitev poslovnika, je pa res, da je šlo tudi za zlorabo pravice predlagati posvetovalni referendum,” je še dodal Pirnat.

S slovenskim priznanjem je včeraj velik uspeh dosegla Levica Aste Vrečko, ki so za to zavzema že ves čas in je tudi takoj po brutalnih Hamasovih terorističnih napadih priznanje ponudila kot čarobno paličico, ki reši vse probleme.

Robert Golob in Asta Vrečko, v ospredju Matjaž Han, ki se slabo vidi Foto: Daniel Novakovič/STA za KPV

Stališče Švice, da zdaj ni pravi čas, je v državnem zboru ta teden zastopala SDS in njen predsednik Janez Janša, a so vladne stranke vztrajale, da je priznanje nujno takoj in to pojasnjevale tudi s tem, da umira veliko otrok in civilistov, vse žrtve v Gazi pa so pripisovali Izraelu, kar je propaganda teroristične organizacije Hamas, ki vlada v Gazi mimo volitev. Streljata obe strani in ni res, da so civilisti žrtev le ene strani v vojni, ki jo je sprožil Hamas.

Glasovanje o priznanju se je izteklo tako:

Slovensko priznanje na spopade za zdaj nima, kot je bilo tudi pričakovano, nobenega vpliva.

Priznanje Palestine je 80 glasovi proti in petimi za že pred tem zavrnil avstralski parlament, podobno pa je proti glasovala Danska. O tem v slovenskih medijih, ki so v največjem delu inštrument propagande vladajočih strank, malo poročajo ali sploh ne, pogosto pa širijo Hamasovo propagando o krivdi Izraela za vse mrtve, ki so jo sprožili Iz Gaze z umori celih izraelskih družin, posilstvi, zajetjem talcev, tudi dojenčkov in raketiranji sosednje države. Je pa bilo v medijih veliko pozornosti posvečene Španiji, Norveški in Irski, ki so priznale Palestine, kar je zanimiv dogodek, ker so na Zahodu takšne države redke. Iz Evrope je Palestino priznala še Švedska, pa vrsta nekdanjih držav vzhodnega bloka še v času komunizma. Tudi naša soseda Madžarska je to storila takrat. Kot tudi Jugoslavija.

Premier Robert Golob je primernost trenutka za priznanje Palestine včeraj zvečer “notranjepolitično” pojasnil tako:

“Tudi v Sloveniji smo trpeli skrajneže, ki so žal takrat bili na oblasti. Jaz verjamem, da se lahko večina Slovenije danes poistoveti z Izraelci, ker imajo pač na oblasti tako vlado, kot smo jo imeli pred dvemi leti, ki na račun svojega političnega preživetja v Izraelu danes nadaljuje z vojaškimi operacijami v Gazi, ki so popolnoma nesorazmerne s kakršnokoli pravico do samoobrambe. In to je tisto, kar v resnici poganja to agresijo, to vojno, te pokole… Jaz si želim, da res pošljemo čim prej sporočilo miru vsem vpletenim, vsem jasno povemo, da nismo poslali tega sporočila proti kateremukoli narodu, da pa obsojamo vse ekstremiste na vseh straneh in da za njih nikoli ne bo miru, ne danes ne kasneje, in da vsi, ki bodo spoznani pred mednarodnimi sodišči za krive, bodo pač prej ali slej, tako kot so klavci iz Balkana, tako bodo tudi ostali, končali tam, kjer morajo in to je v ječi. Jaz mislim, da to sporočilo moramo poslati danes iz našega parlamenta, pri tem moramo biti odločni in vztrajni in se ne ozirati na tiste, ki že dve leti ne počnejo drugega, kot samo mečejo polena, brez, da bi imeli en sam argument, ampak zato, ker je to edino, kar znajo. Na eni strani metati polena v parlamentu in na drugi strani ustrahovati narod z lažmi. Dajmo jim reči “ne”, dajmo reči jim reči “ne” danes in dajmo jim reči vsi skupaj reči “ne” ponovno v nedeljo.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu