Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kustec Lipicer: Neposredno ste pozvali k vojni

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th september 2017, 07:09 pop

Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) je neposredno pozival k vojni in ga je treba odstaviti, je na kolegiju predsednika državnega zbora zjutraj ocenila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

SMC: Odstavite Mahniča….

[wp_ad_camp_3]

Foto: Robert Fojkar Komac

S to ostro oceni in predlogom za odstavitev je Kustec Lipicerjeva odgovorila na protest vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, da je škandal, ker je vlada obrambni ministrici Andreji Katič (SD) in načelniku generalštaba Andreju Ostermanu prepovedala, da bi se udeležila zaprte seji odbora za obrambo, kamor sta nameravala dan prej. Takšna prepoved se je zgodila, kolikor je znano, prvič v zgodovini države.

Sejo odbora je predsednik Žan Mahnič sklical z naslovom: “O pripravljenost vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško”. Ta naslov razprave po mnenju koalicije pomeni napoved vojne sosednji državi, zaradi česar je premier Miro Cerar Mahniča med tednom pozval, naj sejo odpove. A Mahnič je vztrajal, da seja bo. Nanjo so zaradi bojkota poslancev koalicijskih SMC, Desus in SD, predstavnikov vlade in tudi opozicijske Levice, prišli le trije poslanci SDS.

Tanko je na kolegiju predsednika državnega zbora ocenil, da je bila odločitev vlade o prepovedi udeležbe škandal, kršitev poslovnika državnega zbora in ustavne ureditve.

Lipicerjeva mu je odgovorila:

„Veste kaj je škandalozno? Škandalozen je jasen neposreden poziv k vojni. To ste naredili s tem sklicem odbora za obrambo. In niti ene besede več ni potrebno v zvezi s to temo. Z naše strani ne. In prvi korak k državotvornosti, o kateri toliko govorite in se zavzemate za njo, v tem konkretnem primeru, kolega Tanko, bi bil, da bi zamenjali predsednika odbora.“

Brglez: Ne sme se ponoviti, z nobene strani

[wp_ad_camp_4]

Tanko je pred tem opozoril, da pravila v državnem zboru jasno določajo, da predstavniki vlade morajo sodelovati in kdo jih lahko nadomešča.

Luka Mesec (Levica) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

 

Opozoril je, “da državni zbor ni telovadno društvo, kjer si lahko pravila vsak razlaga po svoje“.

Predsednik zbora Milan Brglez (SMC) je bil manj oster od Lipicerjeve. Ocenil je, da Mahnič seje, če bi bil odgovoren, na tak način sploh ne bi smel sklicati, vlada pa se  tudi ne bi smela odzvati kot se je.

Dejal je:  „Ne sme se ponoviti pri samovoljnem sklicevanju in ne sme se ponoviti pri udeležbi vlade.“

Tanko je zavrnil kritike, da bi bilo karkoli narobe s Mahničevim sklicem seje in opozoril, da tudi „ni bilo nobenega poziva k vojni“

Dejal je: „Točka je bila korektna in nobene podlage nimate v nobenem aktu, da si tako ravnanje privoščite. Ne vi, ne vlada, ne koalicija, ne kdorkoli. Nihče nima podlage za tako ravnanje.”

Večina ni bila za to, da bi obsojala vlado.

Stališče večine je povzel vodja poslanske skupine Levice Luka Mesec:

Mesec: Nimate večine

[wp_ad_camp_1]

 

„Ko nekdo postavi pod vprašaj tako pomembno stvar kot je mir in vlada zavzame stališče, ki je morda pravno-formalno vprašljivo, ampak to naredi za to, da bi to vrednoto ohranila, takrat ji pa dajem prav. Kar se mene tiče lahko tudi glasujemo. Mene ne morete prepričati na tem kolegiju. Mislim, da so tudi ostali kolegi povedali. Zaradi mene lahko to debato vlečemo tudi do štirih popoldne, ampak razmerje se ne bo nič spremenilo.“

Po ostrih polemikah in predstavitvi stališč kolegij predsednika državnega zbora ni odločal ali kritizirati vlado ali odstaviti Mahniča.

Sejo so končali brez kakršnegakoli odločanja o tem.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu