Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Frantar: O datumu najbrž prihodnji teden, hkrati z volitvami bo težko

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th marec 2018, 04:31 pop

V pogovoru za Spletni časopis predsednik državne volilne komisije vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar pojasnjuje, kdaj in kako bo državna volilna komisija določila datum referenduma o drugem tiru, ki bo ponovno izveden.

Lanskega je vrhovno sodišče danes razveljavilo.

Pogovor je nastal, ko se je Frantar iz sodišča, kjer je bila sodba razglašena, vrnil v prostore DVK, da bi se tam pogovorili in pripravili vse potrebno. 

  • Referendum o drugem tiru je razveljavljen. Kdaj boste določili datum ponovnega odločanja ljudi?

“Bil sem na razglasitvi sodbe na vrhovnem sodišču. Na obravnavi pred tem ne. Točno je, kar pravite. Referendum je razveljavljen. Državna volilna komisija bo morala, kot je odločilo ustavno sodišče, zdaj s sklepom določiti datum novega referenduma. A  to lahko začnemo določati šele, ko nam bo vročena sodba vrhovnega sodišča.”

  • Kdaj bi to lahko bilo?

“Najpozneje do začetka prihodnjega tedna bom dobili sodbo. Po mojem. Po tem moram sklicati sejo in v 48 urah določiti nov datum glasovanja na referendumu. Ta datum je lahko najmanj 30 dni in največ 45 dni od dneva razpisa.  Ko prejmemo sodbo, bo DVK pripravljena, da bo lahko odločala in določila datum glasovanja.”

  • Po rokih se zdi, da bo referendum kak mesec pred parlamentarnimi volitvami, ki ne morejo biti pred junijem in ne hkrati

“Da. Prekrivajo se datumi ne. Ne vemo še, za kdaj bo predsednik države Borut Pahor volitve razpisal. A če dobimo sodbo v  ponedeljek ali torek prihodnji teden in vzamemo za izhodišče denimo 20. marec, je prvi možen datum referenduma 20. aprila, zadnji možen datum pa v začetku maja.”

 

Ustavno sodišče je 25 januarja letos, ko je iz referendumske ureditve kot kršitev ustave črtalo “Lex Čepin”, torej določbo, ki je bila uzakonjena v času vlade Boruta Pahorja  po kateri si je vlada Mira Cerarja lani dodelila 97.000 evrov za kampanjo, določilo tudi, da lahko vrhovno sodišče ugodi pritožbi Vilija Kovačiča, razveljavi glasovanje in odredi novo glasovanje, če ugotovi nepravilnosti v referendumskem postopku, ki so vplivale ali bi lahko vplivale na izid glasovanja in da v tem primeru:

“Po vročitvi odločitve Vrhovnega sodišča iz druge alineje prejšnje točke izreka Državna volilna komisija v dveh dneh s sklepom določi nov datum glasovanja, pri čemer mora glede na ugotovljeno naravo kršitve upoštevati čas za referendumsko kampanjo. Sodba Vrhovnega sodišča, ki razveljavlja glasovanje na referendumu ali ugotavlja drugačen izidreferenduma, in sklep Državne volilne komisije o določitvi novega datuma glasovanja se objavita v Uradnem listu Republike Slovenije.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu