Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mahnič: Zakaj ste nam lagali? Golob: Nič se nisem zlagal.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:00 dop

“Predsednik vlade, na novembrskih poslanskih vprašanjih sem vas ujel na laži. Dejali ste, da z Milošem Milovićem nimate nič, da ga nikjer ni in da ni zadolžen za vašo varnost. Grdo ste se nam zlagali, gospod Golob. Na laž vas je postavil direktor policije, ki je dejal, da Milović prisostvuje na vaših sestankih in se predstavlja kot vodja vašega varovanja, zato vas prosim, da tokrat ne lažete,” je Žan Mahnič premiera Roberta Goloba spomnil na vprašanja, ki mu jih je postavil že prejšnji mesec in premiera znova vprašal, v kakšnem odnosu je z Milošem Milovićem, kako ga plačuje in ali ga plačujete s sklenjeno pogodbo na Gen-i? Vprašal je tudi, ali je zahteval ustavitev preiskav proti Gen-i in premieru osebno in zakaj je zahteval zamenjavo direktorja PU Nova Gorica Evgena Govekarja  in odpustitev Martina Jazbeca iz policije in ali je premier vedel, da Milović svetuje tudi ministru za zdravje? Na večino vprašanj Golob ni odgovoril. Je pa povedal, da je razlog za reorganizacijo njegovega varovanja, ker so se v medijih pojavile slike njegovih otrok iz Bruslja in povedal je tudi, da Milovića ne plačujejo za svetovanja v vladi in dodal še: “Nihče ga ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje.” Iz GEN-I Spletnemu časopisu na vprašanje o tem, ali imajo pogodbo z Milovićem, še niso odgovorili. Pa čeprav gre za državno podjetje z velikimi jamstvi države za energetske posle v težkih časih. Premier je o Miloviću še povedal: “Nič se nisem zlagal in nič ne usmerja in nič ne vodi. Gospod Miloš Milovič je bil vodja varnostne službe, natančno tisto, kar danes počne nekdo drugi, ki ste ga vi razkrili javnosti in on je skrbel za varnost gospoda Janeza Drnovška in vem, da je skrbel dobro za njegovo varnost, sedem let je bil vodja njegove službe.” Golob je dodal, da se je za spremembo organizacije svojega varovanja odločil, ko so v medije scurljali posnetki njegovih otrok. Tako je dejal: “Na moji prvi poti v Bruselj, na kateri sta me spremljala dva otroka, eden mladoleten, še preden sem se iz Bruslja vrnil, sem dobil na portalih, ki jih vi verjetno berete vsak dan, sliko svojega mladoletnega otroka. Takrat, in to je bilo konec junija, sem vedel, da nasveti o tem, da naj si organiziram stvari drugače, niso iz trte zviti, ampak da so nekaj, kar je nujno.”

Razpravo med Mahničem in Golobom po magnetogramu državnega zbora, z manjšimi popravki očitnih napak, povzemam v celoti:

Žan Mahnič (SDS) Foto: DZ

Vprašanje premieru Robertu Golobu (GS) je Žan Mahnič (SDS) postavil tako:

“Si predstavljate, da piarovec SDS Nejc Brence v času Janševe vlade pošlje SMS ministru za notranje zadeve, da ne bomo prijavili trganja plakatov, ker vemo, čigav je direktor določene policijske uprave? Ali pa, da čiščenje policije ne poteka v skladu s pričakovanji stranke in predsednika vlade? Ko to počneta nepojasnjeno financirana novinarka Vesna Vuković, danes piarovka Gibanja svobode in tudi vi osebno, je to za vas pravna država? Si predstavljate, da finančni minister Andrej Šircelj in direktor Furs Ivan Simič prideta na sestanek k mandatarju Janši, tam pa ju pričaka Rok Snežič in jima reče, da je zadolžen za finance in jima potem na sestanku govori, kaj in kako bodo delali? Ko prideta Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav prvič k vam, ju tam pričaka obsojeni kriminalec Miloš Milović, ki je na sodišču izjavil, da so iz nezakonitih poslov nosili gotovino Aleksandru Čeferinu, in jima reče, da bo varovanje predsednika Vlade odslej drugačno. Je to za vas nekaj povsem sprejemljivega in v skladu z etičnimi standardi? Na prvem sestanku s Tatjano Bobnar in Lindavom ste zahtevali, da na čelo NPU čimprej postavita spornega Darka Muženiča, proti kateremu je zaradi suma korupcije potekal postopek pred evropskim tožilstvom, hkrati ste zahtevali, da se pritisne na to tožilstvo, da primer čim prej zaključijo. Nato ste zahtevali še zamenjavo direktorja policijske uprave Nova Gorica, ker vam pač ni všeč.

Si predstavljate, da bi to počel Janez Janša? Ampak vi očitno lahko, ker veste, da ste na varni medijski strani in ker ste od oblasti že močno pijani. Ker ste v prejšnji službi prodajali sonce, ste prepričani, da se zdaj lahko obnašate kot sončni kralj. Vse, kar sem vam očital, niso moje besede, temveč besede vaše ministrice za notranje zadeve in vašega direktorja policije. Oba sta rekla, da sta vse našteto z vaše strani doživljala kot politični pritisk na policijo. Predsednik Vlade, na novembrskih poslanskih vprašanjih sem vas ujel na laži, dejali ste, da z Milošem Milovićem nimate nič, da ga nikjer ni in da ni zadolžen za vašo varnost. Grdo ste se nam zlagali, gospod Golob. Na laž vas je postavil direktor policije, ki je dejal, da Milović prisostvuje na vaših sestankih in se predstavlja kot vodja vašega varovanja, zato vas prosim, da tokrat ne lažete in mi odgovorite na naslednja vprašanja. Zakaj zlorabljate svoj položaj in se politično vmešavate v policijo? V kakšnem odnosu ste z Milošem Milovićem, kakšne so njegove zadolžitve in kako ga plačujete? Ga plačujete s sklenjeno pogodbo na Gen-i? Zakaj ste zahtevali imenovanje Darka Muženiča na čelu NPU? Ste zahtevali tudi, da ustavi preiskave proti Gen-i in vam osebno? Zakaj ste zahtevali zamenjavo direktorja PU Nova Gorica in odpustitev Martina Jazbeca iz policije? Ste vedeli, da Milović svetuje tudi ministru za zdravje? Ste mu ga vi priporočili? Komu vse še svetuje? Mogoče tudi predsednici parlamenta, da si je dala zakleniti vrata in prvič v zgodovini parlamenta ne moreš več do prvega med enakimi, ne da bi moral pritisniti na zvonec. Predvsem pa me zanima, zakaj ste nam na zadnji seji lagali?”

Predsednica Urška Klakočar Zupančič je Mahniču odgovorila, da ji zvonca ni svetoval Milović, da je bilo to že dolgo načrtovano in je bilo ob njenem prihodu le izvedeno.

Je predsednik vlade Robert Golob lagal poslancem o Miloviću? Foto:DZ/Matija Sušnik

Robert Golob je na manjši del Mahničevih vprašanj odgovoril tako:

“Dobro, kadrovsko kombinacijo ste prej opisali, hvala. Ampak ne, brez heca, bom govoril zelo resno, govoril bom o Darku Muženiču, govoril bom o človeku, ki ste ga z lažno kazensko ovadbo spravili ob položaj. Govoril bom o tem, da sem na prvem sestanku, preden je bil kdorkoli imenovan, vlade še ni bilo, povedal, da si želim samo eno, da bodo sodišča čim prej o tem odločila in so, vsa, vključno z evropskim. Vaša ovadba je bila ovržena, ker je bila lažna. Tako si jaz predstavljam pravno državo. Tako, da tisti, ki je lažno obdolžen, je potem tudi rehabilitiran in to je tisto, kar sem pričakoval in še danes pričakujem, da se bo zgodilo. Ko je nekdo lažno obdolžen, zaradi zlorabe represivnih organov, takrat je prav, da pravna država stopi njemu v bran in očitno mu je celo evropska. Upam, da ne boste iskali teorije zarote v Evropi. In vse ovadbe so danes pravnomočno zavržene. Podobno kot je na RTV, kjer so ravno tako zlorabili položaj in z lažnim postopkom odpustili direktorico televizije, ampak se postopek ne more pravnomočno zaključiti, ker vodstvo zavira delovanje pravne države. Toliko o pravni državi.
Glede tega, kaj počne Miloš Milović, mi je pa, bom pojasnil še enkrat. Nič se nisem zlagal in nič ne usmerja in nič ne vodi. Gospod Miloš Milovič je bil vodja varnostne službe, natančno tisto, kar danes počne nekdo drugi, ki ste ga vi razkrili javnosti in on je skrbel za varnost gospoda Janeza Drnovška in vem, da je skrbel dobro za njegovo varnost, sedem let je bil vodja njegove službe. Seveda ga poznam kot takega, saj sem povedal, sem ga spoznal takrat. Seveda je pomembno in imam vso pravico vprašati za mnenje kogarkoli. In moje vprašanje njemu je bilo, kakšen je najbolj ustrezen način varovanja mene, ali je najbolj ustrezen tak, kot je sedaj ali obstajajo kakšni boljši primeri iz prakse, ne iz teorije. In zato smo se skupaj z MNZ-jem odločili za spremembo uredbe, ki sem jo prej omenil, in spremenili varovanje, prenesli varovanje na generalni sekretariat vlade. Kdaj je bila ta uredba sprejeta, se opravičujem, prej sem rekel 8. 7., 28. 7., dvajset dni kasneje, ta uredba je bila sprejeta po tem, ko se je zame zgodilo nekaj nezaslišanega. Zame se je zgodilo to, da sem na moji prvi poti v Bruselj, na kateri sta me spremljala dva otroka, eden mladoleten, še preden sem se iz Bruslja vrnil, dobil na portalih, ki jih vi verjetno berete vsak dan, sliko svojega mladoletnega otroka. Takrat, in to je bilo konec junija, takrat sem vedel, da nasveti o tem, da naj si organiziram stvari drugače, niso iz trte zviti, ampak da so nekaj, kar je nujno. Varnostniki, prebijejo in to tudi bivši predsednik vlade zelo dobro ve, z vami štiriindvajset ur na dan in zaupanje med vami in njim mora biti popolno. In hvala bogu, da je bilo popolno v preteklosti in hvala bogu, da je popolno danes. Zaradi tega, ker takrat, ko jaz ne zaupam varnostnikom ali pa obratno, takrat oni ne morejo opravljati svoje službe. Ne gre za to, da sem jaz ogrožen, ne gre za to, da so bili otroci ogroženi, čeprav je v resnici to najbolj pomembno, gre za to, da niti oni ne morejo opravljati svoje službe, če jim ne zaupam. In danes smo vzpostavili tako stanje in to je vse, kar se pri temu, za kar se gre. Mnenje o tem, kakšni sistemi so delovali v preteklosti, pa z velikim veseljem poslušam in to sem poslušal tudi ob primopredaji od bivšega predsednika vlade in sem mu za to hvaležen.”

Mahnič je zahteval, da naj Golob dopolni odgovor. Tako:

“Ja, premier, pustiva puhlice, greva k dejstvom. Boštjan Lindav vam je napisal, potem ko je bil pri vas na sestanku: »Pojasnila sva predsedniku vlade, da se počaka do zaključka preiskave in se nato sprejme odločitev o premestitvi Darka Muženiča nazaj na mesto direktorja NPU. Dr. Golob je nato odvrnil, da je potrebno pozvati evropsko javno tožilstvo, naj preiskavo čim prej zaključi«, se pravi, se vmešavate, »vendar mu je bilo pojasnjeno, da policija nima nobenih pristojnosti za takšen poziv. Ob tem je gospod Golob dejal, da to razume, vendar je kljub temu potrebno čim prej prestaviti Muženiča na mesto direktorja NPU. Ob zaključku je dr. Golob dejal, da je treba čim prej nekaj narediti tudi s tistim tam dol, ki je direktor na mojem koncu,« se pravi, ste zahtevali zamenjavo direktorja PU v Novo Gorico. »Potem smo odšli iz pisarne, v predsobi pa je še vedno ostal moški, ki se je predstavil kot Miloš Milovič. Navedeni mi je v kratkem razgovoru dejal, da je zadolžen za varovanje predsednika in s sklicem na moj telefon posredoval svojo telefonsko številko«. Zdaj, zopet ste postavljeni na laž, kajti v odgovoru na ustno poslansko vprašanju je MNZ, v pisnem odgovoru je gospodu Kalohu napisalo, da MNZ ni sodeloval pri pripravi uredbe o varovanju in da je za to potrebno vprašati generalni sekretariat Vlade, ker so ga oni pisali. Oni so ga pisali, jih je potrebno vprašati. In tudi gospod Lindav je napisal: »Med sestankom sem zagovarjal stališča stroke po enoviti urejenosti varovanja varovanih oseb, čemur pa je Miloš Milovič ves čas ostro nasprotoval«. Se pravi, gospod predsednik Vlade, pred enim mesecem ste dejali, da sicer veste, kdo je Miloš Milovič, vendar z njim nimate nič, da nikoli niste bili z njim, da ni zadolžen za vaše varovanje, tukaj pa imamo črno na belem, da je. In tudi ministrica za notranje zadeve vam je napisala, da se s tem, ko vi in gospa Vesna Vukovič diktirate, koga naj se kam imenuje, da se vmešavate v policijo in da je to politizacija policije. Sprašujem vas še enkrat, kaj imate z Milošem Milovičem, ki je obsojen za korupcijo, ki je kriminalec, bil je v več službah, povsod je bil krivdno odpuščen, Aleksandra Čeferina tudi je obsodil korupcije in očitno temu vi s tem pritrjujete…”

Urška Klakočar Zupančič je Mahniču izrekla opomin, ker je Miloviča označil za kriminalca, ker ni podatkov o pravnomočni obsodbi, Milović pa ni v dvorani, da bi se lahko branil.

Premier pa je dodatno Mahniču odgovoril tako:

“Še enkrat bom ponovil, mogoče bo v tretje boljše. Gospod Muženič je bil s strani slovenskih in evropskih organov, sodnih organov, pravnomočno oproščen vseh vaših lažnih ovadb. Verjamem, da je to nekaj, kar je težko sprejeti, ampak to je dejstvo in to je pravna država. To je pravna država. Uredba, o kateri govorite, ki naj bi bila pripravljena mimo ne vem koga, v vladno proceduro jo lahko vloži samo Ministrstvo za notranje zadeve, nihče drugi in tudi vložilo jo je Ministrstvo za notranje zadeve in pred tem ni Ministrstvo za notranje zadeve v ničemer nasprotovalo tej uredbi. Jaz bolj jasno kot to ne morem odgovoriti. In, to, da Miloš Milovič mi je podal mnenje, kako naj se organiziram, tega nisem nikoli skrival, ampak, a on vodi varnostno službo? Ne. Iz vseh papirjev je popolnoma jasno, kdo jo vodi, vseh papirjev in še enkrat ponovim, da je on pač meni svetoval, kot zasebna oseba, ki sem jo poznal iz preteklega življenja, nobena pogodba ni bila in nobeno delovno razmerje ni bilo nikoli sklenjeno v vladni strukturi in ne, nihče ga ne plačuje za usluge od kjerkoli drugje. Jaz vem, da sklepate po sebi, ampak ne, ne počnemo tega, lahko pa vprašam za mnenje nekoga, ki ima konkretno izkušnjo in to sem tudi naredil in vprašal sem nekoga, ki je to počel pri Janezu Drnovšku, zato, ker vem, da je gospod Janez Drnovšek bil tisti predsednik Vlade, ki je imel te stvari zelo dobro, res zelo dobro naštudirane, ker se je pač moral braniti pred komerkoli že. Žal sem jaz tudi v takem času nastopil, da se moram braniti pred tem. Uspešno, ne? Mojih slik in slik mojih otrok kar naenkrat več ni. To mi je najbolj pomembno.”

Po dveh odgovorih je Mahnič predlagal, naj o odgovorih premiera državni zbor opravi splošno razpravo. To je storil tako, da je najprej opozoril, da ni bilo odgovorov in da predlaga razpravo o tem:

“Predsednik Vlade ni pojasnil, zakaj je zahteval zamenjavo direktorja PU Nova Gorica. Niti ni bil problem glede tega, da je bil postopek na tožilstvu. To se sedaj sklicujete, da je padel. Problem je, ker ste vi takoj na začetku zahtevali, da Darko Muženič pride nazaj na čelo NPU. Verjetno zato, da bo tam ustavil postopke, ki tečejo proti vam in proti GEN-I-ju. Poglejte, kar se tiče varovanja, ne glede na to, kako vrhunske varnostnike imate, danes ima vsak od nas mobilni telefon, vas lahko kjerkoli slika, vas in vašega otroka, sploh pa, če pridete ven iz hotel. Tega noben varnostnik ne bo preprečil. Govorite, predsednik Vlade, kako ne gledate na strankarsko izkaznico, ne. Vi gledate še na nekaj več, to, da je tvoja poročna priča nekdo, preden ga postaviš na čelo HSE. Da ne govorim, kako se je pod vašim diktatom kadrovalo v policiji. Slavko Koroš je osumljen korupcije, v Avstriji potekajo postopki, v Sloveniji se je zaradi tega končalo neko sodelovanje zaradi njega med slovensko policijo in med avstrijsko policijo. Glejte, zdaj smo konec leta, ne, in na koncu leta po navadi se izbira osebo leta, športnika leta, dogodek leta, mogoče bi letos lahko izbrali tudi najbolj zlorabljeno besedo leta in najbolj zlorabljena beseda leta je beseda »svoboda«, ker to, kar imamo danes mi in to, kar izvajate vi, to ni nobena svoboda, kvečjemu nasprotno in v tem Državnem zboru se moramo pogovoriti, kje so meje, do kje lahko politika gre v slovenski policiji. Bajne obljube so bile, kaj vse se bo drugače delalo. Delate točno to, kar ste očitali nam.
Spomnim se vseh člankov Vesne Vukovič na Necenzurirano in sedaj ona pošilja sporočila ministru za notranje zadeve, kaj je potrebno v policiji delati, koga je potrebno kam imenovati, koalicijski partnerji pa tiho in ta tišina marsikaj pove. Spomnim se, kako ste točno en mesec nazaj tukaj tekmovali, kdo bo večje slavospeve pel Tatjani Bobnar. Danes ste s sklonjenimi glavami gledali, kako je šla gospa ven.
Skratka, gospod predsednik vlade, daleč ste zabredli, uničujete slovensko policijo, uničujete njen ugled, želite diktirati, kako se naj vodijo policijski postopki, želite diktirati, koga se naj kam postavi. In zaključim naj z besedami vaše poslanke Mojce Pašek Šetinc, ki je na interpelaciji dejala: »Postali ste tako deplasirani, tako groteskni in tako bizarni, da ste sami sebi dovolj povedni o tem, kako v bistvu razumete sebe in svet.«

Ali bo splošna razprava o odgovorih Goloba, bo državni zbor glasoval jutri. Koalicija takšne predloge skoraj vedno zavrne. Je pa po teh izmenjavah za besedo zaprosila še vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec in predsednico DZ prosila:

“Prosila bi vas, da opozorite na to, da naj ministri v svojih odgovorih ali predsednik Vlade ne lažejo. Namreč pred sabo imam odgovor ministrice, sedaj v odhodu, iz 9. 12., torej ministrice Bobnarjeve na pisno poslansko vprašanje magistra Dejana Kaloha v zvezi z varovanjem, ki govori tudi o uredbi o varovanju predsednika vlade. Predsednik vlade je nekaj minut nazaj dejal, da je ta uredba nastajala skupaj z ministrstvom za notranje zadeve, da so usklajevali in tako naprej. Zdaj odgovor ministrice je pa sledeč: »Uredbe o varovanju predsednika Vlade Republike nismo napisali na Ministrstvu za notranje zadeve, niti nismo sodelovali pri njenem nastanku. V IPP se vodi pod EVA številko 2022-1511-007, kar pomeni, da je nastala v Generalnem sekretariatu Vlade Republike Slovenije. Smo pa v Ministrstvu za notranje zadeve pripravili uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija.« Torej predsednik Vlade je dejal, da so uredbo pisali na ministrstvu, potem je dejal, da so sodelovali pri pisanju. No… In na vsa ostala naslednja vprašanja, ki se tičejo te dotične uredbe, ministrica odgovarja: »Menim, da na to vprašanje lahko odgovori le generalni sekretariat vlade.« Predsednica državnega zbora, prosim vas, da se ministre, predsednika vlade in vse, ki odgovarjajo na pisna poslanska vprašanja oziroma ustna poslanska vprašanja, opozori, da ne lažejo oziroma odgovorijo tako kot dejansko stvari stojijo. Torej danes smo slišali en odgovor predsednika Vlade, ministrica piše drugo, tako da poslanci v bistvu lahko potem, ne vem, se gremo raziskovalce in iščemo kaj velja. Jaz moram reči, da bolj verjamem ministrici zato, ker je navedla številko uredbe in se točno res iz te številke vidi kje je ta uredba tudi nastala.”

Urška Klakočar Zupančič se je odzvala tako: “Vsekakor je prav, ne prav, ampak treba vedno povedati resnico, velja za vse, velja za predsednika vlade, velja za vse ministre. Nismo seveda mi sodišče, ne izvajamo dokazov, da bi lahko sedaj vedeli kaj je resnica, nekdo reče nekaj, drugi reče drugo, samo sodišče je tisto, ki potem izvaja dokaze. Pozivam pa seveda, da vsi vprašani vedno povedo resnico in sicer tako na pisna poslanska vprašanja kot tudi na ustna poslanska vprašanja.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu