Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Referendum: Je proti interesom države Kovačič ali Cerar?

(Last Updated On: 16/05/2017)
image_pdfimage_print

Pobudo za zbiranje 40.000 podpisov za referendum o drugem tiru bo v ponedeljek popoldan predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu predal Vili Kovačič.

“To ne bo proti meni ali vladi, to bo proti interesom Slovenije,” je že ocenil premier Miro Cerar.

Kovačič pa mu je odgovoril: „Ne jamrajte, umaknite zakon“.

Zavira razvoj Kovačič ali Cerar?

Več kot 2.500 podpisov, ki jih mora predati Brglezu  za začetek postopka zbiranja 40.000 podpisov, je imel Kovačič zbranih že v začetku prejšnjega tedna. Bilo jih je več kot štiri tisoč.

Brglezu jih bo predal v ponedeljek, ko se izteka enotedenski rok po odpravi veta državnega sveta, v katerem to mora storiti. V tem času je zbiral še dodatne podpise.

Kritike premiera Cerarja, da bo ustavil pomemeben projekt za državo, ogrozil razvojne možnosti in botroval k izgubi kredibilnosti Slovenije, Kovačič zavrača z oceno, da gre za veliko predrago gradnjo le enotirne železnice.

Da bo referendumski postopek sprožil v ponedeljek, je Kovačič javno napovedal v četrtek na protestu pred stavbo vrhovnega sodišča v Ljubljani. Ti protesti potekajo že od takrat, ko so pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami sodniki odločili, da mora predsednik SDS Janez Janša v zapor.

Premeir je  o referendumskem postopku sporočil:

Kovačič me je odgovoril, da razvojne blokade ne bo povzročilo nasprotovanje vladnemu zakonu o drugem tiru, ampak vztrajanje pri njem:

Bo podpise težko zbrati?

Ker Kovačič podpisov Brglezu ni predal že prejšnji teden, si je s tem pridobil dodaten čas za priprave, da bi lahko v 35 dneh zbral 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov državljanov. To ne bo preprosto.

Na posnetku sta Vili Kovačič in Aleš Primc v četrtek na rednih protestih pred stavbo vrhovnega sodišča v Ljubljani. Foto: Robert Fojkar Komac

Da podpise je mogoče zbrati, je pred dvema letoma dokazal Aleš Primc, ki je dosegel referendum o dopolnitvi zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na katerem je večina spremembe tudi zavrnila.

To je bil prvi referendum po spremenjeni ustavni ureditvi, po kateri je referendum težje doseči, v ustavi pa so za uspeh določeni ostrejši pogoji, ki jih v preteklosti ni bilo.

Ker so Kovačiču že pri zbiranju 2.500 podpisov za pobudo pomagale NSi, SDS, Gibanje za otroke, stranka Reset, Zeleni Slovenije in še druge skupine, je precej verjetno, da bo 40.000 podpisov zbranih.

Na referendumu bo zakon o drugem tiru zavrnjen, če bo proti glasovalo ob večini še najmanj petina vseh volivcev.

Na zadnjem referendumu, postopek je takrat vodil Primc, je petina vseh volivcev pomenilo 342.591 volivcev.

Rezultat je bil:


Brglez bo, ko mu bo pobudo Kovačič predal, najprej preveril ali je vložena pravilno in ali je priloženih dovolj podpisov. Če se bo pokazalo, da napak ni, bo Brglez odredil 35 dnevni rok, v katerem bo na upravnih enotah mogoče overjati podpise.

Kakšne bodo posledice referendumskega postopka o 2 tiru?

  • Vili Kovačič bo zbral 40.000 podpisov in bo referendum (85%, 375 Votes)
  • Večina poslancev bo zbiranje podpisov za referendum prepovedala (12%, 54 Votes)
  • Viliju Kovačiču ne bo uspelo zbrati 40.000 podpisov in zato referenduma ne bo (3%, 12 Votes)

Total Voters: 441

Loading ... Loading ...

Več o zgodovini tega konflikta je dostopno na povezavi:

Milijardni drugi tir potrjen. Bo referendum?


(Visited 34 times, 1 visits today)
11 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: