Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Referendum: Je proti interesom države Kovačič ali Cerar?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th maj 2017, 01:21 pop

Pobudo za zbiranje 40.000 podpisov za referendum o drugem tiru bo v ponedeljek popoldan predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu predal Vili Kovačič.

“To ne bo proti meni ali vladi, to bo proti interesom Slovenije,” je že ocenil premier Miro Cerar.

Kovačič pa mu je odgovoril: „Ne jamrajte, umaknite zakon“.

Zavira razvoj Kovačič ali Cerar?

Več kot 2.500 podpisov, ki jih mora predati Brglezu  za začetek postopka zbiranja 40.000 podpisov, je imel Kovačič zbranih že v začetku prejšnjega tedna. Bilo jih je več kot štiri tisoč.

Brglezu jih bo predal v ponedeljek, ko se izteka enotedenski rok po odpravi veta državnega sveta, v katerem to mora storiti. V tem času je zbiral še dodatne podpise.

Kritike premiera Cerarja, da bo ustavil pomemeben projekt za državo, ogrozil razvojne možnosti in botroval k izgubi kredibilnosti Slovenije, Kovačič zavrača z oceno, da gre za veliko predrago gradnjo le enotirne železnice.

Da bo referendumski postopek sprožil v ponedeljek, je Kovačič javno napovedal v četrtek na protestu pred stavbo vrhovnega sodišča v Ljubljani. Ti protesti potekajo že od takrat, ko so pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami sodniki odločili, da mora predsednik SDS Janez Janša v zapor.

Premeir je  o referendumskem postopku sporočil:

Kovačič me je odgovoril, da razvojne blokade ne bo povzročilo nasprotovanje vladnemu zakonu o drugem tiru, ampak vztrajanje pri njem:

Bo podpise težko zbrati?

Ker Kovačič podpisov Brglezu ni predal že prejšnji teden, si je s tem pridobil dodaten čas za priprave, da bi lahko v 35 dneh zbral 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov državljanov. To ne bo preprosto.

Na posnetku sta Vili Kovačič in Aleš Primc v četrtek na rednih protestih pred stavbo vrhovnega sodišča v Ljubljani. Foto: Robert Fojkar Komac

Da podpise je mogoče zbrati, je pred dvema letoma dokazal Aleš Primc, ki je dosegel referendum o dopolnitvi zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na katerem je večina spremembe tudi zavrnila.

To je bil prvi referendum po spremenjeni ustavni ureditvi, po kateri je referendum težje doseči, v ustavi pa so za uspeh določeni ostrejši pogoji, ki jih v preteklosti ni bilo.

Ker so Kovačiču že pri zbiranju 2.500 podpisov za pobudo pomagale NSi, SDS, Gibanje za otroke, stranka Reset, Zeleni Slovenije in še druge skupine, je precej verjetno, da bo 40.000 podpisov zbranih.

Na referendumu bo zakon o drugem tiru zavrnjen, če bo proti glasovalo ob večini še najmanj petina vseh volivcev.

[wp_ad_camp_3]

Na zadnjem referendumu, postopek je takrat vodil Primc, je petina vseh volivcev pomenilo 342.591 volivcev.

Rezultat je bil:

[wp_ad_camp_1]
Brglez bo, ko mu bo pobudo Kovačič predal, najprej preveril ali je vložena pravilno in ali je priloženih dovolj podpisov. Če se bo pokazalo, da napak ni, bo Brglez odredil 35 dnevni rok, v katerem bo na upravnih enotah mogoče overjati podpise.

Kakšne bodo posledice referendumskega postopka o 2 tiru?

  • Vili Kovačič bo zbral 40.000 podpisov in bo referendum (85%, 375 Votes)
  • Večina poslancev bo zbiranje podpisov za referendum prepovedala (12%, 54 Votes)
  • Viliju Kovačiču ne bo uspelo zbrati 40.000 podpisov in zato referenduma ne bo (3%, 12 Votes)

Total Voters: 441

Loading ... Loading ...

Več o zgodovini tega konflikta je dostopno na povezavi:

Milijardni drugi tir potrjen. Bo referendum?


[wp_ad_camp_2]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (11)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu