Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pri več svobode drogiranja najbolj tesen rezultat referenduma napoveduje POP TV

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th junij 2024, 08:49 dop

Po raziskavi Mediane, ki jo je sinoči objavil POP TV, bodo volivci na štirih referendumih čez dva tedna vladajočim poslancem dovolili, da smejo uzakonjati pomoč države pri usmrtitvi hudo bolnih, gojenju in rabi marihuane za zdravstvene namene in za drogiranje doma, pa tudi za ukinitev volilnih okrajev, kar je nujno za uvedbo preferenčnega glasu za volitve poslancev.

Še najbolj tesno je, če upoštevamo le opredeljene, pri dilemi ali bodo smeli ljudje gojiti in se zadevati s travo, kar je zdaj prepovedano. Razplet bi bil po anketi za POP TV takšen:

Najbolj odločno pa bodo ljudje na referendumu za to, da bi na volitvah poslancev s preferenčnim glasom vplivali tudi, kdo iz njihovih strank bo izvoljen. Ker v sedanjem sistemu strankarskih list ni, v vsakem okraju je pred volivci le po eden kandidat vsake od strank, bo to zahtevalo večjo spremembo volilnega sistema, tudi ukinitev sedanjega načina volitev poslancev v 88 okrajih. Kako točno bi poslej izbirali, predlagatelji referenduma, to so Svoboda, Levica in SD, ne pojasnjujejo.

Bolj napeto je pri vprašanju, ali bi uzakonili pomoč države pri usmrtitvah hudo bolnih. Dva tedna pred EU volitvami in referendumi pa tudi pri tem kaže na zmago zagovornikov evtanazije iz vladne koalicije, ki so uzakonitev takšne “pomoči” nedavno sicer zavrnili.

Pri najbolj nenavadnem referendumu, o rabi marihuane v medicinske namene, ki je (razen pridelave) že mogoča, pa je večina tudi naklonjena liberalizaciji pridelave in predeleva trave.

V grafikah in članku so deleži podpore preračunani tako, da so upoštevani le opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo med raziskavami. Izvirni deleži podpore različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune in ki vsebujejo vse podatke, so takšni:

fs

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu