Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Martić vpregel RTVS za interese žensk Marte Kos

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th april 2024, 05:14 pop

Šef nove uprave RTVS Zvezdan Martić, ki je položaj dobil po čistki celotnega vodstva RTVS, ki ga je izvedla vladajoča Svoboda, bo v petek z nekdanjo podpredsednico Svobode Marto Kos in znano politično aktivistko levih strank, podpisal zavezo, kako bodo na RTVS skupaj povečali zastopanost žensk. Uveden bo celo nadzor, ali so ženske in moški kot gostje enakopravno zastopani v posameznih oddajah. Kosova bo s podpisom dosegla uspeh za svoje Združenje “Ona ve”, ki je politična organizacija, kar kaže vstopna stran, saj je večina ustanoviteljev političark, ki sodi na levo.

Med ustanoviteljicami je bila leta 2021 za nadzornico tega društva imenovana Nataša Pirc Musar, ki je bila pozneje na predlog Milana Kučana izvoljena za predsednico države po tem, ko je Svoboda iz tekme umaknila Kosovo. Kosova je zaradi tega odstopila kot podpredsednica stranke. Ob obračunu Goloba s Tatjano Bobnar pa še iz stranke Svoboda. V zadnjih dneh bi naj zavrnila tudi ponudbo Goloba, da bi kandidirala na listi Svobode za evropske volitve, s katere pa se je presenetljivo umaknil evropski poslanec Klemen Grošelj, ki so ga postavili na ne izvoljivo mesto na koncu liste.

Pirc Musarjeva je bila v preteklosti izvoljena tudi za generalno direktorico RTVS, a položaja ni prevzela, ker programski svet rezultata svojega lastnega glasovanja ni priznal, ji je pa po poravnavi pozneje izvoljeni generalni direktor Igor Kadunc izplačal 70.000 evrov odškodnine. Kadunc je ocenil, da bi ji sodišče, če bi pravdanje nadaljevali, dodelilo še več. Na medije pa ima združenje Marte Kos vpliv še posredno. Brat Marte Kos Drago je poročen z odgovorno urednico POP TV Tjašo Slokar Kos. POP TV je daleč najbolj gledan televizijski medij v državi, kjer pa podobnih zavez s sestro svojega soproga odgovorna urednica tam za zdaj ne podpisuje.

Delna izjema, ker ni politik, je med ustanoviteljicami društva Ona ve le Mateja Malnar Štembal, pa še ta je bila v preteklosti zaposlena v vladi:

Ko gre za upravo RTVS, v imenu te Zvezdan Martić podpisuje zavezo o enakosti spolov na RTVS, ta nikakor ni vzor. Vsi člani uprave so moški. Ko gre za novinarje pa imajo bolj kot s spolno sestavo težave s pomanjkanjem izobrazbe. In to tudi, ko gre za urednike. Med tistimi s pomanjkljivo izobrazbo je veliko žensk, a še več moških. Ko gre za spolno sestavo pa tudi združenje Ona ve ni uravnoteženo in v skladu z idejami enakosti spolov. Moških med ustanovitelji in voditelji ni.

Vabilo na “slavnostno zavezo”, da bi Marta Kos na RTVS dosegla promocijo, je takšno:

To pa ni prvi primer, ko se pritiskom političnih in kapitalskih centrov javna RTVS upira s podpisovanjem skupnih zavez s temi centri moči, da bo delala zanje. Podobno je storil že Svet RTVS, ki je prejšnji teden sprejel nove programske standarde. Od vseh novinarjev in urednikov, denimo, zahtevajo, da morajo ustrezno naslavljati podnebne in ekosistemske krize. Tako so zapisali, kakšna bo propagandna vloga RTVS na področju okolja in podnebja:

“Je zgled okoljsko odgovorne institucije, ki se zaveda izjemnega pomena in urgentnosti
ustreznega naslavljanja podnebne in ekosistemske krize. V tem smislu ima dvojno vlogo:

  1. zniževanje lastnega okoljskega odtisa;
  2. udejanjanje odgovornosti v smislu svojega izobraževalnega, ozaveščevalnega in
    mobilizacijskega potenciala za prehod v trajnostno družbo.”

Združenje Ona ve Marte Kos je imelo v letu 2022 22.820 evrov prihodkov, 300 evrov so zbrali s članarinami, 2.520 z donacijami pravnih in fizičnih oseb, 20.000 pa s prodajo svojih proizvodov in storitev. Zaposlenih niso imeli nič. Poslovali so z 9.407 evrov presežka.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu