Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SMC katastrofalno zavozila kampanjo Maje Makovec Brenčič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th marec 2018, 09:00 dop

Predsedniško kampanjo je med vsemi daleč najbolj zavozila SMC, ki je za promocijo svoje kandidatke porabila 105.156 evrov.  Za kampanjo so v SMC za ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič porabili krepko več kot sta skupaj potrošila Borut Pahor in Marjan Šarec v obeh krogih. A pri Maji Makovec Brenčič tudi ta denar in Igor Arih, ki je pomagal v kampanji, nista zalegla.  Kljub visokemu vložku je dosegla šele sedmi rezultat med devetimi kandidati, volilo jo je vsega 1,7 odstotka glasujočih. Primerjava vloženega denarja vseh kandidatov in števila volivcev na predsedniških volitvah je takšna:

Če preračunamo učinkovitost kampanje, je prepričevanje volivca Maje Makovec Brenčič SMC stalo kar osem evrov ali krepko več kot dvakrat več kot je volivec “stal” SLS za  Suzano Laro Krause ali stranko Glas za otroke za Angelco Likovič. Po finančnem poročilu SMC so podjetju Arih plačali dva računa: za 14.640 in 9.394 evrov. Le Arih jih je stal več kot župana Kopra Borisa Popoviča celotna kampanja, dosegli pa so slabši rezultat. Med večji stroški SMC je bilo še plačilo dveh računov Europlakatu za 29.683 in 5376 evrov

Popoviča preti deset tisoč evrov kazni

Rok za oddajo poročil Ajpesu je potekel konec prejšnjega tedna. Zakon določa, da morajo kandidati račune zapreti štiri mesece po dnevu volitev, najpozneje v 15 dneh pa po tem poročati. Ajpes še ni dobil poročila župana Kopra Borisa Popoviča. Najnižja kazen, če poročilo ne pride pravočasno, je deset tisoč evrov. Zdi se, da Popovičevi sodelavci roke računajo od drugega kroga predsedniških volitev, v katerem pa Popoviča ni bilo. Če bi veljal tisti rok, imajo še slaba dva tedna časa za poročanje. V preglednici je pri Popoviču uporabljen znesek stroška za kampanjo 20.000 evrov. Da bo znesek v poročilu za odtenek nižji od te vsote, mi je včeraj povedal župan Kopra sam, ko sem preverjal, kaj se dogaja. Preglednica s podatki o porabi na volivca, ki kaže učinkovitost kampanje, je takšna:

Največje stran metanje denarja so bile kampanje treh kandidatk. Prvi moški na lestvici neučinkovitih je Popovič, ki je imel manj učinkovito kampanjo kot že bivša predsednica NSi Ljudmila Novak ali evropska poslanka Romana Tomc (SDS). Pravi fenomen po učinkovitosti pa je Andrej Šiško, ki je z daleč najmanj denarja dosegel peti rezultat med vsemi kandidati in je po učinkovitosti takoj za Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem.

Če bi mu to učinkovitost uspelo prenesti na parlamentarne volitve, bi z malo denarja lahko dosegel delež višji od odstotka, ki bi njegovi stranki zagotovi visoke mesečne dotacije. Zadnja leta so dotacije takšne:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu