Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po političnem prevzemu RTVS se na novinarje požvižgajo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th marec 2024, 07:24 dop

Čeprav so v uredništvu razvedrilnega programa TVS z veliko večino Maria Galuniča zavrnili kot kandidata za odgovornega urednika, podprlo ga je le 30,7 programskih delavcev, v uredništvu so predlagali celo svojega kandidata Tomaža Kregarja, ki je dobil 64,1 odstotno podporo, je svet RTVS, ki so si ga s spremembo zakona o RTVS nastavile stranke Svoboda, SD in Levica, podprl imenovanje Galuniča in zavrnil Kregarja. Razplet je nenavaden, ker so vladne stranke v preteklosti zahtevale spoštovanje mnenja uredništev ob imenovanju urednikov na RTVS in s tem avtonomijo uredništev, kar je bila tudi ena od zahtev stavkajočih aktivističnih novinarjev RTVS v preteklosti. Ko zdaj, ko so politično prevzeli medij, sami odločajo, pa ravnajo natančno obratno in se povsem požvižgajo na jasno mnenje uredništva

O tem, kaj so v Svetu RTVS sploh izglasovali, je bilo sicer nekaj težav. Pri Galuniču, kjer je bilo 13 glasov za in dva proti, je bil razplet jasen. Zapletlo se je pri Kregarju, ki ga je podprlo osem svetnikov, pet jih je bilo proti, trije pa so se vzdržali. Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je najprej ocenil, da to pomeni, da je tudi Kregar dobil podporo sveta, ker se neopredeljeni ne upoštevajo. A je po posvetih in odmoru za še dodatna preverjanja ugotovil, da rezultat glasovanja pomeni natančno obratno. Torej, da je svet Kregarja zavrnil. “Za mora biti večina navzočih, osem pa ni večina,” je po odmoru za posvete pomen glasovanja pojasnil Forbici. Običajno se to, kakšna večina je potrebna, opozori pred glasovanjem, da se vsi glasujoči zavedajo pomena svojega glasu. A Goran Forbici očitno seje s pravniki ni dobro pripravil, saj po glasovanju še sam ni vedel, s kakšno večino se odloča.

Svet RTVS je včeraj še popravljal statut, da bi se znebili odgovornega urednika drugega (in tretjega) programa Rajka Geriča, ki so ga pred novim letom že poslali na čakanje, a so ga pozneje, ker je to bilo preveč očitno nezakonito, vrnili.

Kot je pojasnil Forbici bo končna odločitev o imenovanju Galuniča stvar uprave, ki jo vodi Zvezdan Martić. Zelo verjetno je, da bo Galunič, čeprav ga je uredništvo zavrnilo, tudi postal urednik, saj je soglasje Svetu RTVS zanj že predlagala uprava Zorana Martića. Tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu