Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predčasno odstopil še zadnji medijski direktor iz časov vlade Janeza Janše

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th marec 2024, 06:51 pop

Z odstopom direktorja STA Igorja Kadunca je odstopil ali bil odstavljen še zadnji direktor državnih medijskih podjetij, ki so položaje prevzeli v času prejšnje vlade Janeza Janše (SDS). Vlada Roberta Goloba je najprej, kakšnega pol leta po prevzemu oblasti, predčasno z vrha TSmedie, ki v okviru Telekoma izdaja Siol.net, odstavila direktorja Rajka Geriča. Še pred tem so, da so to dosegli, predčasno zamenjali nadzornike in upravi slovenskega državnega holdinga (SDH) in Telekoma. Nekoliko dlje je zaradi referendumskih procedur, ki jih je sprožila opozicijska SDS, trajalo, da so odstavili generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, ki je na vrh RTVS kot nadzornik prišel kot zastopnik Stranke Mira Cerarja (SMC). Kot nadzornik je Whatmough zasedel položaj, ki bi ga morala dobiti po rezultatu volitev opozicijska SDS, a so stranke, ki so imele večino, goljufale pri delitvah in položaje dodeljevale same sebi mimo rezultatov volitev in takrat veljavnega zakona o RTVS. Zamenjavam direktorjev so v vseh primerih sledile predčasne zamenjave ključnih urednikov, da so si vladajoči zagotovili vpliv na uredniško politiko.

Whatmougha, ki bi mu mandat zaradi spremembe zakona že skoraj ugasnil, je novi svet RTVS, ki ga vodi nevladnik Goran Forbici, celo še dodatno predčasno odstavil, da bi ga ponižali. Kadunc, ki je bil direktor RTVS polni mandat, kar velja za velik dosežek, po njem je bil za direktorja izvoljen Grah Whatmough, je sporočil, da odstopa zaradi osebnih razlogov, delo pa bo opravljal še do maja, da bi bilo mogoče poiskati naslednika. Kadunc se bo vrnil med upokojence.

Igor Kadunc Foto: DZ/Matija Sušnik

Za direktorja STA je konec leta 2021 edini kandidiral, s prvim januarjem 2022 je začel petletni mandat. Njegov dosežek je, da je odpravil konflikt z lastnikom, to je državo, prejšnjega direktorja Bojana Veselinoviča, ki je na začetku svojega direktorskega mandata, ko so ga nastavili z leve, izvedel politično čistko in na cesto vrgel Boruta Meška, ki je kmalu za tem umrl zaradi rakastega obolenja. Veliki mediji v državi to umazano zgodovino prikrivajo, ker je Veselinovič eden od podpisnikov peticije 571 aktivistov proti Janši, ti pa vodijo številne največje slovenskih medijev. O grehih svojega pola v medijih ne poročajo.

Veselinoviću je po neuspešnih pogajanjih s takrat direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo, ki je bil pred tem tudi v skupini sodelavcev Meška na STA, vlada ustavila državno pomoč za delo te državne novinarske agencije, denar davkoplačevalcev pa je glavni vir za poslovanje STA. 

Uroš Urbanija Foto: Matija Sušnik

Kadunc je težave v času prejšnje vlade hitro rešil s kompromisnim dogovorom in v času sedanje vlade STA zagotovil tudi dodaten denar za delo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu