Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po kozmičnem dežju strah pred Vukovićevo popustil

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd december 2023, 08:40 pop

Ponovno glasovanje o že potrjenem dopolnilu SDS in NSi o usklajevanju socialnih transferjev z inflacijo je popoldan dosegla predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda), ki je povedala, da so ji strokovnjaki, ki jih ni imenovala, potrdili, da je glasovalna elektronika v sredo ponoči odpovedala. Z izmišljeno glasovalno napako, se niso strinjali v opozicijskih SDS in NSi. Obe stranki sta napovedali obstrukcijo in vsi poslanci teh dveh strank so zapustili dvorano. Kot je pojasnil Aleksander Reberšek (NSi) se je preveč vladnih poslancev hotelo delati lepe, da ne bi bili med tistimi, ki so proti usklajevanju socialnih transferjev z inflacijo, in zaradi tega niso glasovali in so odjavili prisotnost.

Aleksander Reberšek (NSI) Foto:DZ/Matija Sušnik

Vladna koalicija je v ponovljenem glasovanju dopolnilo ponovno potrdila, tokrat so bili čisto vsi za predlog SDS in NSi, da se socialni transferji polno usklajujejo z inflacijo. Prvič sta si tako upala glasovati le Miha Kordiš (Levica) in Mojco Pašek Šetinc (Svoboda). Kako velika je sprememba, kaže grafika prvega glasovanja, ko je bila velika večina koalicije proti.

Glasovanje o usklajevanju, ZIPRS

Na razplet se je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec odzvala tako:

“Potem ko smo v tem tednu v državnem zboru spremljali pravi teater absurda, se po današnjem ponovnem glasovanju o našem amandmaju, ki je v dobro ljudi in zagotavlja usklajevanje transferjev v prihodnjih letih, zahvaljujemo koalicijskim poslancem, ki so ga podprli.  Upamo, da so tokrat naprave pravilno delovale in da jim ni zagodel kozmični dež.” 

Glasovanje proti politiki koalicije in vlade (to je tudi, če se koalicijski poslanec vzdrži) je bilo prvič tvegano, zaradi javnih izjav in napačnih glasovanj so iz Svobode Roberta Goloba zadnje čase zabrisali Mojco Pašek Šetinc, ki je javno kritizirala dva milijonski medijski “posel” Marjana Šarca proti POP TV, kot podpredsednica stranke pa je “zaradi pomanjkanja časa” morala odstopiti predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki ni podprla odstavitve kmetijske ministrice Irene Šinko.

Mojca Pašek Šetinc je po tem, ko so jo vrgli iz stranke, povedala, da je bila v ozadju obračuna z njo generalna sekretarka Svobode Vesna Vuković, ki je sicer nekdanja novinarka Dnevnika, Siol.net in Necenzurirano. Že kot novinarka pa je vodila še zasebne biznise, ki jih je financiral tudi Robert Golob iz državnega GEN-i, pa tudi finančni minister Klemen Boštjančič. Vsi že leto in pol zavračajo pojasnila, zakaj je proti Vukovićevi potoval denar. Vukovićeva zadnje leto velja za veliko eksekutorko nediscipliniranih ministrov in poslancev, ki zaidejo iz prave linije.

Nekdanjo urednico in novinarko RTVS Mojco Pašek Šetinc danes odstavljajo tudi kot predsednico preiskovalne komisije s katerimi koalicija poskuša nadzorovati medije, ki so blizu opoziciji, nova predsednica bo nekdanja novinarka POP TV Tamara Vonta. POP TV velja še za bolj provladni (levosredinski medij) kot depolitizirana RTV Slovenija. Oba medija, ki od države in državnih podjetij prejemate več kot sto milijonov evrov letno, s svojim kadri, Pašek Šetinčevo in Vonto, s tem tudi obračunavata s konkurenco z veliko manj denarja, ki je pretežno zasebnega izvora. Nekoliko komično je, da prav v teh dneh uprava RTVS od vlade zahteva več deset milijonov evrov za letos in naslednje leto, kar je brutalno večja vsota od tistih, ki jih kot nakazila med zasebnimi podjetji preiskujejo vladajoči poslanci. Povrhu bi bilo to nakazilo neposredno iz državnega proračuna in za “depolitiziran”, torej vladni koaliciji podrejen medij. Pri manjših medijih vladni poslanci to ocenjujejo kot politično plačevanje propagande.

Obstrukcijo sta predstavnika opozicijskih strank napovedala tako:

JELKA GODEC (SDS): “Ko je bilo to glasovanje končano, ko je bil objavljen rezultat, ste vi (Urška Klakočar Zupančič, opomba novinarja) povedali, da amandma ni sprejet. Bila je tišina na tej strani, mi smo pa povedali, da ni res. Ko ste povedali, da je amandma sprejet, tisti trenutek je završalo v zadnjih klopeh in so začeli poslanci govoriti: “Jaz sem glasoval drugače kot mi kaže.” Kako so pa vedeli? Izpisa še ni bilo tisti trenutek. Zato še enkrat, v SDS napovedujemo obstrukcijo tega glasovanja, pričakujemo končno poročilo proizvajalca te naprave, ker naslednjič, ko vam rezultat volitev ne bo všeč, boste ponavljali volitve za milijon sedemsto tisoč volivcev.”

ALEKSANDER REBERŠEK (NSi) “V sredo smo glasovali več kot 80-krat, več kot 80-krat smo glasovali, niti enega nisem slišal, da bi glasovalna naprava ne delala, do težav pa je prišlo ravno pri našem amandmaju, ki ureja sto odstotno usklajevanje družinskih in socialnih transferjev. A ni čudno, da so vsem iz opozicije pa glasovalne naprave delale? Glasovalne naprave so delale vsem iz opozicije, delale so vsem v Levici, delale so manjšinskima poslancema, delale so Mojci Šetinc Pašek in pa delale so Mihu Kordišu, ki je jasno povedal, da bo zakon podprl. Veste, kaj se je zgodilo? Naj narod ve. Vi ste kalkulirali, ker je vsak izmed vas hotel izpasti lep, jaz pa ne bom proti temu in ste zadnjo sekundo kartico ven izvlekli, češ, da ne boste potem javno objavljeni, da ste bili… Točno to se je zgodilo, točno to se je zgodilo in ne boste me prepričevali. Moje trditve je potrdila tudi poslanka Sukič, ki je jasno in glasno javno povedala, da je videla poslance, kako ste kartice izvlekli. Zahtevana forenzična preiskava, ki ste jo omenjali, danes je ne omenjate več, je le pesek v oči javnosti, se pravi, da boste lažje prekrili svojo ujetost med slabo vestjo in pa navodili poslanske skupine Svobode in pa Boruta Sajovica. Kozmični dež, glasovanje z vstajanjem, Windowsi in še ne vem kaj… To so dejstva. Zdaj so vas pa lepo postrojili in boste vsi družno glasovali proti, razen tistih, ki ste pa rekli, da boste. To je zelo nevarno, kar ste naredili, ker se bo tudi v prihodnje s takimi zlorabami zavlačevalo in preprečevalo glasovanje. In dajte si dopovedati, to je zelo nevarno. Napovedujem, da bo poslanska skupina NSi obstruirala vsa glasovanja pri 5. točki. In vsakič, ko vam kaj ne bo všeč, boste naredili isto. Sram vas naj bo!”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu