Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo referendum o evtanaziji z EU volitvami, da bi se Svoboda rešila?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th marec 2024, 09:49 dop

Predlagali bomo referendum, zato zakona, ki je dober, ne bomo podprli. S takšno napovedjo je Tereza Novak iz poslanske skupine Svobode presenetila podpredsednika državnega zbora Danijela Krivca (SDS), ki se je odzval, da je to stališče nelogično. Referendumska pobuda nima nobene zveze z zavrnitvijo ideje, o kateri bi bil referendum, je opozoril. Janja Sluga (Svoboda) je protestirala, da Krivec ne sme nič govoriti, kaj je nelogično. Krivec se je odzval, da je to “vzel na znanje”. Izjava Novakove, ki je Krivec ne bi smel ocenjevati, je bila v celoti takšna:

“Menimo, da je zakon dobro pripravljen in da bi lahko bil tudi primeren za nadaljnjo obravnavo. Menimo pa tudi, da je vprašanje zakonske ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja tako zelo pomembno družbeno vprašanje, da terja tudi širšo družbeno razpravo, zato bomo sodržavljanom dali možnost, da se o tem ali se strinjajo, da se to vprašanje zakonsko uredi, dali možnost odločanja na referendumu, zato zakona ne bomo podprli v tej fazi, bomo pa istočasno vložili referendumsko pobudo za sklic referenduma.”

Neobvezujoč posvetovalni referendum so tudi že predlagali, a ne o zakonu, ki so mu odločno nasprotovali v skoraj celotni zdravstveni stroki. Tako je to prikazano med dokumenti državnega zbora:

Deloma je bilo pričakovano, da bo Svoboda poskušala izsiliti kak referendum hkrati z evropskimi volitvami, da bi vplivali na kampanjo, a na način, da bi predlog “ljudstva” za evtanazijo ostal v proceduri. A so z velikansko večino po prvem branje vrgli v smeti predlog uzakonitve obveznosti za zdravnike in medicinske sestre, da bi morali bolnim pomagati umreti. Razplet glasovanja je bil takšen:

Podprli so idejo, da bi o tem zakonu še govorili, vsi poslanci Levice z izjemo Mihe Kordiša, ki ni glasoval: Matej T. Vatovec, Nataša Sukič, Milan Jakopovič in Tatjana Greif, za so bili štirje poslanci SD Jonas Žnidaršič, Damjan Zrim, Jani Prednik in Meira Hot, za je bila še Mojca Pašek Šetinc (nepovezani). Večina poslancev Svobode pa je glasovala proti, čeprav so pred tem ideje “ljudstva” branili.

Med politično najbolj vplivnimi zagovorniki zakona, ki bi zdravnikom in medicinskim sestram naložil, da morajo predati ali vbrizgati smrtonosno substanco hudo bolnim in trpečim, postopek pa bi plačalo obvezno zdravstveno zavarovanje kot obliko zdravljenja, je bila svetovalka predsednice republike Nataše Pirc Musar  Biserka Marolt Meden, v državnem zboru pa je bil danes zelo glasen predstavnik predlagateljev nekdanji minister, šef Rdečega križa in politkolesar Dušan Keber.  Na strani predlagateljev je bil v dvorani tudi Igor Pribac. Poslanec SDS Žan Mahnič se je na to odzval nekoliko zlobno, ko je spomnil na težave Pribca na Filozofski fakulteti:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu