Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo Zorčič ukrotil Mesca, Židana, Šarca in Bratuškovo?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:58 dop

Poslanci bodo po odstopu Dejana Židana danes za predsednika državnega zbora volili vodjo poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča, ki bo postal že tretji predsednik zbora v manj kot dveh letih. Toliko predsednikov DZ v enem mandatu še nismo imeli.

Šarcev skok v bazen brez SMC

Zorčič bo imel težko delo, ker bo v opoziciji precej glasnih in hudih strank, ki so še posebej jezne na SMC. Stranke, ki izgubljajo oblast, krivijo SMC, da zaradi njih premieru Marjanu Šarcu (LMŠ) ni uspelo z odstopom izsiliti predčasnih volitev in jim vladanje zdaj prevzema Janez Janša (SDS). Hudi so, ker je Šarec napovedal spektakularen skupen skok v bazen predčasnih volitev s to stranko, a so ga “izdali” in v bazen niso skočili.

Na posnetku je premier Marjan Šarec, ki mu je spodletel skok, ker se mu ni pridružil partner, na katerega je računal Zdravko Počivalšek (SMC) Foto: DZ/Matija Sušnik

Namesto da bi skočili s Šarcem iz SMC zdaj opazujejo, kako Šarec udarja ob dno brez vode in bo namesto na predčasnih volitvah pristal v državnem zboru.

Zaradi Šarčevega samotnega skoka v bazen za Zorčiča danes zanesljivo ne bo glasovalo 80 poslancev, kolikor jih je pred letom in pol za Mateja Tonina (NSi). Zorčič, ki je bil rojen 1978 v Brežicah, po rodu je torej Štajerc, je po diplomi na pravni fakulteti kariero začel v zavarovalništvu, pozneje je delal na tožilstvu, pred izvolitvijo za poslanca pa je bil odvetnik.

Na posnetku je med brskanjem po prenosnem računalniku:

Igor Zorčič (SMC) Foto: DZ/Matija Sušnik

80 poslancev od 90-tih poslancev je na začetku mandata glasovalo za Mateja Tonina (NSi).

Ko Tonin razkuri Levico

Za ta izjemen rezultat in izvoltev se je Tonin zahvalil z besedami:  “Bog živi Slovenijo!”. To je, čeprav gre za pozdrav, ki je podoben besedilu, ki ga vsebuje himna države, precej iz tira vrglo poslance Levice, ki kot revolucionarji slabo prenašajo verska prepričanja in religije. Iz Levice edini za Tonina tudi niso glasovali:

Matej Tonin Foto: DZ

Krepko manj, le 49 glasov, je po odstopu Tonina zbral Dejan Židan. Število za izvolitev Židana za šefa DZ je bil nenavadno nizko, če vemo, da ga je pisno predlagalo 52 poslancev in je bilo pričakovati, da bi zaradi dodatne pomoči SNS lahko dobil 56 glasov. A v tajnem glasovanju ga niso podprli niti vsi poslanci, ki so ga predlagali.

Dejan Židan Foto: DZ/Matija Sušnik

Zorčiča za šefa parlamenta zdaj predlaga 47 poslancev: 25 poslancev SDS, deset iz SMC, sedem iz NSi in pet iz DeSUS. Med poslanci SDS eden manjka, ker Janša nima več poslanskega sedeža, nadomestni poslanec Janez Moškrič pa bo sedež dobil šele danes.

Zdi se, da bo Zorčič zanesljivo izvoljen, ni pa jasno, ali bo zbral toliko glasov kot Židan ali morda manj.

Cerarju spodletel že drugi poskus

Žrtev političnih turbulenc, ki so nam doslej prinesle že tri šefe DZ, pa je Miro Cerar, ki ga je po volitvah, na katere jih je ne preveč uspešno vodil, stranka predlagala za predsednika DZ, a se je potem sam za to ponudil še Milan Brglez. Brgleza so zaradi tega takoj izključili iz SMC. Brglez pa je ocenil, da se je to zgodilo tudi, ker je nasprotovali povezavi SDS in SMC. Pozneje je prestopil k SD. Zdaj, ko je do povezave SDS SMC res prišlo, pa Cerar spet ni postal predsednik DZ, čeprav se je o tem s predsednikom stranke Zdravkom Počivalškom dogovarjal. A Počivalšek je ocenil, da Cerar ne bi bil ustrezna rešitev.

Cerar je zaradi tega protestno zapustil stranko, ki jo je pred šestimi leti ustanovil in se precej razhudil. Prestopi ob menjavah in nastajanju oblasti niso neobičajni, ne bo pa Cerarjev prestop imel tako dramatičnih posledic kot jih je nekoč imelo, ko je iz SKD k LDS prestopil Ciril Pucko in s tem omogočil ohranitev oblasti Janezu Drnovšku.

Odločitev Počivalška, ki je Cerarja zavrnil, ni bila brez tehtnih razlogov. Cerar je javno povedal, da mu vlada Janeza Janše, ki prevzema oblast, ni blizu in ne želi delati v njej. Predsednika državnega zbora, ki bi jo spotikal, pa si nobena vlada ne želi in od Počivalška bi bilo neodgovorno, če bi za mir v stranki izbral za vladanje državi slabo rešitev.

Sklep državne volilne komisije, ki je včeraj državnemu zboru že predlagala Janeza Moškriča za nadomestnega poslanca, dokler bo vlado vodil Janez Janša, je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu