Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koaliciji propadlo glasovanje, očitki o goljufanju, parlament razpadal

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th november 2023, 05:04 pop

Precejšen glasovalni polom se je ponoči zgodil vladni koaliciji, ko je v zakonu o izvrševanju proračuna opoziciji z vladnima poslancema Mihom Kordišem (Levica) in Mojco Pašek Šetinc (Svoboda) uspelo izglasovati, da se bodo socialni transferji usklajevali z inflacijo, s čemer so preglasovali vladno rešitev, da se bodo usklajevali le 75 odstotno. V proračunu, ko gre za številke, nobeno usklajevanje ni načrtovano. Po razglasitvi rezultata, pa se je resno zapletlo. Iz Svobode so namreč očitali, da je glasovalna naprava zatajila, da rezultat ni tak in da je ogrožena celo nacionalna varnost. A je že sredi noči podpredsednica DZ Nataša Sukič (Levica) poslance Svobode, ki so očitali glasovalno goljufijo elektronski napravi, precej polila s hladno vodo, da si izmišljajo. Razplet glasovanja, ki je sprožil zaplete, je bil takšen:

Glasovanje o usklajevanju, ZIPRS

Pred glasovanjem je Mojca Pašek Šetinc (bilo je ob 21.30) povedala: “Sama bom podprla ta amandma obeh opozicijskih strank. Menim, da je cenkanje glede uskladitve socialnih transferjev z inflacijo, skratka najprej od 0 do 70 odstotkov, pa nato na 75 odstotkov pa nazaj na 70 odstotkov, nekaj zelo degutantnega, da ne rečem perverznega. Zakonska določila pri socialnih transferjih so vsem jasna in obligatorna, obvezujoča. To cenkanje, katerega edini učinek je, ali pa bo privarčevanih osemnajst milijonov evrov na ramenih najšibkejših, med drugim so tukaj tudi otroški dodatki, se mi zdi nekaj nepojmljivega. Upam, da se tukaj kolegi pred mano na sredini vsaj minimalno počutite nelagodno. Ker vem, da če bi bil to koalicijski amandma, bi ga brez težave podprli, pa ga niste smeli vložiti, ker je bilo takšno navodilo zaradi nekih egotripskih iger v ozadju. Zato bom danes podprla ta amandma.” Ugovarjala ji je Andreja Živic (Svoboda): “Ja, sama amandmaja ne bom podprla. Ni res, da so dana neka navodila.” Ocenila je, da so bili transferji že usklajevani in da, če bo težava, bodo še.”

Glasovanje po tem se je izšlo tako: za 34, proti 28 in predsednica Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) je razglasila, da dopolnilo ni sprejeto, a se je takoj popravila, da je sprejeto: “Joj, se opravičujem, se iskreno opravičujem. Ne, nimam napisan naprej, se iskreno opravičujem. Hvala, da ste me opozorili.”

Po tem razpletu je nastal manjši kaos zaradi očitkov iz Svobode, da je prišlo do napake pri elektronskem preštevanju glasov poslancev, ker vsi glasovi proti niso bili upoštevani.

Darko Krajnc: Ogrožena je državna varnost

Poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič je zahtevala preiskavo, kako se je to lahko zgodilo.

Nataša Avšič Bogovič (Svoboda), v ozadju Jani Prednik (SD) Foto: DZ/Matija Sušnik

Podpredsednik DZ Danijel Krivec (SDS) je ugovarjal, da ni šlo za nobeno napako računalniškega sistema. Tako:  “Sprijaznite se s tem, da je nekdo blefiral, ni glasoval, kar je njegova ustavna pravica. Ves čas se sklicujete, da ste v Svobodi svobodni in da glasujete po svoji vesti in to ste pač naredili in s tem se je treba sprijazniti. Sistem je pravilno deloval in nehajte zavajati. Darko Krajnc (Svoboda) je vztrajal: “V tej situaciji mora prevladati razum. Ja, kar smejte se, ne, nihče vas ni obtožil, pa bi vas lahko. Jaz upam javno pričati, da sem glasoval, kako sem glasoval, čeprav s težkim srcem in se sprašujem, kaj to pomeni ta precedens. Prvič in točno v tem trenutku, da se to zgodi, postavlja pod vprašaj bodoča glasovanja. Če gre za sabotažo, človeški faktor je ogrožena državna varnost. Dajmo se o tem, to je resen trenutek, nihče vas ne obsoja, vi ne morete pa nas obsojati, da smo sami kartice ven vlekli ali karkoli. Poslušajte, zadeva ni delovala, zadevo je treba preiskati, enostavno. Ni problem rezultat, mi lahko to rešimo z novim amandmajem, tehnično zadeva ni problem, ni problem rezultat glasovanja, ampak glasovanje, ki ne odraža tega, kar smo mi glasovali. To je problem. Nobene drame. Vse drugo pa zdaj obtoževati en drugega, brez veze, zadevo moramo rešiti na tehnični ravni, upam samo, da ne gre za kak človeški faktor.” Na spletnih omrežjih pa je veliko pozornosti pritegnila ideja iz Svobode, da je lahko kriv celo kozmični dež.

Nataša Sukič poslance Svobode polila s hladno vodo

Miroslav Gregorič iz Svobode pa je dodal še, da je bilo nekaj od 86 glasovalnih kartic neupoštevanih. A ga je demantirala podpredsednica DZ Nataša Sukič (Levica), ki je dejala:  “Samo to bi povedala. Kolega, vi ste rekli, da je bilo 86 kartic noter v trenutku glasovanja. Ni bilo. Moja kartica ni bila noter, ker sem jo dala ven iz reže (v dvorani so ji številni zaploskali). In tudi nisem bila edina, kar sem videla na lastne oči. Tako da je seštevek pravi.”

Že pred tem je Aleksander Reberšek (NSi) povedal: Dogaja se ena velika panika, kar po eni strani ni čudno, ker vlado vodi Luka Mesec… Poglejte, zdaj smo gledali promenado poslancev Svobode, ki so se opravičevali. Danes smo v tem državnem zboru od 18.30. ure tukaj dalje in glasujemo več ur, se pravi smo več kot stokrat glasovali in nisem niti enega izmed vas slišal, da glasovalna naprava ne dela! Ko pa pridemo mi do amandmaja, ko je na vrsti glasovanje amandma, ki ureja sto procentno usklajevanje družinskih in socialnih transferjev, pa kar naenkrat naprave zatajijo! Pa koga vi farbate? Naprave delajo, ampak vi niste pritisnili gumbka, v tem je problem! Zdaj točno in povsem razumem zakon o evidentiranju in vem, zakaj se poslanci ne štempljamo. Zato, ker imajo nekateri poslanci probleme, v tem hramu demokracije še glasovati ne znajo, kako se bodo štempljali?”

Aleksander Reberšek (NSI) Foto:DZ/Matija Sušnik

Prekinitev danes do poldneva

Po še nekaj prekinitvah in sestankih je opolnoči Klakočar Zupančičeva dogajanje povzela tako: “Imeli smo sestanek z vodji poslanskih skupin, podpredsednica je bila tudi prisotna in predstavniki strokovnih služb državnega zbora, in smo sklenili, da je treba opraviti še dodatna testiranja oziroma ugotoviti tehnično, nesporno raziskati dejstva in dobiti za to dokaze. Da se to naredi, je potrebno nekaj časa. Ker smo tudi omejeni z zakonskimi roki, in ne pomeni, da zaradi tehničnih težav bi parlament popolnoma postal nedelujoč, prekinjam to sejo in jo bomo nadaljevali jutri ob 12-ih, ko bomo, ker tudi moramo opraviti eno mandatno volilno zadevo in sicer izvolitev članov državno tožilskega sveta. Dobimo se jutri ob 12. tukaj, ker bomo to opravili, izvolili komisijo in izvedli tajne volitve, ker absolutno si vsi želimo, in jaz verjamem, da čisto vsi vi, da ni nobenega dvoma o tem, kaj se je tehnično dogajalo, gre pa še enkrat, tehnična zadeva je, kaj se je dogajalo, mora biti brez vsake sence dvoma, ker konec koncev, glasovanje je temelj parlamentarne demokracije. Vljudno vas prosim za vaše razumevanje, da se to v popolnosti razišče. Jaz vas še prosim, vem, da je bilo nekaj hude krvi, da je bilo tudi čustvenih besed izrečenih, prosim, ne jemljite to preveč si k srcu, jaz verjamem, da do tega pride, ampak da še vseeno smo spoštljivi drug do drugega in razumemo, da se je to zgodilo, in da bomo to tudi uspešno premagali. Tako, da prekinjam sejo do jutri do 12. ure, ko se dobimo tukaj notri.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu