Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vojna butalske RTVS z Izraelom

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th februar 2024, 09:14 dop

V Butalah se kar naprej dogajajo neumnosti. Tako so na butalski nacionalni radio televiziji zagnali vik in krik in zahtevali, da vodstvo butalske RTVS v Evropi doseže, da se Izraelu prepove nastop na  tekmovanju za popevko Evrovizije, ki bo maja letos na Švedskem.  To tekmovanje naj bi ostalo nepolitična prireditev. Ne vem, kako razmišljajo na butalski televiziji. Glasba ni politika. Glasba združuje ljudi po vsem svetu. Če si nek butalski uradnik zabije v glavo, da bi bilo treba Izraelu onemogočiti nastop na Evroviziji, mu drugi uradniki prikimavajo in celo zahtevajo, da če se njihova zahteva ne bo uresničila, da  bo treba bojkotirati sodelovanje na tekmovanju za popevko Evrovizije. Očitno je, da gre z antisemitizem, česar v Butalah ne bodo priznali.

Ob novem svetu RTVS in ob vodstvu zavoda RTVS, ki ga je s spremembo zakona nastavila vladna koalicija, je oster borec proti Izraelu tudi honorarni sodelavcev RTVS in nekdanji poslanec Zares Franci Kek, ki je med košarkarsko tekmo z Izraelom v nedeljo protestno vdrl na igrišče. Odstranili so ga varnostniki.

Številni butalski levičarji so pritiskali na butalsko vlado, da se pridruži Južni Afriki v tožbi proti Izraelu v Haagu. Iz Haaga je priletela zaušnica, ker sodišče  ni potrdilo obtožbi, da gre v Gazi za genocid. Vse okoliščine pa bo sodišče še raziskalo. To bo trajalo nekaj let. Pozivajo, da se v Palestini varuje življenja civilistov. Nikjer pa niso zapisali, da  naj Izrael prekine z borbo proti teroristični organizaciji Hamas. 

Za Butalce bi bilo boljše, da bi se ukvarjali z lastnimi problemi kot z vmešavanjem v mednarodne zadeve, ki jim v Butalah niso kos.

Tudi parola »Dost je« ni aktualna, kajti samo s sovraštvom do Izraela se vojne ne da ustaviti. V mainstream medijih se poroča enostransko in se govori o številnih žrtvah med Palestinci. A številke o številu žrtev niso preverljive. To, da Hamas že leta namerno uporablja otroke in druge prebivalce Palestine kot živi ščit, pa mainstream mediji ne poročajo. 

Malokdo v Butalah ve, da je Izrael  že večkrat ponudil pogovore o priznanju obeh držav in premirje, a so Palestinci to vsakič zavrnili in že 76 letih niso pripravljeni priznati države Izrael.

Od leta 1948, ko je nastala država Izrael, so na tem območju vojne. Namesto, da bi se že takrat začeli dogovarjati o ustanovitvi Palestinske države in priznanju Izraela, so sosednje Arabske države napadle mlado državo Izrael. Palestinci so se kot begunci podali v sosednje arabske države. 

Kljub številnim pregovorom so se vojne nadaljevale in najodmevnejša je bila leta 1967, ko je Izrael zasedel ves egiptovski Sinajski polotok. Po koncu vojne in mirovnih pogovorih se je Izrael umaknil iz Sinaja. Egipt je takrat priznal Izrael kot državo. Umaknil se je tudi iz Zahodnega Brega, ki so ga začeli naseljevati Palestinci. Pozneje je začel še Izrael na Zahodnem Bregu graditi stavbe, kjer je naselil predvsem Žide, ki so prišli iz SZ (Rusije).

Miru na tem koncu ni bilo nikoli. Ob koncu Trumpovega mandata je le ta pozval Palestince in Izraelce na mirovne pogovore. To so Palestinci pod vodstvom Hamasa tudi takrat zavrnili.

Kar počne Hamas nad lastnim narodom je žalostno. Še hujši je bil napad na civiliste v Izraelu 7. oktobra 2023. Številne talce ima še danes zaprte. Ne vemo, v kakšnem stanju so.

Nemčija na vsakem koraku brani Izrael in je kot advokat. Vendar se tudi tu pojavlja antisemitizem.  Tako Nemčija kot ZDA si prizadevata pregovoriti Izrael, da naj zaščiti civilno palestinsko prebivalstvo. Izrael pravi, da bo to upošteval, bo pa se boril tako dolgo, da uniči Hamas, ker dokler bo Hamas aktiven na tem področju, ne bo miru. 

Dušan Čegovnik, Essen 26. 02. 24

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu