Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Osvobajanje Goloba in prepoved komentiranja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th junij 2023, 08:16 pop

Robertu Golobu so štirje ustavni sodniki omogočili nadaljevanje posebne medijske operacije: zamenjal bo lahko vrh RTV Slovenija. To je ob povečanju števila ministrstev in višanju plač direktorjem državnih podjetij doslej edina večja “reforma” te vlade. Politično čistko je Golobu pet ustavnih sodnikov februarja prepovedalo, da bi presodilo ustavnost. Kot glavni razlog za odločitev v prid Golobu pa so štirje sodniki zdaj navedli, da ni bilo mogoče dobiti pet glasov, da bi presodili. Ni bilo mogoče dobiti pet glasov za odločitev, da je posebna medijska operacija v skladu z ustavo in tudi ne, da ni. In zato so odločili v prid Goloba s štirimi glasovi.

Svoboda je cenzura in omejevanje

Kakšne je ta svoboda, pa je dodatno pokazal odgovorni urednik Siol.net Mihael Šuštaršič, ki je po pol leta urednikovanja v imenu nove vlade ukinil možnost, da se bralci odzivajo na članke, ker so mu preveč kritizirali ravnanje njegove vlade. Že takoj, ko so ga na začetku posebne medijske operacije z menjavo vrha Telekoma politično nastavili, pa je “umaknil” v preteklosti objavljene članke, v katerih smo razkrili prikrite povezave med novinarskimi uporniki na RTVS in politiki Golobove vlade. Če bi zapisano ne držalo, bi lahko novinarji ali predstavniki vladnih strank zanikali. A niso. Po političnem prevzemu pa so zapise z novim urednikom “umaknili”. Cenzurirali, po domače. Za nazaj.

Siol.net je že prej vse odzive bralcev po treh dneh izbrisal. Na POP TV in RTVSLO niso. Komentarji bralcev so koristni, iz njih v medijih pogosto izvemo, če smo kaj storili narobe ali spregledali, so pa z njimi tudi težave. Za povsem nore in nespodobne sem tudi sam naročil sodelavcem, naj jih brišejo. A je moral biti tehten razlog. Možnost, da bi odzive bralcev povsem ukinil, pa sem zavračal kljub občasnim pritiskom, predvsem kolumnistov, ki so jih anonimneži grdo zmerjali. Tudi mene. A vse življenje delam v medijih in vem, da smo odvisni od bralcev. Tudi tistih, ki nas zmerjajo. Še posebej to vem zaradi izkušnje v Spletnem časopisu, katerega glavni vir za delovanje so bralci. S prostovoljnimi prispevki in prihodki od oglasov, ki jih prinesejo ogledi člankov. Podpisnik peticije 571 Šuštaršič nima te izkušnje. Nikoli ni bil odvisen od bralcev. Delal je v državnem STA. Tam so odvisni od vlade, ki jim daje velikansko večino denarja za delo. Pa še dodaten razlog je, zakaj sem bil proti ukinitvi komentarjev. Posledica ukinitve je, da se razprave in polemike o člankih, ki so tega vredni (najslabši so praviloma tisti, ki jih še komentatorji nočejo) selijo na družabna omrežja v lasti tujih korporacij, ki znajo poslovati in niso odvisne od naše vlade Svobode.

Pravzaprav je bilo največje presenečenje, da je ustavno sodišče, v katerem ima vladajoča stran odločno večino, februarja sploh zadržalo Golobovo “osvobajanje” RTVS. Premier je ta teden v državnem zboru ponovil, da RTVS osvobaja od strank in da mora ustavno sodišče zaradi tega svetlega cilja odločiti hitro. A ni res, da zmanjšujejo vpliv vseh strank. Vpliv na poslovanje zavoda, ki obrača sto milijonov skupnega denarja, so doslej imele le tiste stranke, ki so bile uspešne na volitvah. Vpliv je bil sorazmeren deležu volivcev. Največ vpliva je zadnja leta, ker je bila na prejšnjih volitvah najuspešnejša, imela SDS. Odpravi tega je namenjena “osvoboditev”. Na zadnjih volitvah je največ glasov dobila Golobova Svoboda. A niso bili pripravljeni čakati, da bi sčasoma pridobili dosežku sorazmeren vpliv. Mudi se. Namesto strank bo poslej več kot sto milijonov letno obračala “civilna družba”. Organizacije kot je, denimo, Mirovni inštitut, ki so sodelovale v Golobovi posebni medijski operaciji in v sojenju ustavnega sodišča, kjer za Mirovni inštitut dela ustavna sodnica, ki so jo izločili šele, ko je že nastal javni škandal, ker je bil Mirovni inštitut, ki ga je v preteklosti kot direktorica vodila, povsem očitno stranka v sporu pred ustavnim sodiščem. Na Golobovi strani, jasno.

Vračanje v stare dobre čase

Da bo RTVS zdaj vladala “civilna družba”, ni novost. To je vračanje v stare čase. RTVS so z leve tako že obvladovali. Takrat sem bil član Sveta RTVS kot predstavnik društva novinarjev. Civilne družbe. Vodil pa je Svet RTVS takrat danes že pokojni Janez Kocijančič, ki je tam zastopal olimpijski komite. Civilno družbo. Kocijančič je bil pred tem poslanec in predsednik SD. Še pred tem pa funkcionar Zveze komunistov Milana Kučana. Ko je ta teden Golob v državnem zboru od ustavnega sodišča zahteval, da morajo o RTVS odločiti hitro, ga je Zvonko Černač (SDS) nekoliko presenetil z vprašanjem, zakaj Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Nogometna zveza Slovenije tujcem prodajajo večinski delež v športni loteriji, ki letno zagotavlja več kot deset milijonov športnim in invalidskim organizacijam, še več pa v državni proračun. To je ta civilna družba, ki ji Golob prepušča RTVS. Ni pa Černač premiera vprašal, ali bo civilna družba tujcem sčasoma prodala tudi RTVS, ker je ne znajo upravljati. Takrat štirje ustavni sodniki še niso razveljavili odločitve petih in s tem Golobu omogočili, da bo s civilno družbo osvobajal vrh RTVS.

V parlamentu so nas hkrati osvobajali od izkoriščanja kapitalistov s štiri leta starim zakonom Levice, ob katerem je razpadla vlada Marjana Šarca, s katerim nameravajo podržaviti dodatno zdravstveno zavarovanje. To s starim predlogom Levice predlagajo poslanci Golobove Svobode in ne vlada. V vladi bi se namreč lahko zapletlo z mnenji pravnikov, ki se ne bi strinjali, da gre za osvobajanje od zaslužkarstva zasebnikov, ki za svoje dobičke kradejo denar, ki bi moral biti za zdravljenje ljudi. Večina zavarovalnic, ki jim zdaj plačujemo, pač ni zasebnih. Vzajemna je posebna javna ustanova, ki so jo politiki iz leve ustanovili, da bi preprečili zasebno zaslužkarstvo. Drug večji igralec, Triglav, je v lasti države. Kradejo torej sami sebi. In menijo, da se bo, če bo stvar prevzela druga, še bolj državna ustanova, kradlo manj. Dodatno zavarovanje, ki ga plačuje večina ljudi, pa tudi ni priletelo iz lune ali iz Bruslja. Uzakonjeno je bilo v času vladanja Janeza Drnovška, ker je zdravstvu zmanjkovalo denarja, prispevkov, ker so že bili previsoki, pa niso smeli poviševati. Golobova “civilna družba” zdaj meni, da jih lahko.

Še nevladna osvoboditev živali

Na podoben način, da je mogoče karkoli, vladajoči poslanci poskušajo osvoboditi še živali. To osvoboditev je s posebnim intervjujem s premierom Golobom pred časom promovirala celo njegova nova partnerka Tina Gaber. Premier je civilno družbo pohvalil za opravljeno delo. Kot že pri zakonu, s katerim poskušajo zdravnikom naložiti izvajanje usmrtitev hudo bolnih (evtanazija), ko nasprotovanj zdravnikov in njihovih organizacij niso upoštevali, so pri osvobajanju živali celo docela in povsem obšli stroko. Veterinarska zbornica je le ena od strokovnih organizacij, ki je uradno državni zbor obvestila, da so začudeni, ker niso bili niti seznanjeni, da se ureditev spreminja, še manj povabljeni, da bi kot strokovnjaki karkoli prispevali. O vsebini pa so zapisali:

Sporočilo v primeru zdravstva, živali, evtanazije in tudi RTV Slovenija je, da nas oblast osvobaja od stroke in nas premika v nek drug svet.

V svet, v katerem Golob pozdravlja odločitev štirih ustavnih sodnikov, ki so razveljavili odločitev petih o prepovedi menjav vrha RTVS, dokler ne presodijo ustavnosti. O ustavnosti zakona ti štirje niso presodili. Ker se jim je mudilo zaradi pritiska premiera, da morajo hitro presoditi, so v razlagi preobrata zapisali kar, da dovoljujejo menjave, ker niso sposobni razsoditi.

In so s tem presodili. V prid Golobove posebne medijske operacije.

V prid čisto posebne svobode, saj veste.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu