Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Podražitev tobaka, ne pa še alkohola in sladkih pijač

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th februar 2024, 07:55 dop

Zvišujemo trošarine za tobačne izdelke za okoli tri odstotke in predlagamo dodaten nadzor nad nepredelanim tobakom in mazalnimi olji, je sporočila vlada o spremembi zakona o trošarinah, ki so jo včeraj predlagali državnemu zboru. Niso pa še predlagali zvišanja trošarin za alkohol in alkoholne pijače, to bodo storili v paketu širših davčnih sprememb, so napovedali. Medresorska razprava o dodatnih obdavčitvah nezdrave hrane in pijač bo v prihodnjih mesecih, so napovedali iz vlade.

Še širše podražitve, ob tobaku tudi alkohola in sladkih pijač, je premier Robert Golob napovedal lani oktobra, ko je stranki Levica pojasnjeval, kje bo našel denar za povečanje socialnih transferjev:  “Našli bomo dodatne vire s trošarinami na sladke pijače, tobačne izdelke in žgane pijače. In kolikor bomo našli, bomo lahko namenili za vse najranljivejše skupine, ne nujno samo za socialno pomoč.”

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in Robert Golob Foto: Žan Kolman/KPV

Zadelo bo tudi elektronske vodne pipe, zeliščne zvitke…

Za najbolj razširjene tobačne izdelke – cigarete – je predvideno približno triodstotno zvišanje trošarine, sicer pa je zvišanje odvisno od cenovne kategorije, so ob predlogu spremembe trošarinske zakonodaje opozorili iz vlade. Za tobak za segrevanje in za elektronske cigarete bo obdavčitev bolj primerljiva sosednjim državam, ocenjujejo v vladi. Višja, torej.

S predlogom novele dopolnjujejo opredelitev izdelkov namenjenih vdihovanju brez izgorevanja, ki lahko vključujejo morebitne nove izdelke, kot so zeliščni zvitki za segrevanje brez tobaka, elektronske vodne pipe in drugo. Ker vlada pričakuje, da se bodo zaradi zviševanja obdavčitve trošarinskih izdelkov zaznavno povečale aktivnosti nezakonite proizvodnje in trgovine s trošarinskimi izdelki z namenom izogibanja plačilu davkov ter drugih dajatev, z rešitvami v predlogu zakona krepijo tudi nadzor nad nepredelanim tobakom in mazalnimi olji ter uvajamo nadzor nad napravami za proizvodnjo tobačnih izdelkov.

Predlog vključuje obveznost proizvodnje tobačnih izdelkov in predelave ter skladiščenja nepredelanega tobaka izključno v trošarinskem skladišču ter prepoved proizvodnje tobačnih izdelkov ter predelave in skladiščenja nepredelanega tobaka fizičnih oseb za namen opravljanja dejavnosti. Širi pa vlada tudi seznam izdelkov, ki so v skladu z veljavnim zakonom predmet posebnega trošarinskega nadzora, ker se lahko porabijo za pogon ali ogrevanje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu