Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DVK: Odstavili tudi Erzinovo in Jelovškovo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th avgust 2017, 04:18 pop

Pred referendumom in predsedniškimi volitvami je danes o tem, ali bo zamenjana desetina šefov volilnih komisij po državi, odločala državna volilna komisija (DVK). Seje ni sklical predsednik Anton Gašper Frantar. S hitro spremembo zakona in nenadnimi množičnimi menjavami, ki so jih poslanci sprožili aprila, se ta vrhovni sodnik namreč ne strinja. Zahteva pa spoštovanje zakona.

Vrhovni sodnik in podpredsednik DVK Peter Golob med sejo DVK danes Foto: P. J.

Sejo, na kateri so odločali o odstavitvah in nastavitvah šefov volilnih komisij, je zato moral sklicati podpredsednik Peter Golob. Nameraval jo je že prejšnji teden, a ni bilo vseh gradiv.

Napačen čas, nepremišljena odločitev

[wp_ad_camp_2]

Frantar se je izločil iz odločanj o odstavitvah tudi, ker se nanašajo nanj: čez dobro leto bo z vrha državne volilne komisije odstavljen zaradi sodniške upokojitve, čeprav bo šele na polovici mandata, ki mu ga je za vodenje DVK lani dodelil parlament.

Razlog vseh teh menjav je hitra sprememba volilnega zakona aprila letos v državnem zboru, ko so poslanci določili, da lahko komisije vodijo le sodniki, ki opravljajo sodniško službo.  Na vrat na nos je bil zakon popravljen, da bi invalidom zagotovili dostop do volišč, kar je zahtevalo ustavno sodišče. A invalidom dejansko niso nič zagotovili za te volitve. So pa po tihem sprožili hitre množične menjave šefov volilnih komisij tik pred referendumom in volitvami, o katerih smiselnosti državna volilna komisija sploh ni razpravljala. V normalnih državah se med potekom volilnih postopkov ne menjuje šefov komisij, ki vodijo priprave in postopke za izvedbo referenduma in volitev.

Brez posvetov z volilnimi organi tudi ni pametno posegati v organizacijo izvedbe volitev. A v parlamentu so v naglici vse to spregledali.

Povrhu pa zadnje tedne celo ni bilo povsem jasno niti državni volilni komisiji, kakšna pravila veljajo: koga vse je torej treba razrešiti in kdo lahko kandidira za vodenje.

Kdo je že odstavljen in kdo še bo

[wp_ad_camp_3]

Doslej je državna volilna komisija, ker so se upokojili kot sodniki, kar po novem pomeni, da jih je treba  odstaviti iz volilnega sistema, razrešila šefe štirih volilnih okrajev (od 88). Odstavili so v Škofji Loki Majdo Urh (rojena 1954), v Ljubljani Moste Polje Jano Khalil Šnuderl (rojena 1951), na Ravnah na Koroškem Ano Večko Dimc (rojena 1953) in na Ptuju Mileno Vajda (rojena 1955). Danes so za nove predsednike imenovali Irmo Kirin (Škofja Loka), Dragana Triviča (Moste Polje), Petro Špenger Čas (Ravne) in Simono Zamuda Čas ( Ptuj).

Danes so funkciji zaradi upokojitve odvzeli še Darinki Plevnik (roj. 1950), ki vodi okraj Črnomelj Metlika in v Ormožu Janku Kečku (rojen 1950).

Imen Plevnikove in Kečka v gradivih za sejo ta teden javnosti najprej niso razkrili. Zapisali pa so okraje, kjer delata. Ker so bili šefi volilnih organov objavljeni v uradnem listu, ju predstavljam. Na sami seji so bile dostopna tudi imena. Naslednika še iščejo.

Država je, ko gre za izvedbo volitev na višji ravni, razdeljena na osem volilnih enot (v vsaki je 11 okrajev). Brez predsednika je od julija že enota Postojna, ker je državna volilna komisija razrešila Aleksandro Ukmar (rojena 1962). Za naslednico Ukmarjeve so danes izvolili Ano Tamaro Kokalj.

Najdlje je danes razprava potekala, ali spremenjen zakon pomeni, da morajo takoj odstaviti še predsednico volilne komisije volilne enote Ljubljana Center, višjo sodnico Martino Erzin in predsednico okraja Postojna, višjo sodnico Tadejo Jelovšek in ali to pomeni, da sta odstavljeni takoj, z izvolitvijo naslednikov ali šele po volitvah in referendumu.

Poslanci so odločili, da »letijo« vsi, ki ne opravljajo sodniške službe. To pa niso le upokojeni sodniki.

Prej omenjeni sodnici, Erzinova in Jelovškova, trenutno ne opravljata sodniške službe.

Martina Erzin sodniškega dela ne opravlja, ker na višjem sodišču vodi službo za upravljanje projektov. Tadeja Jelovšek pa je na ministrstvu za pravosodje direktorica centra za izobraževanje v pravosodju. Erzinove in Jelovškove večina v komisiji najprej ni nameravala odstaviti.

Bi bila kršitev zakona tvegana?

[wp_ad_camp_4]

Mnenja v volilni komisiji, ali ju je treba odstaviti, kaj torej pomeni zakon, so bila doslej različna. In če predsednik Anton Gašper Frantar ne bi opozoril, da lahko kdo sproži spor za razveljavitev referenduma ali volitev, če bodo volilne organe vodili takšni, ki ne smejo, bi najbrž obe gladko ostali na položajih.

Po kakšni uri razprav in razmislekov je večina danes izglasovala, da obe razrešijo, a da delo opravljata, dokler ne imenujejo novih predsednikov.

“Zoprne stvari smo razreševali. Upam, da smo odločili prav,” je na koncu dejal Golob.

Državna volilna komisija med “kadrovsko” sejo Foto: P. J.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu