Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Edigs za 13.000 prenosnikov Stojmenove Duh in podpis Čalušićeve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th februar 2024, 08:16 dop

Kako se znebiti 13.000 prenosnikov ministrice Emilije Stojmenove Duh, ki so ji obstali v skladišču, bo v petek na izredni seji na zahtevo poslancev vladne koalicije in ministrice za kmetijstvo  Mateja Čalušić razpravljal državni zbor. Čalušićeva je med podpisniki, ker je zamočil vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic, ki je k zahtevi priložil spisek podpisov poslancev še iz časov, ko je bila Čalušićeva še poslanka. Dejansko se poslanci torej sploh niso podpisali pod zahtevo za izredno sejo. To je Sajovic včeraj tudi priznal na kolegiju predsednice državnega zbora in se opravičil za “napako”. Povedal pa je tudi, da je napako poskušal popraviti, a so mu strokovne službe parlamenta povedala, da za to ni nobene potrebe, ker se “tak podpis vedno smatra kot brezpredmeten, da ga ni in za to nismo ne prikrivali z edigsom, ne popravljali”.

Poslanci koalicije so že v preteklosti uzakonili, da bodo ranljivim skupinam posojali različno računalniško opremo. Prenosniki so le začetek, a že pri teh se je zapletlo, kako jih ljudem po celi državi zdaj res posojati. Ker tudi minister Luka Mesec (Levica), ki je na posnetku, ni imel dobrih idej, zdaj popravljajo zakon.

Ena od predlaganih novosti je, da bi po novem te prenosnike (in morebitne druge digitalne dobrine) podarjali, ker bi bile z vračanjem in ponovnim posojanje še drugim ljudem same sitnosti in stroški. V predlogu spremembe zakona so spremembo v pristopu, da bi manj posojali in bolj delili, pojasnili tako:

“Ker se postavlja vprašanje smiselnosti vračanja računalniške opreme, ki je že amortizirana, in ker tovrstno vračanje računalniške opreme pomeni tudi dodatno obremenitev za javni sklad, se predlaga možnost dodelitve opreme v trajno last po izteku obdobja izposoje, če je knjigovodska vrednost opreme nič.” Izposojanje pa bi bilo mogoče istemu uporabniku, dokler ne bo knjigovodska vrednost nič, podaljševati.

Na izredni seji v petek pa bo pred poslanci še dodatna novost, ki bo vladi omogočila, da med sto tisočimi, ki si vladnih prenosnikov želijo, hitro najde 13.000 takih, ki si po oceni vladajočih to najbolj zaslužijo. Določili so kriterij, kateri upravičenci, če jih bo veliko, bodo imeli prednost: tisti, ki hitreje oddajo vloge. Tako to predlagajo: “Če javni sklad v okviru posameznega javnega poziva prejme več vlog upravičencev, kot je na voljo računalniške opreme, se ta dodeljuje glede na časovni vrstni red oddanih vlog.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu