Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Janša: Šokantno na seji KNJF

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2024, 08:49 dop

Ker brez premiera Roberta Goloba razprava ni smiselna, je predsednik komisije za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec (NSi) danes znova preložil razpravo o poslovanju podjetja v lasti premiera Star Solar, ki upravlja štiri sončne elektrarne na Štajerskem. Ta komisija, ki bi jo po rezultatu volitev morala voditi SDS, a so koalicijske stranke vodenje dodelile manjši NSi, pa je razpravljala o nakupu sanjske stavbe za sodnike. A je bilo dogajanje bolj prijazno kramljanje, ki ni bilo podobno resnemu nadzoru ravnanja ministrov in premiera. Tudi sklep, kaj naj pregleda računsko sodišče, se ne nanaša na sporno ravnanje celotne vlade, ki je dodelila denar iz rezervacij, le na ministrstvo za pravosodje in s tem interni spor v SD med ministrico in njeno stranko SD. “Opozicijski” nadzor javnih financ izvaja le NSi s štirimi poslanci, vladajoče stranke imajo tri. SDS zaradi goljufanja pri sestavi in vodenju komisije ne sodeluje.

Nenavadno prijazen nadzor, ko so lovili bolj kurje tatove, je opisal tudi predsednik največje opozicije stranke Janez Janša:

Zaradi nakupa nove sodne “palače” je že pred to prvo razpravo parlamentarnih “nadzornikov” odstopil generalni sekretar SD Klemen Žibert, ki je s tem postal prva žrtev nakupa stavbe, ki ga je podpisala Dominika Švarc Pipan (SD), iz državnih rezerv pa je tik pred novim letom denar zagotovila vlada in o tem tudi odločala na dveh dopisnih sejah, ki ju je sklical premier. Da bo v nekaj tednih odstopila, je ta teden napovedala tudi pravosodna ministrica, premier Robert Golob pa je dejal, bo prihodnji teden začel pogovore o nasledniku. Ker gre za ministrico iz kvote SD, bo verjetno moral začeti pogovore, koga mu bo predlagala SD Tanje Fajon. Začasno bo, ko se državni zbor seznani z odstopom Švarc Pipanove, resor vodil sam, smo še izvedeli doslej. Kdaj bo odstopno izjavo poslal parlamentu, pa še ni jasno.

Pred “nadzornike”, ki so zaradi goljufije pri določitvi predsednika komisije le iz vrst NSi, Svobode, SD in Levice, sta prišla Švarc Pipanova in finančni minister Klemen Boštjančič (Svoboda).

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD) in finančni minister Klemen Boštjančič (Svoboda) Foto: DZ/Matija Sušnik

Boštjančič je opozoril, da je bil denar prerazporejen iz splošne proračunske rezervacije in ne iz proračunskih rezerv za naravne nesreče, o čemer je včeraj za POP TV govoril Janez Janša. Člen zakona o javnih financah, ki določa, kdaj je dovoljeno denar iz splošnih rezervacij porabljati, je takšen:

V obsežnih polemikah v parlamentu, kjer smo lahko že spet spremljali pojasnila ministrice, kako so vse krivi tisti nižje in njena stranka, danes ni bilo razprav o tem, da je šlo za kršitev določb zakona o javnih financah finančnega ministrstva in vseh ministrov, ker nakup nepremičnine za potrebe sodstva ni stvar, ki bi bila nepredviden namen ali bi se zanjo med letom izkazalo, da je ni bilo mogoče načrtovati v proračunu, a bi jo bilo nujno kupiti na vrat na nos za skoraj osem milijonov. Nakazila torej ne bi smeli potrditi niti, če bi bil nakup stavbe na ravni ministrstva dobro pripravljen. Nakup so na ministrstvu načrtovali in se zanj dolgo dogovarjali.

Ministri so o tem odločali na dveh sejah in tudi dosegli nakazilo denarja na vrat na nos mimo v parlamentu potrjenega državnega proračuna.

Denar iz splošne rezervacije vlada namenja tudi za sanacijo naravne nesreče, torej je tudi opozorilo Janše, da so za sodno stavbo porabili, kar bi lahko za pomoč po poplavah, točna. Prav danes so, denimo, sprejeli odločitve o takšnih prerazporeditvah. Tako:

“Vlada o proračunskih prerazporeditvah
Vlada je danes odločila o prerazporeditvah in razporeditvah pravic porabe v letošnjem državnem proračunu. Med drugim bomo na Finančno upravo Republike Slovenije prerazporedili sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 2,6 milijona evrov. Namenjena bodo izplačilu predplačil za obnovo stanovanj, poškodovanih v avgustovskih poplavah. Finančni upravi bomo poleg tega iz splošne proračunske rezervacije prerazporedili še 733.780 evrov, namenjenih izplačilu pomoči za samozaposlene po poplavah. Na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bomo razporedili sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 499.477 evrov za izplačilo delnega povračila nadomestila plače delavcem, ki jim delodajalec zaradi posledic poplav ne more zagotavljati dela in jih napoti na začasno čakanje na delo. Na Službo Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih pa bomo iz splošne proračunske rezervacije razporedili 341.600 evrov. Služba bo namreč pripravila javno naročilo za izbor cenilcev, ki bodo cenili nepremičnine z objekti, predvidenimi za odstranitev.”

Samo na ministrstvo za pravosodje in nič na prerazporejanje denarja ministrstva za finance in vlade na hudo nenavaden način mimo proračuna države se nanaša tudi sklep, ki ga je NSi predlagala o posebnem nadzoru računskega sodišča. Lahko bi rekli, da lovijo majhne kurje tatove, šefov se ne dotikajo:

Več o tem, zakaj nadzor vlade vodi opozicijska stranka NSi z osmimi poslanci in ne večja SDS s 27, lahko preberete v povezanem članku TUKAJ:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu