Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kordiša zadelo kot “strela z jasnega”, po Pašek Šetinčevi še on “leti”, Logarju posebna izjava

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 09:21 dop

Medije pa je včeraj pretresla informacija, da v Levici Aste Vrečko na stranski tir postavljajo Miho Kordiša, ki se v državnem zboru ne pojavlja že vse od škandala z vplivom kozmičnega dežja na glasovanje poslancev vladne koalicije. Že lani je zaradi ravnanja takrat iz Svobode poletela Mojca Pašek Šetinc. Izvršilni odbor SDS je svetu stranke predlagal takšno listo kandidatov za volitve v Evropski parlament: Romana Tomc, Milan Zver, Aleš Hojs, Franc Breznik, Branko Grims, Franc Kangler, Alenka Forte, Karin Planinšek in Zala Tomašič. Poslanski skupini SDS pa je predlagal še, da zaradi vprašanj, ki jih vodstvu stranke naslavlja članstvo, vsi člani poslanske skupine SDS v roku sedmih dni podpišejo izjavo, v kateri se zavežejo, da bodo do konca sklica državnega delovali kot člani SDS in člani poslanske skupine SDS. Sklep je, se zdi, namenjen Anžetu Logarju, o katerem je v stranki veliko sumov, da bi lahko ustanovil svojo stranko pred naslednjimi volitvami. Predsednik Janez Janša ga je doslej pozival, naj o tem odloči hitro, da ne bi škodoval stranki. Kot je včeraj povedal Janša pa sam ni nikogar izključil, kar se dogaja Kordišu ali kot se je Mojci Pašek Šetinc.

SDS pa je v parlamentu zahtevala še razpravo o korupcije, s čemer se odziva na spopade v koaliciji o sanjskem nakupu sodne stavbe in 13.000 računalnikov. O razlogu, zakaj so za razpravo državnega zbora o nakupu “sanjske” stavbe, je Janša Urošu Slaku na POP TV povedal:

“Šlo je za več kot šest milijonov denarja iz državne rezerve za naravne nesreče, za nakup neke stavbe, ki si je niso niti ogledali, niti niso naredili cenitve, pa so dvakrat o tem odločali na seji vlade, ne na kolegiju ministrice za pravosodje. In ta denar zapravili takole. Ob tem pa ta vlada predpisuje dodatne davke za naravno nesrečo, za po poplavno obnovo, za naravno nesrečo, ki nas je prizadela avgusta. Razumete? To je največji škandal. In ne meni govoriti, ne meni govoriti, bil sem trikrat krat predsednik vlade, da lahko nek minister za finance iz državne rezerve za naravne nesreče prerazporedi šest milijonov evrov za nakup neke stavbe ne da vpraša predsednika vlade prej. Preden se to gradivo sploh pošlje na sejo vlade. A razumete? Ni ministra za finance, niti v državi Zimbabve, ki bi si to upal brez tega, da dobi zeleno luč. In ni predsednika vlade na svetu, ki ne bi, mislim, če kolikor toliko obvlada svoj posel, ki ne bi vprašal, ne, zakaj šest milijonov. Kdo je pa naredil cenitev? Kdo je določil to ceno?”

Pri vsoti je Janša navajal skromno vsoto. Stavbo so v vladi kupili za 7,9 milijona, za 1,9 jo je kupil prejšnji lastnik Sebastjan Vežnaver, šest milijonov je bila razlika v ceni v štirih letih.

Kordiša v državnem zboru ni opaziti že od delovanja kozmičnega dežja na glasovanje poslancev vladne koalicije. Takrat se je vladni koaliciji zgodil precejšen glasovalni polom, ko je v zakonu o izvrševanju proračuna opoziciji z vladnima poslancema Mihom Kordišem (Levica) in Mojco Pašek Šetinc (Svoboda) uspelo izglasovati, da se bodo socialni transferji usklajevali z inflacijo, s čemer so preglasovali vladno rešitev, da se bodo usklajevali le 75 odstotno. Mojca Pašek Šetinc je upor proti lastni vladi že “plačala” z izključitvijo iz stranke Svoboda, Kordiš pa je zdaj v podobnem položaju v Levici.

Kordiš izključujejo, ker bi naj grozil Mateju T. Vatovcu. Kordiš to zanika in trdi, da gre za poskus discipliniranja, da ga poskušajo odrezati, gre za čistko.

Miha Kordiš (Levica) Foto: DZ/Matija Sušnik

Dejal je pa še: “Zadelo me je kot strela z jasnega”.

Kot poroča Delo jim je vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pojasnil, da je sodu izbilo dno Kordiševo ravnanje ob zaposlovanju v poslanski skupini, v kateri je želel imeti eno od kandidatk, ki pa jo je komisija pred tem zavrnila, ker ni izpolnjevala zaposlitvenih pogojev. »S svojim statusom poslanca je hotel to zaposlitev izsiliti,« je dejal Vatovec in navedel, da je tudi njemu osebno grozil s posledicami, če ne bo po njegovem. V stranki so ocenili, da Kordiševo delovanje ni skladno »z osnovnimi, tovariškimi izhodišči« stranke. Poleg Vatovca, še poroča Delo, želijo tudi drugi poslanci Levice, Tatjana Greif, Nataša Sukič in Milan Jakopovič, da Miha Kordiš čim prej zapusti poslansko skupino, a izključiti ga ne morejo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu