Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

HIMARS: V Melitopolu veliko mrtvih ruskih vojakov, napadi tudi na okupirani Krim

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:24 pop

Na rusko obstreljevanje Odese z iranskimi droni, zaradi česar je milijonsko mesto za nekaj časa ostalo brez elektrike, so Ukrajinci odgovorili z raketnimi napadi na okupirana ozemlja na Krimu, o več eksplozijah pa poročajo tudi iz mesta Melitopol, ki so ga marca okupirali Rusi. V tem mestu je leta 2017 živelo 150.000 ljudi. Napade so na ruski strani potrdili. Poročajo o več mrtvih in ranjenih. Videoposnetki, objavljeni na družbenih omrežjih kažejo stavbe, ki jih zajel hud požar, po nekaterih informacijah, bi naj kraj uporabljala skupina plačancev Wagner. Kraj, nekdanje letovišče in hotelski kompleks, je znan kot “Hunter’s Halt”, uporabljan je bil kot vojašnica, večina žrtev pa bi naj bila v jedilnici, ko bi naj bil zadet z izstrelki ameriškega raketnega sistema HIMARS. Koliko raket je zadelo cilje, ni jasno. Protiletalska obramba je del izstrelkov morda tudi sestrelila, trdijo na pro-ruski strani. Sestrelili bi naj vsaj dva izstrelka.

Po informacijah iz ukrajinske strani bi lahko bilo v kompleksu več kot sto mrtvih ruskih vojakov. Ruska stran je poročala o najmanj dveh mrtvih in vsaj deset ranjenih.

Večcevni raketometi Himars, ki so v rabi od leta 2010, so med najučinkovitejšimi orožji Ukrajine v vojni: so natančni in z njimi so Ukrajinci vojski Rusije povzročili precejšnje težave. Iz ZDA še prihajajo. Do začetka leta 2022 je Lockheed Martin proizvajal 48 raketometov letno, po začetku ruske invazije na Ukrajino leta 2022 so proizvodnjo povečali najprej na 60, oktobra letos pa na 96 sistemov letno. V Ukrajino ZDA pošiljajo le rakete s krajšim dosegom, da Ukrajinci bolj oddaljenih ciljev v Rusiji s temi sistemi ne morejo napadati. S HIMARS sistemi Ukrajinci uničujejo ruske poveljniške centre, uničili pa so tudi številna skladišča orožja in nabojev. Ni poročil, da bi Rusi uničili katerega od teh sistemov, čeprav veljajo za eno njihovih najpomembnejših tarč. So se pa Ukrajinci pohvalili, da bi jim naj Rusi uniči več maket teh sistemov z raketami 3M-54 Kalibr. Vsaka takšna raketa stane okoli 6,5 milijona dolarjev. Sistem Himars manj kot štiri milijone dolarjev, lesena maketa pa skoraj nič.

Avtentičnost na spletnih omrežjih objavljenih posnetkov iz Melitopola je težko preveriti, objave so pa takšne:

https://twitter.com/SmartUACat/status/1601645074269753345

Na Krimu so ukrajinski izstrelki povzročili požar v vojašnicah pri naselju Ichki, o eksplozijah pa poročajo tudi iz bližine letališča v Sevastopolu, mesto je center ruske flote v Črnem morju. Posnetki in podrobnejše informacije o škodi še niso dostopni.

Že prej je zagorelo v ruski vojaški kasarni pri vasi Sovjetske na Krimu, kjer bi naj tudi umrlo več vojakov. Ni čisto jasno, ali je bil požar posledica napada z izstrelki ali sabotaže. Posnetek, ki bi naj bil iz te vojašnice, je takšen:

https://twitter.com/SmartUACat/status/1601559244079509504
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu