Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

PROTEST VSO: ODKRITJE PARKA IZBRISANIH – PLJUNEK V OBRAZ VSEM VOJNIM VETERANOM IN DOMOLJUBOM

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th oktober 2023, 11:47 dop

Zaradi spomenika v obliki črke ć, ki so ga postavili v Ljubljani na območju Roga v spomin na prebivalce, ki ob osamosvojitvi niso želeli prevzeti slovenskega državljanstva, država pa jim ni dodelila statusa tujcev, ki bivajo v državi, kot bi morala, je Spletni časopis prejel protest Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve iz Zgornjega Posočja, ki ga je podpisal Janko Volarič. Podobnih izjav in protestov kroži še več. Na območju Roga so bili ta teden precejšnji konflikti med protestniki in policijo, a ne zaradi spomenika v obliki črke ć. Po dvakratni sodbi ustavnega sodišča, da so na notranjem ministrstvu še v času vlade Lojzeta Peterleta (SKD), ki je osamosvojila državo, ravnali napak, ker delu prebivalcev niso dodelili statusa tujcev, oblast dvakrat napake ni ustrezno popravila v rokih, ki jih je določilo ustavno sodišče. Ustavno sodišče je presodilo že veliko po osamosvojitvi, v času vlad Janeza Drnovška (LDS) in Antona Ropa (LDS). Prvič napake niso popravili kot je to zahtevalo ustavno sodišče v času koalicije LDS, SLS, drugič koalicije LDS, SD, DeSUS, SLS. Prebivalcem iz območja nekdanje federacije so, denimo, s posebnim zakonom omogočali, da pridobijo državljanstvo, česar ustavno sodišče ni zahtevalo in kar so pretežno potem uporabili tisti, ki sploh niso bili izbrisani. Politično je bila težava, ker so bili med prebivalci, ki jim država ni uredila statusa tujcev, tudi oficirji jugoslovanske vojske, ki so sodelovali v vojaškem napadu na našo državo. Šele z veliko zamudo je napako pozneje popravil državni zbor na predlog Gregorja Viranta, tudi z določitvijo odškodnin za težave, ki so jih imeli prebivalci iz držav, ki so nastale na območju Jugoslavije, ker jim država ni uredila statusa tujcev kot bi morala in kot ga je državljanom drugih takrat že obstoječih držav, ki so bivali pri nas.

Izjavo objavljam v celoti:


“Na predvečer dneva suverenosti so v Ljubljani pred Centrom Rog odprli Park izbrisanih, v njem pa spominsko obeležje v obliki črke Ć. Spominsko obeležje je postavljeno tistim, katerim Slovenija ni bila intimna opcija in kateri so Slovenijo zaničevali in niso verjeli v samostojnost mlade držav Slovenije. Demokratična Slovenija, ki je nastala in je utemeljena na volji njenih državljanov, je spoštovala, spoštuje in bo spoštovala človekove pravice in dostojanstvo ne glede na narodnost oziroma poreklo. Menimo pa, da je manifestacija, ki se kaže v skulpturi v obliki črke Ć nepotrebna simbolika, ki izkrivlja dejansko zgodovinsko resnico. Sedanja oblast pri tem namreč izhaja iz domneve, da se s spomenikom popravljajo krivice, ki naj bi se zgodile več kot dvajsettisočim izbrisanim. Ker dejstva temu nasprotujejo, je očitno, da gre pri tem še za eno v nizu simbolnih dejanj, ki poveličujejo dogodke in dejanja, ki so bila naperjena proti samostojni slovenski državi. Medtem, ko ta vlada ne dovoli spomina na žrtve komunizma in ukinja simbolno in dejansko spomin na slovensko osamosvojitev, išče prioritete v spominu na Čebine, Tita in jugonostalgiji. Medtem, ko se mnogi pripadniki narodov nekdanje Jugoslavije, ki spoštujejo suverenost naše države in so Slovenijo sprejeli kot svojo državo, distancirajo od novega spomenika, pa slednji ostaja priročen izgovor za levičarsko elito, ki jim Slovenija diši toliko, kolikor jim diši njen denar in dokler so deležni finančnih dotokov sedanje levičarske oblasti. Odkritje Parka izbrisanih je neposreden pljunek v obraz vsem nam vojnim veteranom in domoljubom, in tistim izmed nas, ki so dali življenje za to, da danes živimo v samostojni in “svobodni” Sloveniji. Namesto, da bi odkrivali spomenike slovenskim osamosvojiteljem, odkrivajo spominske parke tistim, kateri niso sodelovali pri ustvarjanju političnih, kulturnih in gospodarskih temeljev samostojne države Slovenije, nekateri izmed izbrisanih pa so se tudi aktivno borili na strani okupatorske JLA. Ni nam vseeno, da so nam ukinili Muzej slovenske osamosvojitve in ni nam vseeno, da imajo nekateri takšen zaničevalen odnos do vsega tistega, kar nam je omogočilo, da imamo svojo državo. V dnevih, ko se spominjamo izgona zadnjega okupatorskega vojaka iz Slovenije, predstavlja namreč odkritje spomenika izbrisanim posmeh vrednotam slovenske osamosvojitve in evropskim demokratičnim načelom.

Območni odbor VSO Zgornje Posočje,

Janko Volarič”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu