Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

KNOVS: Nataša “pod posebnimi pogoji”, blokada nadzora je bila nezakonita

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/02/2020)

“Znanka predsednika vlade je imela pri zaposlitvi na SOVI posebno obravnavo, ki je odstopala od ustaljene prakse,” je komisija za nadzor obveščevalnih služb zapisala v sporočilu za javnost po pogovoru s premierom Marjanom Šarcem za zaprtimi vrati o zaposlitvi Nataše Hribar. V sporočilu posebej opozarjajo tudi, da je direktor Sove Rajko Kozmelj nezakonito oviral njihov nadzor te zaposlitve in s tem škodoval obveščevalni službi.

Šarec tudi poslancem nič o stikih z Natašo

Šarec je pred zaslišanjem novinarjem povedal, da ni vplival na zaposlitev Nataše, enako je zatrdil tudi poslancem za zaprtimi vrati. Na bolj podrobna vprašanja poslancev, denimo, kdaj je Natašo zadnjič srečal ali z njo govoril, pa ni odgovarjal. Pojasnil jim je, da to nima povezave z zaposlitvijo in z dilemami, ki jih preverjajo.

Tudi novinarjem je pred zaslišanjem dejal, da je Natašo zaposlila Sova in ne vlada. Na vprašanje, če ima stike z njo, pa je odgovoril:

“Nimam. Pa tudi če bi jih imel, kaj bi bilo to narobe.”

Komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), je o zaposlitvi Nataše v daljšem sporočilu za javnost zapisala:

“Vlogo za zaposlitev na SOVI je oddala po tem, ko je Marjan Šarec postal predsednik vlade. Zdravniški pregled pred zaposlitvijo na SOVI je opravila v času trajajoče daljše bolniške odsotnosti z dela. Na SOVI so jo zaposlili še preden je opravila ustrezno varnostno preverjanje. Iz posredovane dokumentacije ter na podlagi opravljenega razgovora z glavno inšpektorico inšpektorata za javni sektor izhaja, da ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, ki ga je zasedla, in je delovno mesto v SOVI obdržala, ker je bila z njo sklenjena nova pogodba o zaposlitvi in kasneje še aneks k pogodbi o zaposlitvi, s katerim je bila prerazporejena na delovno mesto, za katerega je izpolnjevala pogoje. Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe o zaposlitvi, bi inšpektorat predlagal kadrovski komisiji razveljavitev pogodbe o zaposlitvi.

Komisija je posebej opozoril, da so jo v Sovi, ki je neposredno podrejena premieru, nezakonito ovirali.

Kozmelj nezakonito blokiral

Komisija je po objavljenih informacijah v slovenskih medijih, prvi je o tem poročal Bojan Požar, o domnevno klientelističnem zaposlovanju na Slovenski obveščevalno varnostni agenciji, 1. oktobra 2019 začela nadzor.

Dogajanje so povzeli tako:

“Komisija je v oktobru leta 2019 na zakoniti način izvršila svojo pristojnost in nalogo, kot to določa 25. člen ZPNOVS. Tako je pooblaščena skupina v prostorih SOVE izvedla vpogled v dokumente, drugo gradivo in podatke nadzorovane službe.

Pri tem komisija ugotavlja, da je 1. oktobra 2019 nadzor potekal brez težav. Direktor SOVE je pooblaščeno skupino Komisije sprejel in odgovarjal na vsa vprašanja. Dogovorjeno je bile, da SOVA del anonimiziranega gradiva Komisiji dostavi naslednji dan, vendar si je po tednu dni direktor SOVE premislil.

Direktor SOVE je tako nezakonito blokiral delo Komisije.

ZPNOVS v 27. in 28. členu natančno predpisuje postopek začasne odložitve nadzora.

Direktor SOVE bi moral vladi predlagati sklep o začasni odložitvi nadzora, s čimer bi Komisija dobila tudi akt, ki bi ga lahko pravno izpodbijala na sodišču. To se ni zgodilo.

Pri direktorjevem nezakonitem ravnanju ga je z javno izjavo podprl tudi predsednik vlade.

Ko je direktor ugotovil, da je blokada demokratičnega nadzora nezakonita, je kasneje pristal na zadržano sodelovanje predstavnikov SOVE pri izvajanju nadzora, kar pa je celoten postopek bistveno podaljšalo.

Odločitev direktorja SOVE, da ovira nadzor, je po ne potrebnem ustvarila ozračje, ki je škodovalo SOVI.

Celotno obsežnejše sporočilo za javnost, ki ga je podpisal Matej Tonin, si lahko preberete v prilogi:

KNOVS O ZAPOSLITVI NATAŠE IN DRUGIH NA SOVI
KNOVS: OBVESTILO ZA JAVNOST

Sklepe o tem nadzoru in poročilo o dogajanju pa bo komisija še oblikovala.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2020 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu