Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Protest Grecu, Ovse, Beneški komisiji, ker sodišča ne sodijo v volilnih sporih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th oktober 2019, 09:42 pop

Svet Evrope, Beneško komisijo, Greco in Ovse je Vili Kovačič s posebnim pismom obvestil o sistemskih kršitvah pri reševanju volilnih sporov po lanskih lokalnih volitvah. Od lokalnih volitev je minilo enajst mesecev, po evropskem pravu bi sodišča volilne spore morala rešiti v nekaj tednih, a sodnega epiloga sporov, ki jih je sprožil Kovačič, še ni.

Kovačič se je zaradi tega pritožil mednarodnim organom, ki nadzirajo volilne postopke in volilno korupcijo.

Je mogoča pomoč iz tujine?

Kovačič je po volitvah spodbijal rezultat v Ljubljani.

V prestolnici je za kampanjo župan uporabil tudi občinsko glasilo, ki ga izdaja mesto. Kot še številni župani po državi.

Rezultat spopada za mestni svet je bil takšen:

S posebnim pismo, ki ga v celoti objavljam na koncu, o nedelovanju sistema Kovačič obvešča predsednika Beneške komisije Giannija Buquicchiua, vodjo Sveta za demokratične volitve pri Beneški komisiji Oliverja Kaska, predsednika GRECO Marina Mrčela, direktorico Urada za demokratične volitve in človekove pravice pri OVSE Ingibjörg Sislandottir, pismo pa je naslovljeno tudi vodji oddelka za volitve pri OVSE Alexandru Shlyku.

Prosi jih za pomoč in nadzor nad izvajanjem evropskih standardov demokratičnih volitev pri volilnih sporih v Sloveniji.

OVSE je doslej v Slovenijo že trikrat, to je leta 2011, 2017 in 2018, poslala ocenjevalno misijo, ki je opozorila na pomanjkljivosti in Sloveniji predlagala izboljšave.

Tudi GRECO je pred leti že ocenjeval vlogo denarja pri slovenskih volitvah in Sloveniji namenil vrsto priporočil.

Kovačič evropske organizacije opozarja, da upravno in ustavno sodišče ne sledita evropskemu pravu. Po aktih Sveta Evrope, predvsem po Kodeksu Beneške komisije o dobrih praksah v volilnih zadevah, bi sodišča o volilnih sporih morala odločiti z javno obravnavo v nekaj tednih, spori v Sloveniji pa se vlečejo že deset mesecev in javnih obravnav kar ni.

Ko kar stoji in stoji

Kovačič je izpodbijal izid volitev mestnega sveta v Ljubljani, Jožef Škof izid volitev v Mariboru in Domen Cukjati v občini Log-Dragomer, a Upravno sodišče v vseh treh primerih ni izvedlo javne obravnave.

V ljubljanskem sporu je Ustavno sodišče že julija ugotovilo kršitev ustave in naložilo Upravnemu javno obravnavo, a ta je ne izvede, domnevno, ker že več mesecev čaka na odločitev Vrhovnega sodišča o izločitvi sodnika Zalarja.

Ostala dva spora, tudi zaradi ne izvedbe javne obravnave, stojita pri Ustavnem sodišču, evropskim organizacijam piše Kovačič in jih prozi, da preučijo vse tri spore.


Kovačič piše tudi, da bi po Kodeksu Beneške komisije Upravno sodišče moralo vsakemu volivcu omogočiti, da izpodbija volitve, a upravno sodišče je to dovolilo le kandidatom, volivcem pa ne. Citira tudi del kodeksa, po katerem bi sodišče moralo ponoviti volitve v primeru hudih nepravilnosti. 

Pred dvema letoma je Kovačič zaradi vladne porabe proračunskega denarja v kampanji uspešno izpodbijal izid referenduma o drugem tiru in po odločitvi vrhovnega sodišča, da mora biti referendum ponovljen, je takratni premier Miro Cerar odstopil.

Tudi na ponovljenem referendumu volivci gradnje drugega tira niso zavrnili. Večina je bila sicer v drugo proti zakonu, s katerim ga vlada ureja, a je bila udeležba odločno prenizka, da bi nasprotniki dosegli kvorum za zavrnitev:

Dva referenduma o 2TDK, primerjava rezultatov

Celotno Kovačičevo protestno pismo lahko preberete na povezavi:

Protestno pismo Vilija Kovačiča
Europe 2019
------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu