Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bomo le izvedeli, ali je Jourova v Sloveniji lobirala za čistko na RTVS?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:33 pop

Evropski poslanec SDS Milan Zver je od evropske varuhinje za človekove pravice Emily O’Reilly prejel dopis, da mora Evropska komisija najkasneje do 29. 1. odgovoriti na poslančevo zahtevo po objavi vseh internih dokumentov spornega obiska komisarke Vere Jourove v Sloveniji. Za dostop do vseh dokumentov se Zver neuspešno trudi že od takrat, ko je evropska komisarka na vrat na nos obiskala našo državo in tudi ustavno sodišče, ki je zadržalo izvedbo zakona o menjavi celotnega vrha RTVS, ki ga je Jourova pred tem podpirala.

Vera Jourova in Matej Accetto Foto: US/Luka Dakskobler

»Prisežem, da o odločitvah glede nacionalne radiotelevizije s predsednikom ustavnega sodišča nisva spregovorila niti besede. To bi bilo tudi v nasprotju z mojo lastno moralno integriteto in prepričanjem, da morajo biti sodišča pri svojem delu povsem neodvisna,« je marca lani povedala podpredsednica evropske komisije Vĕra Jourova po srečanju s predsednikom našega ustavnega sodišča Matejem Accettom. Jourova je v preteklosti javno podprla predčasno odstavitev celotnega vodstva RTVS, s katero je vlada Roberta Goloba na direktorske in uredniške položaje želela nastaviti svoje kadre. Deloma pa čistke med novinarji in uredniki TVS izvaja še v teh dneh. Po obisku je prišlo na ustavnem sodišču do preobrata. Štirje ustavni sodniki Matej Accetto, Rajko Knez, Katja Šugman Stubbs in Špelca Mežnar so razveljavili sklep o začasnem zadržanju odstavitve vrha RTV Slovenija, ki ga je pred tem sprejelo pet ustavnih sodnikov. Razmerje je bilo 4:1. Za zadržanje so se ustavni sodniki odločili februarja, takrat je bilo glasovno razmerje 5:3 Za zadržanje so februarja glasovali Matej Accetto, Rok Svetlič, Marko Šorli, Klemen Jaklič in Rajko Knez, proti pa Katja Šugman Stubbs, Špelca Mežnar in Neža Kogovšek ŠalamonRoka Čeferina so iz odločanja izločili, ker prihaja iz odvetniške pisarne, ki je vpletena v dogajanje. Pozneje so iz odločanja izločili še sodnico Kogovšek Šalamon, ki je bila v preteklosti direktorica Mirovnega inštituta in je zanj dodatno delala tudi kot ustavna sodnica. Mirovni inštitut je pred tem sodeloval pri nastanku zakona in vodil kampanjo za čistko na RTVS.

“Gre za precedenčno veliko etapno zmago v borbi za transparentnost Evropske komisije. Da je situacija za komisarko Jourovo resna, priča tudi hitrost odgovora in reakcije Emily O’Reilly,” je na družbenem omrežju ocenil Zver.

Kot izhaja iz dopisa, ki ga je prejel poslanec, se je urad ombudsmanke dodatno zavezal, da bo pregledal vse interne dokumente Evropske komisije v okviru obiska Vere Jourove v Sloveniji in njenega morebitnega vplivanja na odločitev slovenskega ustavnega sodišča glede novele zakona o RTV Slovenija.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu