Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za deset tisoč evrov se bo naša vlada osredotočila na dolžnosti Izraela kot okupacijske sile

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:34 pop

Vlada Roberta Goloba je danes določila, da se bo pridružila postopku pred meddržavnim sodiščem v Haagu po resoluciji OZN iz leta 2022 o pravnih posledicah, ki izhajajo iz politik in praks Izraela na zasedenem palestinskem ozemlju, vključno z vzhodnim Jeruzalemom.” Naša vlada se namerava v postopku, ki sicer že nekaj časa poteka, osredotočila na dolžnosti Izraela kot okupacijske sile za vzpostavitev in ohranitev javnega reda in varnosti na zasedenem ozemlju in na pravne posledice za kršitve teh obveznosti, so danes sporočili iz vlade, kjer ocenjujejo, da bo sodelovanje naše države stalo okoli 10.000 evrov. Dodatna vrednost pa naj bi bila v tem, da je Slovenija “v preteklosti v postopkih izdaje svetovalnega mnenja ICJ že sodelovala, nazadnje pri svetovalnem mnenju o Kosovu”.

Iz vlade so pojasnili, da je generalna skupščina OZN 30. decembra 2022 (to je bilo pred napadi Palestincev iz Gaze pod vodstvom Hamasa na Izrael), sprejela resolucijo A/RES/77/247, v kateri je s sklicevanjem na 65. člen Statuta Meddržavnega sodišča slednjega zaprosila za svetovalno mnenje o posledicah delovanja Izraela na človekove pravice palestinskega ljudstva na zasedenem palestinskem ozemlju, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom.

Sprejem resolucije je leta 2022 podprlo 87 držav, 26 je bilo proti, 53 se jih je vzdržalo. Naša država je resolucijo podprla. V kakšni družbi je bila, kaže preglednica o glasovanju:

Vir: wikipedia

Prvo javno zaslišanje bo v Haagu 24. februarja letos, namesto Palestine predlog resolucije v postopku predstavljala Nikaragva, Palestina namreč nima statusa polnopravne članice OZN, ker je številne države iz Zahoda uradno ne priznavajo. Tudi Slovenija ne.

V postopkih za izdajo svetovalnih mnenj lahko sodelujejo države in mednarodne organizacije. Do avgusta lani je mnenja poslalo 57 držav in tri mednarodne organizacije: Liga arabskih držav, Organizacija za islamsko sodelovanje in Afriška unija.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu