Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V spomin na premiera in predsednika

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 27/02/2017)

Pred devetimi leti je po dolgi bolezni umrl štirikratni premier in med leti 2002 in 2007 tudi predsednik republike Janez Drnovšek.

Njegov političen vzpon se je začel na prvih vsaj deloma svobodnih volitvah ob razpadanju socialističnega sistema. Maja 1989 je v spopadu, kdo bo socialistično Slovenijo zastopal v zveznem predsedstvu Jugoslavije, presenetljivo premagal favoriziranega partijskega kandidata Marka Bulca.

Prevzem oblasti in bolezen

Po osamosvojitvi Slovenije, ki jo je izpeljala koalicija Demos in po presenetljivi samorazpustitvi te koalicije desnih strank, je od Jožefa Školča leta 1992 prevzel vodenje LDS in s konstruktivno nezaupnico tudi žezlo oblasti od dotedanjega premiera Lojzeta Peterleta, ki je takrat vodil krščanske demokrate.

Drnovšek je po tem z LDS dosegel relativno zmago na treh volitvah v državni zbor zapored. Leta 2000 je za LDS, ko jo je na volitve vodil zadnjič, volilo kar 36,26 odstotka volivcev. To je doslej največ v zgodovini volitev poslancev v Sloveniji.  Leta 1999 so premieru, ki je bil v dobri fizični kondiciji, veliko se je ukvarjal s tekom, odkrili raka na levi ledvici. V Kliničnem centru v Ljubljani so mu jo takoj odstranili. Leta 2001 so odkrili metastaze na pljučih, pozneje še na jetrih.

Leta 2002 je bil Drnovšek nekoliko presenetljivo šele v drugem krogu izvoljen za predsednika republike, nevarno se mu je približala Barbara Brezigar,  za katero je v drugem krogu volilo 43,48 odstotka volivcev. Za premik na predsedniško funkcijo, ki pomeni bolj simbolno oblast, se je Drnovšek odločil tudi zaradi bolezni.

Vodenje vlade in stranke je Drnovšek, ko je postal predsednik republike, prepustil Antonu Ropu, ki pa mu oblasti na volitvah dve leti pozneje ni uspelo ohraniti.

Uspešnejši je bil leta 2004 s SDS Janez Janša, ki mu je prvemu in doslej edinemu uspelo z isto koalicijo vlado voditi ves mandat do volitev leta 2008. Pred tem in po tem so vladne koalicije vedno razpadale.

Ko je bolezen močnejša

Leta 2006 je Drnovšek izstopil iz LDS, ki so jo pretresali hudi notranji spopadi po izgubi oblasti na volitvah leta 2004. Poraz LDS na volitvah je bil tudi posledica odhoda karizmatičnega voditelja z vrha stranke.

Drnovšek je slovel kot zadržan in zmeren sredinski politik, ki je znal dolgo molčati.

Kmalu po tem, ko je Rok Praprotnik leta 2002, že v času kampanje pred predsedniškimi volitvami, v Delu objavil zgodbo, da takrat še premier občasno biva v protokolarni brunarici na Brdu, sem z njim govoril kot novinar Večera v njegovi pisarni. Omenil sem, da ta brunarica zelo odmeva.

Takrat je molčal, molčal in me gledal.

Čez čas sem previdno rekel, da bi bilo morda modro odzvati se in kaj povedati ljudem. Še nekaj časa je molčal. Potem prikimal.

V pogovoru je pozneje pojasnil, da brunarico uporablja redko, a da je kdaj tudi pomembna, ker mora premier včasih tudi ubežati medijem; tam je, je povedal, vzpostavil komunikacijo s predstavniki katoliške skupnosti, da je vlada lahko bolje urejala odnose.

 

Na Zaplani je Janez Drnovšek umrl 23. februarja 2008, le nekaj mesecev po koncu predsedniškega mandata. Za kandidaturo še za drugi mandat se, tudi zaradi dolgega boja z rakom, ki ga je izgubljal, ni več potegoval.

Venec na grob nekdanjega premiera in predsednika je včeraj v imenu predsednika republike Boruta Pahorja položila vodja Pahorjevega kabineta Alja Brglez (na posnetku).

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Brglezova je v preteklosti vodila tudi Drnovškov kabinet, ko je bil ta še šef vlade.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu