Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Test: Cene so Potemkinove, vlada nas “nateguje”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:36 pop

Po demantiju ministrstva za kmetijstvo, da cene v trgovinah, ki jih objavljajo, niso prevara in da tako nizke cene tudi niso nezakonite, sem se odločil za preverjanje dejstev. Test. Ustavil sem se v eni od trgovin in poslikal, kakšne so cene dobrin, za katere vlada trdi, da so skoraj zastonj, ker vlada plačuje posebno spremljanje cen. Po slučaju, ker je bil ravno ob cesti, sem izbral Hofer. Poslikal sem izdelke, ki jih ponujajo v trgovini. Kakšne so v državi uradne vladne cene, so iz vlade objavili v preglednici:

Povsem enakih govejih zrezkov na policah Hoferja niti ni bilo. Ali pa jih nisem našel. Goveje zrezke in kruh sem, ker občasno tudi kuham, tudi čisto zares kupil, da sem preveril še, ali so cene na blagajni morda nižje. Niso. Goveji zrezki, ki bi po vladni statistiki morali stati 2,65 evra na kilo, so stali 3,99 evra. A na štiristo gramov. Na kilo je to, kot pošteno preračuna Hofer, 9,98 evrov.

Podobno je bilo pri piščančjem fileju, kjer bi kila po vladnih zagotovilih morala stati 1,13 evra. Dejansko stane pol kile enakega fileja kot je tisti na vladnem spisku 4,79 evrov, kila pa 9,58 evrov. Vladni cenik je Potemkinov.

Pri kruhu je odstopanje nekoliko manjše, ker so cene pač nižje. Kila štruce bi morala stati 19 centov. Dejansko so prodajali kajzerce za to ceno. A za kos. Belo štruco pa za 1,19 evra. Torej za evro več, a pri pol kilograma. Tudi tukaj je vladni cenik povsem mimo realnosti v trgovini. Potemkinov.

Da so zadnje dni iz ministrstva, ki ga začasno vodi Marjan Šarec celo demantirali popolno zgrešenost svojih cenikov, katerih oblikovanje drago plačujejo (več kot sto tisoč evrov) z našim denarjem in celo izrazili zaskrbljenost zaradi izjav nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča, ki je le opisal, za kakšne neumnosti zapravljajo denar, pa kaže do so tile, ki nam vladajo, padli na glavo.

Ali pa, da jim je nekaj padlo na glavo.

Še več kot le za norca nas imajo.

Nekdanji minister Matej Lahovnik, ki je ekonomist po stroki, je dogajanje opisal tako:

Izraz Potemkinove vasi (cene) izvira iz zgodbe, da bi naj ruski guverner Potemkin na opustošenih ozemljih ob bregovih reke Dneper v Ukrajini, ki jih je pravkar osvojil, postavil kulise celih vasi za obisk carice Katarine Velike, da bi prikazal, kako bogata ozemlja je osvojil in s tem povečal pomen svojih osvojitev. Zdi se sicer, da so zgodbo o prevari kritiki Potemkina najmanj napihnili. Če si je niso celo povsem izmislili. Bil je eden ljubimcev carice. Med drugim je k Rusiji leta 1783 anektiral Krim.

Dopolnilo: več bralcev me je opozorilo, da se izdelki po nenavadno nizkih cenah res pojavljajo tudi na trgovskih policah. Poslali so mi tudi posnetke kruha “Svoboda”. Dejansko ima kruh po 0,19 evra ali 19 centov v ponudbi tudi Mercator na spletu. Tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu