Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Visoko Janša, Židan in Šarec, vse nižje pa Cerar, Erjavec in Mesec

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th januar 2018, 08:04 pop

Raziskave javnega mnenja manj kot pol leta pred parlamentarnimi volitvami še kar naprej  kažejo neverjetno sliko: med najmočnejšimi strankami v državi je Lista župana Kamnika Marjana Šarca, ki na državni ravni praktično ne obstaja. Največji vladni stranki SMC Mira Cerarja in Desus Karla Erjavca, ki vladata državi, pa sta po trenutnih rezultatih nekje proti dnu, kjer stranke za prevzem oblasti pravzaprav niti ne konkurirajo resno.

Je LMŠ prva,druga, tretja…?

Lista Marjana Šarca se je na tretje mesto, takoj  za SDS Janeza Janše in SD Dejana Židana in daleč pred vse druge stranke uvrstila tudi po raziskavi, ko jo je v nedeljo objavila Nova24TV. Za to televizijo je moč LMŠ tokrat sploh prvič merila agencija Parsifal SC. Pred tem se je čisto prvič Šarec s svojo lokalno stranko na državni ravni pojavil zelo visoko decembra, ko je časopis Delo objavil, da je celo na prvem mestu, kjer je po njihovi meritvi prehitel SD Dejana Židana. Po vzporedni meritvi Ninamedije (Za TVSLO) pred tem in pozneje je bil krepko nižje.  Od vseh drugih raziskav je Delova konec lanskega leta odstopala še po tem, da je bil pri njih Židanov SD pred Janševo SDS. Po ta mesec objavljenih rezultatih so se na Delu po vrstnem redu na vrhu spet približali drugim raziskavam: prvi je tudi pri njih spet Janša. Šarec je bil januarja po Delu drugi. Januarska raziskava Dela še ni merila posledic zadnje afere s posojilom, ki se mu je SDS morala prejšnji teden naglo odpovedati. Je pa vsaj deloma to že zajela raziskava Nove24TV, kjer je SDS še prva, a z majhno prednostjo pred SD,  visoko – na tretjem mestu – pa se zdaj tudi po tej raziskavi pojavi LMŠ.  Šarec sicer ni preskočil Židana in Janše, je pa ta trojka daleč pred drugimi strankami.

Nihanja deležev stranke Lista Marjana Šarca po raziskavah, ki so to novo stranko merile od nastanka, so grafično (Šarčeva črta je edina s prekinitvami) takšna:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Iz rezultatov v raziskavah, ki jih objavljajo različni mediji, sem, da jih lahko primerjam medsebojno (in tudi z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore. Iz grafičnega prikaza sem izločil manjše stranke, katerih rezultate posebej analiziram konec vsakega meseca v primerjavah raziskav, ki jih objavljajo tri televizije.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu