Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Trdijo, da njegove cene niso Potemkinove

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th december 2023, 09:02 dop

Iz ministrstva za kmetijstvo, ki ga začasno vodi Marjan Šarec (Svoboda) so se odzvali na kritike, da prikazujejo Potemkinove cene v trgovinah. Torej izmišljene cene, da bi se lahko pohvalili, kako velike prihranke so v korist ljudstva sprožili s posebnim zbiranjem in objavljanjem podatkov o cenah v trgovinah, ki ga plačujejo z denarjem davkoplačevalcev mimo siceršnje državne statistike, ki skrbi za poštene objave podatkov. V ministrstvu, kjer porabo denarja za objavo čudnih podatkov branijo, so zapisali, da je “skrb vzbujajoča tudi izjava nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča, ki omenja sum nedovoljenih ravnanj in narekuje ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano preliminarna ravnanja. Iz izjave bivšega varuha predpostavljamo, da gre za določeno nerazumevanje. Nizke cene same po sebi zagotovo niso nedovoljena ravnanja.” Hrovatič je opozoril, da so objavljene maloprodajne cene nižje od dobavnih cen proizvodov, potrošniki znižanja niso zaznali, Hrovatič pa sumi, da so trgovske verige za namen popisa za zelo kratek čas znižale cene, po popisu pa jih vrnile na staro ali celo višjo raven, to pa so storile s kartelnim dogovorom številne hkrati. Po njegovi oceni bi moralo tudi kmetijsko ministrstvo pred objavo podatkov preveriti njihovo ustreznost oziroma posledice takšne objave.

Razlog za kritike vlade, ki ni prva, da je posebno vladno zbiranje podatkov o cenah sporno, ugotovitve pa očitno zavajajoče, so razpravljali celo že poslanci v parlamentu, je bila decembrska objava, kakšne bi naj bile cene v trgovinah. Sam teh cen včeraj, ko sem po praznikih kupoval, nisem zaznal.

Odziv ministrstva je takšen:

“Odziv ministrstva na določene zavajajoče informacije glede košarice živil

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo pojasnilo v zvezi z določenimi zavajajočimi informacijami o košarici živil.

Celoten namen in pojasnila glede košarice živil so objavljena na naši spletni strani. Pred kratkim smo na to temo pripravili tudi novinarsko konferenco, kjer smo rezultate dodatno pojasnili.

Poudariti želimo, da Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nikoli ni zatrjevalo, da je košarica najcenejših živil (15 osnovnih skupin živil) v kakršnemkoli smislu vplivala na umiritev rasti inflacije pri hrani, ki jo je sicer zaznal Statistični urad Republike Slovenije. Prav tako ni bilo nikoli rečeno, da je to namen košarice živil. Namen spremljanja cen 15 osnovnih skupin živil je zagotoviti, da se spremlja gibanje cen in ponudba pri osnovnih skupinah živil in zagotavlja ustrezna informacija najranljivejšim skupinam (o najcenejšem izdelku znotraj posamezne skupine pri posameznem trgovcu). Menimo, da je osnovni cilj košarice dosežen, saj omogoča omenjeni skupini prebivalstva koristne informacije in dostop do osnovnih živil po sprejemljivi oziroma najnižji ceni. Težko pa razumemo očitke, ki so se v zadnjem času pojavljali v javnosti. Slednji na podlagi popolnoma razumljive tabele posplošujejo podatke in pišejo o splošnem gibanju cen hrane. Tabela povzema konkretne izdelke, katerih cena je v trgovinah preverljiva. Na podlagi naše strokovnosti in profesionalnosti si morebitnega prilagajanja podatkov ali napačne interpretacije ne bi privoščili. Skrb vzbujajoča je tudi izjava nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorja Hrovatiča, ki omenja sum nedovoljenih ravnanj in narekuje Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano preliminarna ravnanja. Iz izjave bivšega varuha predpostavljamo, da gre za določeno nerazumevanje. Nizke cene same po sebi zagotovo niso nedovoljena ravnanja. Trgovci imajo svoje strategije, s katerimi določajo cene proizvodom in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na to nima neposrednega vpliva. Bi pa pričakovali od nekdanjega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, da v času svojega delovanja izvede postopke za preveritev svojih navedb. Projekt fizičnega spremljanja 15 osnovnih skupin živil se namreč izvaja že od septembra 2022, ko je imel nekdanji varuh še vsa pooblastila, da izpelje vsebinske pogovore med trgovci in po potrebi vloži prijavo na Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK). Izpostaviti želimo informacijo, da smo se v preteklosti odzvali tudi ob očitkih, da trgovci znižujejo cene zgolj v času izvedbe fizičnega popisa. V sodelovanju s Tržnim inšpektoratom Republike Slovenije smo izvedli že dve nenapovedani inšpekcijski akciji, med katerima niso bile ugotovljene nepravilnosti. Ob opozorilu na morebitno kartelno dogovarjanje pa se bomo obrnili tudi na resorno ministrstvo in AVK s prošnjo, da preverijo te navedbe. Ob spremljanju cen 15 osnovnih skupin živil Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvaja tudi fizični popis približno 500 izdelkov pri vseh šestih trgovcih. Pridobljene informacije so širši javnosti razpoložljive na spletni strani www.primerjaj-cene.si. Vse skupaj izvajamo transparentno in v smeri, da omogočimo dostop do kakovostnih in preverjenih informacij, ki so prebivalstvu v pomoč pri nakupu živil.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu