Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Novi obrazi najbolj ogrožajo Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2023, 07:45 dop

Manj katastrofičen rezultat Svobode Roberta Goloba, ki pa ostaja daleč za SDS Janeza Janše, je pokazala raziskava Ninamedie Nikole Damjanića za Dnevnik v primerjavi z raziskavami Mediane pred tem. A raziskava Ninamedie nam pokaže predvsem, komu so nevarne majhne stranke in novi obrazi. Komu bi najbolj koristilo, če bi prepovedali manjše stranke. Strank izven DZ Ninamedia ne meri. Anketiranim ponujajo le pet parlamentarnih strank. Tudi druge stranke pa ponudi Mediana, katere rezultate objavljata Delo in POP TV. Nazadnje jih je Delo pred tednom. Najbolj, če je ponudba manjša, kaže primerjava, pridobi Svoboda, ki pa ostaja daleč za rezultatom lanskih parlamentarnih volitev.

Prepoved majhnih strank bi najbolj koristila Svobodi, najmanj SD

Še bolj je ta zaostanek, če prepovedo konkurenco, opazen, če upoštevamo, da sta se Svobodi po lanskih volitvah v zameno za ministrske položaje pridružili stranki LMŠ in SAB Alenke Bratušek in Marjana Šarca. Šarec je obrambno ministrstvo dobil takoj. Bratuškova svoje šele, ko je koalicija za svoje kadre ustanovila pet dodatnih ministrstev. Imamo jih devetnajst, to je rekord zadnjih desetletij, vlada pa je ena najbolj obilnih po številu ministrstev v EU. Število ministrstev je nameraval povečati že Marjan Šarec, ko je kot “nov obraz” sestavljal vlado po precejšnjem polomu na volitvah, a si je premislil.

Vse majhne stranke, ki jih Ninamedia ne meri, niso novi obrazi. Po meritvi pred tednom za Mediano med majhnimi najbolje kaže SNS Zmaga Jelinčiča. Jelinčič sodi med najbolj izkušene politike v naši državi. Dalj časa je “na sceni” le še veliki stric Nataše Pirc Musar in Roberta Goloba Milan Kučan.

Edina stranka, ki s prepovedjo konkurence, če primerjamo meritev Ninamedie in Mediane pred tednom, ne bi nič pridobila, je SD Tanje Fajon. Ni čisto jasno, kaj to pomeni. V primerjavi z lanskimi volitvami pa bi s prepovedjo konkurence, ta rezultat nam kaže meritev Dnevnika, pridobile vse parlamentarne stranke z izjemo Svobode. Najbolj bi poskočila SDS.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu