Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Jankovićeva Ninamedia za TVS viša LMŠ in NSi, niža pa SDS in Levico

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 09:23 dop

Z značilnim odstopanjem, ko kaže visoko prednost LMŠ Marjana Šarca pred SDS Janeza Janše, visoko je NSi Mateja Tonina, nenavadno nizko pa Levico Luke Meseca, že spet ni presenetila agencija Ninamedia. Rezultate merjenja te agencije je včeraj objavila javna RTV. Lastništvo Ninamedie je čez poletje spet prevzel nekdanji programski svetnik RTVS Nikola Damjanić, ki je bil v programski svet RTVS konec leta 2013 izvoljen na predlog Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića.

Ko zamiži zakon

Člani organov upravljanja na RTVS ne smejo sklepati poslov z javnim zavodom. Ninamedia je posel leta 2015 dobila. Pravno so to izpeljali tako, da se je Damjanić iz lastništva tik pred prvim plačilom umaknil. Zdaj, ko ni več programski svetnik, se je kot lastnik vrnil. V primerjavi z rezultati Mediane za časopis Delo pred tednom so odstopanja skoraj neverjetna. To je značilno že dalj časa. Po vseh drugih raziskavah (za POPTV, Novo24TV in Delo) sta LMŠ Marjana Šarca in SDS Janeza Janša precej tesno skupaj. Po Ninamedii pa daleč narazen. Da lahko primerjam raziskave in volitve pri vseh raziskavah upoštevam le opredeljene volivce. Primerjava zadnjih dveh objavljenih raziskav za Delo (Mediana) in TVS (Ninamedia) v razmiku vsega tedna dni, ki kaže ta visoka odstopanja, je takšna:

Po Ninamedii je nenavadno visoko tokrat NSi Mateja Tonina, ki se je prebila celo na tretje mesto in je tik pred SD Dejana Židana, ki je tokrat za Ninamedio nenavadno nizko. A še višje kot po drugih raziskava.

Kako ustvarjajo javno mnenje

Značilna odstopanja v daljšem času pokaže daljša primerjava rezultatov Mediane za POPTV in Ninamedie za TVS. Na začetku so rezultati volitev:

Podobni nenavadnosti smo bili priča lani pred volitvami poslancev, ko sta bili LMŠ in SD prve štiri mesece pred SDS. Na volitvah pa je SDS obe prehitela v seštevku.

Vrstni red Ninamedie odstopa tudi od drugih raziskav objavljenih zadnji mesec, krepko nižje kot druge raziskava Ninamedia kaže Levici Luke Meseca, kar je tudi precej značilno.

Zadnji mesec so deleži za pet večjih strank po različnih raziskavah nihali tako:

Mesečna primerjava

Damjanić v preteklosti ni zastopal le PS Zorana Jankovića v programskem svetu RTVS. Prej je bil pa blizu LDS in Zares in je bil v času levosredinskih vlad imenovan tudi za nadzornika RTVS in STA.

Kdo je za rezultati?

Ninamedio je večinsko financirana iz “javnega sektorja”. Daleč največ denarja za njeno poslovanje prihaja, kot sem že opozoril, iz območja ljubljanske mestne občine, ki jo vodi Zoran Janković.

Raziskave agencije Ninamedia objavljajo še Dnevnik, Večer in Mladina, ki vse sodijo v območje levo liberalnih strank okoli Jankovića, s katerim prijateljuje nekdanji predsednik republike Milan Kučan, na psonetku:

Nekdanji šef Zveze komunistov in pozneje predsednik republike Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković

Prihodki Ninamedie iz javnih podjetij so bili zadnja leta takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu